2015/03/13

Matchbox MB-95 '93 Ford Mustang LX SSP

Amikor már végképp ott tartunk, hogy a Mattel aktuális teljesítménye alapján eltemetjük a Matchbox márkát, akkor mindig előrukkolnak valamivel, ami jó. Pont mint most.

Special Service Package
Nagyon egyszerű dolgom van, mert ezt az autót alaposan körbejártuk már korábban. Egészen pontosan itt, a Green Light értelmezését, ami a legkevésbé sem a játékszer kategória, sem árát, sem részleteit tekintve. Azt bátran tekinthetjük a Fox Body rendőrségi mustang non-plus ultra feldolgozásának. Amit a Matchbox dobott piacra tavaly év végén, nyilvánvalóan ez alá lő, ez játékszer, árban is, kivitelezésben is, de annak milyen jó!

Pár mondatot azonban beiktatnék ide az eredetiről, ami az előző postból kimaradt – igaz, ott nem is volt ennyire hangsúlyos az SSP. A Matchbox csomagolásán olvasható hárombetűs rövidítést az alcímben már kibontottam. A jelentése pedig egy olyan felszereltségű autó, amit csak a hatóságok számára kínált a Ford.

Ami minden SSP-ben közös – az ötliteres blokkon túl: motorolajhűtő, a civil változatokénál jobb minőségű, a motorblokkot és a hűtőt összekötő csövek és rögzítőbilincsek, az automataváltó saját olajhűtőt kapott – természetesen azokban az autókban, amiket automatával rendeltek. Ez nem egységes, voltak olyan szervek, akik azt gondolták, hogy az kifejezetten jó, ha rend őre mentesül a váltó birizgálása alól, hogy mondjuk rádiózni tudjon, ezért automatával rendelték az autót. Mások nem. Nagyobb teljesítményű elektromos rendszer, hogy megbirkózzon az olyan akszesszoárok fogyasztásával, mint a fényhíd, sebességmérő radar és a rádió. Hitelesített sebességmérő, ma már természetes, hogy ugyanaz a kulcs nyitja a csomagtartót, mint az ajtókat, 1982-1993 ez külön extra volt. Ezek az autók a mankókerék helyett teljes méretű pótkereket kaptak, a beltérvilágító lámpájukat csak manuálisan lehetett kapcsolni és a csomagtartónyitót is áthelyezték rajtuk a szériához képest. Ezen felül még olyan extrákat is kértek, mint a bukócső és az elektromos ablakemelő.

Az eredeti Ford Mustang, a CHP színeiben. (Kép: Wikipédia)

California Highway Patrol
Ez a kisautó, ami tavaly, az év vége felé debütált, a „spóroljunk mindenen” szokásokkal pont ellentétben a Kaliforniai Autópályarendőrség színeit viseli, ami kellemes meglepetés. (A végén még összejön a CHP flotta.)

Azt kell mondjam, hogy nagyon is elégedett vagyok vele! Szép, részletes. Igen, elviselt volna még egy kis festéket a hátulja, de nem is tudom mióta, újra kaptunk előre, a szélvédő anyagából kialakított világítótesteket – félelmetes, hogy hol tart már a tudomány! Visszajönnek olyan megoldások, ami a 80-as, 90-es évek Matchboxain is nagyon jók voltak már. A legújabb őrület, a belső visszapillantó tükör, ami nem csupán a szélvédőbe karcolt, kétdimenziós rajz. Ennek fényében kicsit sérelmezem a közepesen részletes belteret. Ha már van ilyen remek belső visszapillantó, akkor mi a jó ok rá, hogy a kormány – sajnos – pizza lett? Közben a kalaptartón cserébe ott vannak azok a holmik, amiket a Green Light esetében boldogan ünnepeltem.

Nagyon utálom a megkülönböztető jelzés nélküli rendőrségi, mentő, meg tűzoltó kisautókat. Nos, most nem panaszkodhatom! Az SSP Mustang kapott egy teljesen vállalható fényhidat a szélvédő anyagából. A vicces az, hogy jelen esetben ezzel túltolták a dolgot, az eredeti CHP Mustangon nem volt fényhíd, de nem panaszkodom, sokkal pofásabb ez így, mintha nem lenne! Egyúttal azt is sejteti, hogy lesz ebből még másféle festésű változat is. Ugyanakkor látszik, hogy kompromisszumok mellett, de törekedtek a valósághűségre. Például a kerekeit is úgy válogatták ki az alkatrészes dobozból, hogy hasonlítson az eredetin lévő felnikre, de elmaradt a fehér tető, meg a csomagtartófedélről a sárga „Highway Patrol” felirat.

Remek kisautó, elvben még fellelhető akár a hipermarketekben is, ne hagyjátok ki!

Szenzáció! Első világítótestek a szélvédő anyagából! Visszatérés a remekül bevált, látványos megoldásokhoz, harminc évvel ezelőttről!
NRFB
Közeli a CHP motívumról, az eredetire hasonlító kerekekről. A hengerűrtartalom jelzése remek, a "Biztonság és Szolgálat" felirat pedig az eredetin is hol volt, hol meg nem. Viszont az eredeti CHP Mustangok fényhíd nélkül futottak, ellenben fehér volt a tetejük, meg az A- és C-oszlopuk.
 Remekül látszanak az akszesszoárok a kalaptartón. A hátsó fertály elviselt volna még némi festéket, illetve a "Highway Patrol" felirat is hiányzik innen, de ez már tényleg csak kötözködés a részemről.
Tönkrevakuzott kép a beltérről. Kár a pizza-kormányért, mert amúgy remek.

5 megjegyzés:

Andrew0807 írta...

Abszolut kell kategoria. Csak jo lenne belefutni.

Sam. Joe írta...

Ma voltunk az egyik hyperben, néztem is, hogy veszek neked egyet, hogyha látok. Hát persze nem volt.

Tommi írta...

Én sem találtam még. :-(

RÁJEN írta...

Én sem még. De kéne.

Trolleybus írta...

Én a Müllerben vettem. Amúgy persze jó, hogy vannak jó eresztések a Matchboxnál, csak az arányok nem mellékesek, sajna egyelőre döntő többségében továbbra is gagyiságok vannak!