2021/11/28

Hamisított Matchbox Convoy Kenworth W900 (Yat Ming)

A Matchbox – és amúgy számos más gyártó – illegális másolatainak se szeri, se száma. De az, hogy valaki megpróbáljon Matchboxnak eladni valamit, ami nem az, az egészen ritkaság számba megy.

Hogy kisebb-nagyobb manufaktúrák rányúljanak a Matchbox termékeire, annyira nem ritka dolog, hogy külön taget tartunk fel az illegális, magyar Matchbox másolatoknak. A dolog pikantériája, hogy a rendszerváltás előtt akár nem csupán jó minőségű, de néha az eredetit túlszárnyaló minőségű másolatok is készültek hazánkban. A lista tetemes, ha végigolvassátok a témába vágó postokat, akkor jó időre találtok magatoknak elfoglaltságot – sőt a BBC külön epizódot is szentelt ennek. Úgy tűnik Lengyelországban is előfordult ilyesmi.

Viszont az, hogy a márkanévvel valaki visszaéljen és Matchboxnak próbáljon meg elsütni valamit kereskedelmi mennyiségben, ami egyáltalában nem az, az annyira ritka, hogy Charlie Mack a Matchboxok szent könyvében megemlíti az egyetlen ismert, valóban fajsúlyos esetet. Mi több a gyűjtők körében a hamisítvány is többé-kevésbé gyűjthető státuszban van.

De miről is van szó? 1983-ban egy hongkongi illetőségű cég, ablakos dobozokban, a Convoy sorozatra emlékeztető nyergesvontatókat és 3-as csomagokban kisautókat kezd Matchbox logóval árulni. A volumen akkora, hogy az már szemet szúr nem „csak” lokálisan. Az utóbbi annyira ritka, hogy egy árva fotó nem sok, én még soha nem láttam egyet sem róluk. Az előbbi meg annyira gyakori, hogy nekem is van belőle – egyetlen darab, mutatóba.

Charlie Mack nagyon óvatosan fogalmaz, nem nevezi néven a gyereket, hogy kik voltak az elkövetők, de talán mindegy is. A lényeg, hogy amit a Convoy hamisítványokhoz felhasználtak, azok Yat Ming termékek voltak – a cím is ennek szól. A vicces az, hogy a Yat Ming annyira sokáig és olyan mennyiségben gyártotta ezeket – változatos nevek alatt –, hogy a hazai hipermarketekben is lehetett még pár éve is – sőt talán akár most is – vásárolni teljesen legitim Yat Ming termékeket blisterben, amik nagyon is hasonlítanak a hamisítványokhoz.


Legális Yat Ming termékek. Ilyeneket csomagoltak Matchbox logós ablakos dobozba. (Képek: eBay)

Érdekes, hogy meg sem próbálták utánozni a Matchbox termékeket, egyszerűen csak egy látványos dobozt készíttettek annak a Yat Ming gyártmánynak, ami leginkább emlékeztetett a Convoyra. Ez pedig a Kenworth W900-as vontató. A leggyakoribb színséma a CY-4 hajószállítóéra emlékeztet – nekem is ilyen verzió van –, de a vontatmány mindig valamilyen dobozos félpót – ebből több verzió is van és talán a ScanDutch a leggyakoribb. (A sors fura fintora, hogy porsche kolléga egy ilyen ScanDutch konténert használt fel egy hosszított Convoy félpót átalakításhoz.) A méretarány sem stimmel, a Convoyok 1:110 közeliek – mint az közismert – a Yat Ming pedig H0 modellvasút méretarányú, azaz 1:87. A kínai termék minőségben jócskán alulmarad a Matchboxokhoz képest, de semmiképp sem nevezném gyatrának – mint az fentebb látható önakaratomból anno én is vettem ilyet.

Érdekes, hogy a Convoy névre nem nyúltak rá, (kb.) "Nagy Amerikai Konténer Szerelvény" néven futtatták.

Kenworth W900-ast használtak, ami volt a Convoy sorozatban, de csak Aerodyne fülkés, nem ez a verzió. A narancssárga is stimmel, a hajószállító ilyen színű volt, de a teljesítményt fokozó dekorcsíkok már nem stimmelnek.

A doboz amúgy tisztességes munka...

...de feliratokkal, vagy grafikával nem bonyolították túl. (Ez a hátsó oldal.)

Jó, hát nem is vártam, hogy a forgalmazó címe rajta legyen. (Ez pedig az alja.)

Verziók a hamisítványból. (Kép: eBay)

Nincsenek megjegyzések: