2021/10/08

Matchbox MB-30 Glass King

Jellemző módon a Matchbox fantáziaszülte teherautóinak a neve King-re végződik - pár példa innen a blogról: Aqua King, Trash King, Flatbed King, Pit King -, ám sokszor merőben eltérő járművekről van szó. Van azonban köztük néhány olyan, amik igencsak hasonlítanak egymásra.

Utóbbi megállapításom nem új keletű, hiszen Pit King és az utána megjelenő Urban Tow Truck - aka T.O.W. 50T - kapcsán említettem a kettejük közti hasonlóságot. Nos, a 2017-ben megjelenő Glass King is szinte ugyanolyan formavilággal, jellemzőkkel rendelkezik, mint az a két modell. Nincs is mondjuk semmi baj, sőt, nekem tetszik is, hogy egy kitalált formavilágot tovább visz a gyártó, még ha köztük akad is pár különbség a részletekben. Mondjuk ha már eddig eljutottak a Matchboxnál, akkor azt nem értem, hogy eleve miért nem olyan alapot csináltak, amin csak a felépítményeket kell cserélgetni - ahogy teszi ezt más kisautó gyártó is. Sokkal olcsóbb és többrétűbb termékkínálatot tudtak volna létrehozni. Például ez a tábla üvegek szállítására készített felépítmény eleve csak egy nagy darab műanyag, ami akár csereszabatos is lehetne a Pit King platójával. Mert azért valljuk be, attól függetlenül, hogy más nem nagyon csinált még ilyen üveg szállítós teherautót, túl sok lehetőség nincsen benne a termék vonalat illetően. Mutatja ezt az is, hogy a Matchbox saját építőipari cégének - INC - flottájába, illetve egy ezüst változat  - 5-ös csomagba  - készült még csak belőle ezen a fehéren kívül. Én nem próbáltam feszegetni, de mint a fenti linken is látható, nem túl bonyolult levenni a felépítményt, ami alatt szintén vannak hasonló vonások a már említett platós teherautóval.

Első ránézésre elég pofás kis teherautónak néz ki
Az ablaktáblák miatt világos árnyalatú lett az üvegezés, ami azonban kendőzetlenül megmutatja az üres fülke belsejét. Illetve dehogy üres, a vak is láthatja azt a nagy oszlopot középen, ami az alvázon átbújva szegecselésben végződik.
Na, innen nézve kifejezetten nem szép, amit erősít a műanyag színe is. Igyekeztek a hátulját is részletgazdaggá tenni, kevés sikerrel.
Jókora védelemmel látták el az üvegtáblákat. Az autóra festett cégnévként itt is visszaköszön az autó neve.
Matchbox MB-30 Glass King, NRFB

Nincsenek megjegyzések: