2012/02/15

Matchbox MB-45 Pit King

Mostanában a Matchbox nehézgépjárművei többnyire fantáziamodellek, amik közül akad jó és kevésbé jó darab. Az utóbbira itt van még egy példa a 2011-es újdonságok között számon tartott Pit King. Eléggé az év végére lett időzítve a megjelenése, hozzánk csak az idei évben sikerült eljutnia. Korábban már megjelentek a hivatalos képek róla, amiken egyből megtetszett, egyedül a plató oldalfalának alacsonyságát tudtam kifogásolni. Elhatároztam hát, hogy ha majd elém veti magát, nem fogom otthagyni. Nos, ezt már bánom, ugyanis élőben koránt sem mutat olyan jól, mint a Mattel gyári fotóján. Ha az ember tisztes távolból nézi, akkor szerintem pofás, egész jók az arányai és a vonalvezetése is. Közelebbről szemlélve azonban már kevésbé rózsás a helyzet. Először is nagyon pinduri lett, főleg ami a szélességét illeti, de hát ez egy spórolós, helykitöltő modell a kínálatban. Számos részletet megalkottak rajta, de sajnos ez sem sokat segít, erről bővebben a képek aláírásaiban. No de oké, ne legyen copyright haszongépjármű, ne is legyen pofás, feledtesse mindezt valami extra cucc, például mozgó alkatrész. Hoppá, hisz ilyen akad rajta, ugyanis a plató billenthető kivitelű! Akkor mi a baj? Az, hogy még az sem működik megfelelően, billentés közben még semmi gond, de visszacsukáskor sosem akar a helyére menni, nem fekszik fel - az mbxforumon is ilyen kép van - addig, amíg hátul a helyére nem nyomjuk a felépítményt. Ezt minden alkalommal meg kell ismételni, pedig szerintem nem lehet túl nagy kunszt ezt jól megcsinálni. Jó pár évvel ezelőtt a Matchbox maga is tökéletesen abszolválta az ilyen feladatokat, elég ha csak a jó öreg Peterbiltre gondolunk. Összességében véve látom benne az igyekezetet, sokat mondjuk nem vártam tőle, de azért erre nem számítottam, ezt így kár volt.

Elég sok részletet kapott az eleje is, sok kis lámpatest, a fő fényszórók ráadásul a szélvédő anyagából, amint a hűtőrács is. Van még rendszámtábla, ablaktörlők és visszapillantó tükrök is. Ami nincs, az a blisterképen látható beltér, helyette van egy nagyon rosszul pozicionált szegecsünk, aminek a szára közvetlenül ott virít a mattított ablak mögött, mélységesen lehúzva ezzel az összképet. Én még a hűtőrács és a lámpák között lenyúló fém részt egészen azok aljáig húztam volna, úgy szerintem sokkal jobban mutatna.
Ha nem is sokkal, de azért egy picivel lehetett volna magasabb is a billenőplató oldalfala.
Két termetes ásó került a tetőcsomagtartóra, amihez kapaszkodók és/vagy létra híján elég nehéz lehet hozzáférni.
Hátul is vannak lámpatestek, lökhárító is, aminek közepén a rendszámtábla tartónak beillő dudorodás, tulajdonképpen a billentéskor vezeti és ütközteti végállásba a platót.
Billentés elölről ...
... és hátulról. A kiegészítő szerelvények, mint a tartályok és a pótkerék ötlete és kivitelezése tetszik.
Visszacsukás után többnyire ilyen állapotot vesz fel a plató. Extraként van jókora illesztési hézagunk is az alváz és a kasztni között, illetve utóbbiból kaptunk sárvédőket is.
Nem nehéz lepattintani a platót.
Matchbox MB-45 Pit King

Nincsenek megjegyzések: