2010/07/17

Matchboxon kívüliek: Tourist Bus

Ezt a busz ist a sógorom cipős dobozából sikerült kitúrnom jó múltkor, mikor nálam volt. Elég érdektelenül néztem erre a modellre egy darabig - nem vagyok nagy busz rajongó -, míg nem kezdett ismerős lenni valahonnan. Nem kellett sok idő míg rájöttem, hogy erős hasonlóságot mutat a Matchbox Setra Coach autóbuszával - innen vált picit érdekessé. Én megkockáztatom azt az aljas rágalmat, hogy annak egy Hongkongban készült erősen leegyszerűsített másolatával van dolgunk. A forma teljesen megegyezik, ám az olyan finom részletek, mint a feliratok, az embléma és a rendszámtábla eltűntek. A műanyag tető is áldozatul esett, jelen esetben az egész karosszéria fém, amit az oszlopok eltérő színűre való fényezésével próbáltak pótolni. A spórolás áldozata lett a műszerfal és a kormány is, ugyanis mindkettő hiányzik. Tulajdonképpen még így is elég normális kiállású kisautó lenne, ha nem lennének rajta ennyire gagyi kerekek - vékony, görbülésre hajlamos tengellyel -, és nem lógna ki a rögzítő szegecs az első lökhárító alatt. Utóbbi nagyon nem szép látvány, valamint elárulja az egész modell filléres megvalósítását - nincs külön szegecselhető rúd a kasztniban, hanem annak első, lökhárító alatti éléből áll ki egy kis elszegecselhető pöcök.

Turista busz Hongkongból, alias Setra Coach
Kicsit sorjás maradt a hátsó ablak alsó éle
Oldalról nézve nem kelt olyan rossz benyomást
Ilyen szörnyen megvalósított rögzítő szegecselést még nem láttam

4 megjegyzés:

Charlie Brown írta...

(A 'MB Setra Coach' link szerintem nemjó.)

porsche írta...

Jó az, csak görgess lefelé. A Setra szóra van mentve a link, így értelemszerűen ezt is hozza.

Charlie Brown írta...

Igen, erre értettem, hogy nem jó :) Nem a legszerencsésebb hogy egy konkrét modellre utaló "MB Setra" linkre kattintva minden előjön amiben akárhol is előfordul a Setra szó. Akkor már inkább az MB-12 címkére szűrtem volna a találati listát. De mindegy, marginális jelentőségű a dolog. :)

porsche írta...

Amit írtál, az még rosszabb lenne, de viszont ötletet adtál a megoldásra. Mivel a szövegben nem említettem az MB-12-őt, így kombináltam a szavakat a keresőben. Szerintem most már tuti.