2010/07/06

Matchbox MB-68 Cosmobile

Ejtettünk már szót itt arról, hogy a Matchboxnak volt egy korszaka, amikor előszeretettel készítettek semmire sem emlékeztető, fantázia szülte autókat. Gondolom a licencdíjak megspórolása lehetett a háttérben, de – mint az a kommentekből kiderült – mi felhasználók, már gyerekként sem voltunk oda értük különösebben.

Az 1975-ös keltezésű, de katalógusban először 1976-ban szereplő Cosmobile is ilyen. Ez a példány Ikarus256 kollégával folytatott valamilyen csereüzlet során került hozzám, a „na jó, egye fene” alapon. Nyilvánvalóan nem makulátlan és ahogy a kerekeit elnézem homokozót is láthatott valamikor. Amiért mégis kellett, az az, hogy világosan emlékszem rá, hogy éppen a Planet Scout volt az aktuális májerség és valamelyik lúzer, akinek hozzám hasonlóan nem volt ilyenje bedobta, hogy van neki valami hasonló. Másnap behozta és szénné cikiztük érte. Ez volt a Cosmobile. Belekötöttünk, hogy nincs kormánya, csak egy nagy fotel a belterében, meg nincs ajtaja – ez persze nem zavart minket a Planet Scouton. Nagy okosan kikövetkeztettük, hogy ez valami kétéltű, mert valami hajócsavarra emlékeztető készség van a hátulján. Szóval szegény ember kapott érte alaposan, nagyjából az életben nem hozta be többé.

Sok évnek kellett eltelnie, hogy végre kétségtelen bizonyossággal megállapítsam, hogy a Cosmobile micsoda! Felelősséggel kijelenthetem, hogy ez egy taktikai csapásmérő, gépesített vuvuzela üteg! A tetőn ott a két óriási tölcsér és a fenekén az ott nem hajócsavar, hanem onnan szippantja be a kettős üteg működtetéséhez a levegőt. Hát nem nyilvánvaló?! Csak azt nem tudom, hogy ez hogy születhetett meg 1975-ben a Matchboxnál! Volt egy kis probléma az időgéppel?

Gyerekként sokat tanakodtunk rajta, hogy mi lehet az a dupla izé a tetőn.
Ráadásul a hátsó fertályon lévő puttonyban tűnnek el.
2010-ben azonban pontosan tudom, hogy ez egy vuvuzela üteg! A hátulján ott a lyuk, ahol beszívja a levegőt!

4 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Kétéltű lehet valóban. Erről jut eszembe egy régebbi beszélgetésem valakivel, amikor a Total Recall-ban megjelenő autókat cikiztük, hogy hű de bénák (ez mondjuk simán illik is oda), ilyen autók sosem lesznek az utakon. Aztán most nézz meg egy Honda Civic-et. Vagy egy Toyota iQ-t. Szóval.

Sam. Joe írta...

A Total Recall autói tényleg trék, bár a Johnny Taxi ott van - igaz az is Johnny miatt.

Charlie Brown írta...

mecsbokszhotvílsz
Vuvuzela-üteg, LoL. :)

porsche írta...

Elölről engem a Hairy Hustler-re emlékeztet. Nem lennék meglepve, ha egy ember munkája lenne a két modell.