2023/02/10

Matchbox MB-34 Ford RS200

A Matchbox a története során nem egy emlékezetes raliautót mintázott meg, de szerintem mind közül a legvalószínűtlenebb, hogy akár csak az utcai változatával is összefusson az ember az a Ford RS200.

Guiness-rekorder
A rali nem az a sportág, ahol egy autó gyorsulási képessége elegendő a sikerhez. Hiába volt a Ford RS200 utcai változata egy időben a világ legintenzívebben gyorsuló autója, a versenygép nem volt igazán sikeres az egyszerre rossz emlékű és elképesztő B-csoportban.

Itt „át is adnám a szót” a Superrally.hu szerzőjének, aki kitűnő típusismertető és WRC-történeti anyagot jegyez RS200 ügyben.

Szerintem ebből a szögből mutat a legjobban. Ford RS200, azzal a versenyfestéssel, amit a Matchbox is alapul vett.

Elnézés kérek ez úton a típustörténeti szűkszavúságomért, de... Igazából nem látom ezt az autót szépnek. Igazi célgép, de a szépérzékemet egyszerűen nem birizgálja meg, pedig azok közé a kiváltságosok közé tartozom, akik egy időben két utcai RS200-ast is láthattak, egy jobb- és egy balkormányos verziót, 15 éve, egy másik kontinensen. Sajnos a hangjukat nem volt módomban hallani. Ami azt illeti, engem meglepett, hogy mennyire pici autó.

1987-1993
A Matchbox kínálatában az RS200 mindig is mint MB-34 szerepelt az 1-75 sorozatban. 1987-ben és 1988-ban a Ford, fehér alapon kék versenymotívumát használták, és fekete, 7-es rajtszámot kapott. 1989-ben kék alapon fehér lett a versenyfestés és elhagyták a második színt a nyomatból, így a 2-es rajtszám is fehér – mint ahogy azt a mellékelt ábrák is mutatják. 1991 és 1993 közt aztán visszatér az első verzió motívuma, de fehér alapon pirossal és ami az első verzión fekete volt, az kék lesz. A magam részéről ezt tartom a legjobban sikerültnek. Ezen kívül még két, speciális kiadásban szerepel, 1991-1992-ben Németországban „Christmas World Rally” szériában egy az itt láthatónál sötétebb kékben, de versenyfestés nélkül – akár utcai autónak is felfogható. Illetve 2000-ben egy Fanta tematikájú sorozatban a Kínai Népköztársaságban jelent meg egy narancssárga, Fanta logós kivitele. Ez utóbbi az üdítőital promóciójaként jelent meg, megvásárolni nem lehetett, kilencféle kisautót sorsoltak valahogy – van köztük 57-es Chevy és Volvo Container Truck is (sóhaj) – és küldtek ki a pályázóknak.

Ami kisautót illeti, szerintem meglehetősen jól sikerült! Az öntvény pont az és annyi, amit egy játékautónak tudnia kell. A Convoy-kerék meglepően jól áll neki, én teljesen elhiszem róla, hogy saras pályára való gumi.

Igazából az összes verziója jól sikerült, bár talán az 1-75 szériából pont ez a legkevésbé vonzó, de ez is remek! Az én példányom az MC-20-as szettből való, ezért látjátok ezt a tag-et a címkefelhőben.

Vessetek meg, de nekem ez az autó nem tetszik! Főleg előről nézve nem.

Teljesen meggyőző a Convoy-kerék, mint saras pályára való versenygumi!

Ez a - szerintem - legkevésbé jól sikerült festése és még ez is milyen jó!

Állítom, hogy ebből a szögből mutat a legjobban!

Motor a kirakatban.


Szellőzőnyílások! Ultra-menő!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos a SupeRally oldala nem működik... :-(

Sam. Joe írta...

Igen, úgy tűnik áll az egész domain. Ha nem tér magához, majd linkelem az Internet Time Machine tárolt verziót.