2008/10/18

Matchbox MB-59 Planet Scout

Alapvetően lábrázásom van azoktól a Matchboxoktól, melyek a leggyakoribbak a hetvenes évek 1-75 sorozataiban voltak és valamiféle fantázia szülte autót mintáztak meg. Volt már itt ilyen „nemszeretem” darab, amely egy gyűjtemény részeként érkezett hozzám és úgy döntöttem, ha már hozzám került, akkor a menedékjogot kap. Aztán volt olyan fantáziamobil, amit a fentebb írtakkal ellentétben meg gyerekként imádtam és bár – ahogy Tommi kolléga mondaná – „eljátszotam” az eredeti, kölyökkori példányt, pótoltam a hiányát. Jelen szeánszunk tárgya viszont sohasem volt nekem gyerekként, csak nagyon szerettem volna birtokolni.

Nem tudom, hogy veletek hogy volt, de nálunk a suliban nagy hagyománya volt a szünetek alatti Matchboxozásnak, bár a tanerők vadul tiltották a dolgot. Szóval, az egyik osztálytársamnak volt MB-59 Planet Scout-ja amit egyöntetűen áhítattal imádtunk, mi többiek, akiknek nem volt. Persze akkor még semmilyen idegen nyelvet nem tanultunk és halvány lila gőzünk sem volt arról, hogy mi lehet ez. Hogy egészen őszinte legyek, ez azóta sem változott sokat, mert annak, hogy „Bolygó Felderítő”, vagy „Bolygó Cserkész”, most sem látom több értelmét, hacsak nem valami sci-fi ihlette járgány ez, ami meg simán lehet, mert a hetvenes években szezonja volt az ilyesminek. Szóval akkor azt okoskodtuk ki, hogy ez katonai rendész autó. Hogy ezt honnan vettük, azt én már meg nem mondom, de gondolom azért találtuk ki ezt, mert zöld. Arra is emlékszem, hogy sokáig vitatkoztunk azon, hogy az a króm izé, mi lehet a tetején. A „radar” és a „reflektor” táborokra szakadtunk, bár mostani szememnek inkább sminktükör.

Akkor szembesültem azzal, hogy a Planet Scoutnak van más verziója is, mint a zöld, amikor Ikarus256 kolléga árúba bocsátotta az ő bordó-krémszínű verzióját. Ki is tehetném a pontot ide azután a mondat után, hogy „ezzel a két színnel teljesnek tekinthető a gyűjteményem ebből a verzióból”, de itt jön két „de”. Egyfelől Bulgáriában ebből is készült számos kalóznak tekinthető verzió. Areh elég pontosan dokumentálja a gyűjteményét, de én azt gyanítom, hogy a nála megtekinthető három Planet Scout verzióból a középső bolgár. Másfelől ebből a járgányból készült nálunk abszolút illegális, az eredetinél sokkal silányabb kalózverzió.

Matchbox MB-59 Planet Scout - jelentsen bármit is a neve.
Ajtónak például nyoma sincs rajtuk, de van bigyó a tetőn, meg izék a hátulján. Azzal együtt imádtuk.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Amit írtál, h szerinted a középső bulgár verzió, azt meg is veheted vaterán 3000Ft-ért.

Ikarus 256 írta...

Egyértelmű, hogy sminktükör!:-)
Ajtó meg nem kell, mert a jövőben beteleportálják magukat majd az emberek.:-)

Névtelen írta...

Nekem is megvolt, imádtam, pedig iszonyú bumfordi a formája. :)

Sam. Joe írta...

bog zoo: Igazság szerint nem tetszik ebben a színösszeállításban. Meg... Szóval eléggé drágán szaladnak valamiért a bolgár Matchboxok nálunk. eBay-ről olcsóbban be tudom őket szerezni. Azért persze köszi!

ikarus256: 8-) Esetleg bediffundálnak a réseken.

gakos: A szerelem vak! 8-) De teljesen igazad van, ha objektíven nézem, ez az autó ronda, de gyerekként imádtam, így ki a fene tud objektív lenni?

Névtelen írta...

Nincs mit, csak szóltam, hátha érdekel :)

Névtelen írta...

Nekem emlékeim szerint megvan kékben ez a Planet Scout.
Még a Lehel téri piacon vettem jó régen :).