2008/07/22

Matchbox MB-66 Greyhound Coach

Bár a buszok Ikarus 256 kolléga reszortja, de mivel ő most igazoltan távol van lakásfelújítás okán – ez úton is részvétem – igyekszem pótolni őt. E sorok tárgya részletesebb elemzést is megér – főleg, hogy minden részletéről tudom, hogy mi. Haladjunk sorban! A Greyhound – agár, ezért az embléma – egy távolsági buszjáratokat üzemeltető, amerikai cég, mely több mint 3700 célállomásra juttatja el utasait. 1914-ben alapították, ami az összes többi évszámmal együtt nem igazán mond sokat az embernek, de ha azt mondjuk, hogy két évvel azután, hogy a Titanic elsüllyedt, akkor máris hajlamos azt mondani az ember, hogy „húha!”

Amit a Machbox megmintázott, az egy 1954-es General Motors GMC PD-4501 Greyhound Scenicruiser busz. A tréfás az, hogy a Wikipédia értekezik az 1001 példányban kizárólag a cég számára készített buszról, de róla készült képért már IDE kell ellátogatnunk – vagy megnézni itt nálam a képek között.

Az MB-66 Greyhound Coach az 1966-os katalógusban fordul elő először és mivel az alvázán nincs dátum, ezt az évet kell elfogadnunk premierévnek. Superfast verzió is készült belőle és az utolsó katalógus, amiben még ezekkel szerepel, az 1971-es. Az én példányomat valaki valamikor átfestette, ami a Vaterán róla levő képen persze nem látszott. Hagyományosan az ilyen módon feljavított modelleket a gyűjtők értéktelennek tekintik, ami mondjuk engem kevéssé érdekel, de az sokkal jobban zavar, hogy sikerült egy-két ablakot is összeezüstöznie és az amúgy fekete alvázat is átkennie. Az eredetiről készült képet elnézve a Matchbox nagyon szépen sikerült, főleg, hogy ez egy elég apró darab, 159:1-hez méretarányú.

Matchbox MB-66 Greyhound busz.
Talán a képeken nem is látszik, de egy korábbi tulajdonos ezüst festékkel feljavította a kopott darabot.
A jól ismert agaras embléma.
Egészen apró méretarányú darab, talán az egyik legkisebb az összes Matchbox közül.
Az eredeti, 1954-es General Motors GMC PD-4501 Greyhound Scenicruiser. Ez is, mint megannyi fennmaradt társa már lakóbusszá alakítva.

3 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Még a régi fórumon volt róla szó, hogy a Matchbox egy ablakkal megrövidítette a buszt, hogy beleférjen a dobozba.
Greyhound Coach-om még nincs, de tegnap vettem 5 Leyland Titan buszt. Remélem hamar sorrakeülnek.:-)
Ha már így felhoztad a buszokat, az Ikarusnak is volt egy hasonló busza, amiben az utasok a vezető felett, külön ablakon nézhettek ki.:-)
(buszok.fw.hu-n a 270-es Ikarus)

Sam. Joe írta...

Jé, és tényleg! Nekem fel sem tűnt!

Rocko írta...

be szép! :)