2012/11/26

Vendégpost remix - Matchboxon kívüliek: Metalmodel - Chevy Pro Stocker

Jelenlegi vendégpostunk apropóját a legutóbbi börzén talált, számomra érdekesnek vélt kisautó indokolta. Mielőtt azonban bármit is írnék róla, felvezetőül álljon itt a Matchboxaddikt egyik postja - természetesen a szerző, pittlaren engedélyével:

"Ezmiez II. ?!
Ránézésre, valami házilag customizált Matchboxnak tűnik, pedig nem az. Nem házilag moddingolt, mégcsak nem is Matchbox. Ezmiez? Ma, a zsibin zsákmányoltam ezt a Chevy Pro Stocker-t (amúgy az egyik kedvenc Matchbox típusom, lesz is belőle poszt) amely az alján - a matchboxhoz a megtévesztésig hasonló betűtípussal szedve - büszkén viseli a MetalModel Superauto feliratot. A "Superauto" feliratnál még a jellegzetes, - mára ikonná vált - "Suparfast" -nál megismert elnyújtott "S" betű is egyezik. Az alvázról hiányzik a megszokott "Made in..." kezdetű sorocska is, így nem határozható mega járgány származási helye. Illetve...ausztriai lomisoktól került hozzám -zsibik állandó vendégei - ezért, illetve a germános hangzású "Superauto" feliratból következtetve gondolom, hogy a magyar MetalCar osztrák, vagy német megfelelője lehet. Az idők viharai megtépázták az autót, de vélelmezett kuriózum mivolta, illetve a 100,-Ft-os vételár miatt nem hagyhattam ott. Közhely, de a fényképező drasztikusabbnak láttatja a sérüléseket, mint amilyenek valójában. A festés meglehetősen durva, szórt, szemcsés felületű, azonban a felragasztott matricák meglepően jó minőségűek. A beltér egy az egyben megegyezik a Matchbox variánsokkal, a felni viszont....Első ránézésre dettó, aztán mégsem. Nüansznyi a különbség, egy felületesebb szemlélőnek fel sem tűnik tán'. Ami markánsan megkülönbözteti a modellt a matchbox variánsoktól, az nem más, mint a karosszéria kialakítása: a mélyen lenyúló orrész, a macau-i gyártású Stockereket (Pepsi, 7up, SuperStar") a hátsó légterelő viszont a klasszikus, brit "34 Lightning "-et idézi. Ilyen értelemben hibrid, szerzői jogi értelemben - gondolom - hami másolat. Némiképp viharvert mivolta ellenére, üde színfolt a Chevy Pro Stocker-ek között, polcon maradhat."

 
 
 
 
 
 
 
 

Most már gondolom mindenki kitalálta, hogy én is találtam egy Metalmodel által készített Chevy Pro Stockert. A Matchboxhoz való hasonlóságok feltárást pittlaren már képekkel illusztrálva megtette korábban, ezért is kezdtem mindjárt azzal.  Az általam bezsákolt Superauto korábban sem mutat olyan jól - ráadásul két és félszer többe került -, mint a barna testvére, cserébe viszont a motorháztetején is van egy matrica. Ennek fő érdekessége, hogy ugyan az autó egy Chevrolet gyártmány, még is egy hatalmas Ford embléma díszeleg rajta. A két oldalsóról már lekoptak a rajtszámok, de a hátsón még olvasható maradt annak felirata. A kékre festett kisautót az élet már meggyötörte, kapott egy kis nyomást a teteje, ami az oszlopokon is jól látszik. Gyári betegsége viszont az öntéshibás alváz, sorjával az első szegecsnél. Ennek köszönhetően nem lehetett szorosan össze rögzíteni a kasztnival, ezért van egy jókora rés az elején, ami összenyomva eltüntethető. A kerekek itt is Matchbox hasonmások, de már nem csillognak és mindkét tengelynél egyforma átmérőjűek. Mivel ez az átmérő elég kicsi, így elég bután fest a hatalmas kerékjáratokban, cserébe viszont jól rugózik. A lényegi információt viszont a végére hagytam, vagyis a származását. Brekitől kértem segítséget a megfejtéshez, aki elárulta, hogy lengyel barátaink "remekművét" láthatjuk bennük.

Ford logó egy Chevy-n?
Hátulra is kisméretű kerekeket kapott
 
Kicsit öntéshibás az alváza

1 megjegyzés:

pittlaren írta...

A Tied matricáival, és az enyém festésével majd' - jó, a hangsúly a "majd"-on van - egy hibátlan darabot össze lehetne hozni :)