2024/08/31

Tévéreklámok: 198x Matchbox Megablasters

Rózsapatronos (?) szülőbosszantók a Matchboxtól a nyolcvanas évekből. Ha volt játék amit hamar megbántak, hogy megvettek a gyereknek, na akkor ez az! A Majorette erős versenyben volt ugyanezért a kétes dicsőséget jelentő címért a Sonic Flashers-el.

2024/08/30

Matchbox 1999 Premiere Nostalgia Collection '57 Chevy Convertible

Egészen komolyan gondolom, hogy büszkék lehettek rám, mert függő létemre egészen érzéssel adagolom a Tri-Five Chevyket! A legutolsót több mint egy hónapja. Ott találtok olyan linket, amivel vissza tudtok kattintgatni olyan postokhoz, amiből kiderül, hogy mi fán terem ez az egész „trifájv” izé.

Jellemzően nem vagyok én úgy anyagilag, hogy prémium kiadású Matchboxokat halmozzak NRFB és bontott példányként is, de most pont ez a kivételes eset állott elő. Megvan nekem ez bontatlanul is, de úgy egyszerűen nem lehet normálisan lefotózni, annyira bonyolult a csomagolás. A blister éleinél tükröződik, becsillan, betakar, mindezt és-vagy alapon! Úgyhogy nem tudtam ellenállni neki, meg kellett vennem bontottan is.

Ez az NRFB példányom. Már elszakadt az istráng, aminek a helyén kéne tartania. Lehetetlen normálisan lefotózni ebben a dobozban!

Viszont ez annyira gyönyörű, annyira tetszik, hogy a fényezése is egy gyári színt idéz, hogy videót készítettem belőle!

2024/08/28

Matchbox 9 Pack - Porsche 914 60th Anniversary

Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de én mindig bajban vagyok a különféle multipakkokkal, mert a szűk gyűjtési köröm miatt többnyire csak egy kisautó szokott belőlük érdekelni. A hármas- és az ötös csomagok még nem is annyira kritikusak beszerzési szempontból, de a kilenc- vagy a tízes válogatások már inkább! Főleg itt az anyagi része a problémás, hogy a tartalmából azokkal mi legyen amikre nincs szükségem. A kisebbekkből ha "emészthető" a tartalmuk, akkor azért el szokott fogyni ismerősi körökben a maradék, de nagyobb csomagnál ez már macerás. Meg ott több szokott lenni a "sallang". Persze lehet várni, hogy felbukkan az áhított darab bontva a kiszemelt csomagból börzén vagy online piactéren, de ott is felárral kell számolni. Változó, hogy melyik éri meg jobban. Könnyen előfordulhat, hogy egyáltalán nem látok eladó példányt a kívánatos darabból, ha meg még is, akkor gyakran ott van vele az ember, hogy jobb lett volna eleve megvenni a bontatlan csomagot üzletben.

Az alábbi kék Porsche 914-es egy kilences csomagban jelent meg 2013-ban. Amikoris a Matchbox a hatvanadik évfordulóját ünnepelte. Ezen is felbukkan a 60th Anniversary logó a hátsó csomagtartó fedélen, ami nem csoda, hiszen a pakknak ez volt az exkluzív kisautója. Sem abban az időben, sem később nem láttam belőle sehol eladó példányt, aztán kis várakozás után megrendeltem egy nemzetközi piactérről. 

Sajnos az útközben másfelé vette az irányt, így nem kaptam meg, az eladó szerencsére az árát visszaadta, de a Matchboxnak jobban örültem volna. Később is csak hébe-hóba bukkant fel, de már főként az amerikai kontinensen, így elég drága mulatság lett volna megvenni.

Nemrég azonban rám mosolygott a szerencse, ugyanis egy hazai aukciós portálon felbukkant, licitáltam rá és mint láthatjátok, már nálam is van! Nagyon örülök neki, tetszik ez a kék szín annak ellenére is, hogy a logó és a Porsche felirat elvitte az összes lámpa festést, amit azért meg szokott kapni abban az időben.

Ráadásul ezzel a darabbal teljessé vált ez a sor - az ekkori állás szerint -, vagyis mindegyik Matchbox Porsche 914 variációból sikerült begyűjteni, igaz, hogy nincs is belőle túl sok.

Jól áll neki ez a kék szín

Mindenféle lámpa festést nélkülöz

A Matchbox 60th Anniversary logó és a Porsche felirat jól összefoglalja, hogy milyen kisautókat szeretek gyűjteni

2024/08/26

Siku 0806 Police Van (Mercedes-Benz Sprinter W906) Rendőrség

A közelmúltban írtunk a Siku, DHL színeket viselő, Mercedes-Benz Sprinternek látszó tárgyáról. Az is menő – Vanitiszesek, szevasztok! – de itt a folytatás, ami még nagyobb menőség!

A fentebb linkelt postban megtalálható a típusismertető, ezért legyetek kedvesek visszakattintani. Nagyon nagyra értékelem, hogy most már két pedigrés gyártó is van, akik egy olyan relatíve kicsi piacra is készítenek lokalizált termékeket mint a miénk. A Majorette mentőjárműveit annak ellenére is szerettük, hogy jellemzően olyan típusokra készítettek magyar festést, amik a valóságban nem léteznek, sőt teljesen elképzelhetetlenek. (Továbbiak ITT, meg ITT és még ITT is.)

Ezzel szemben a Siku Sprinteréhez hasonlót használ, vagy használt a magyar rendőrség – lásd a fotót alább. Kicsit más kivitel, de azt gondolom ennyi bőven belefér! Klassz játékszer, de van két olyan megoldás rajta, ami nagyon nem tetszik! Mutatom alább:

Attól különösen klassz, hogy hazánk rendőrsége használt ebből a generációból való, bár eltérő kivitelű kivitelű Sprintereket. Lehet összehasonlítani a festések eltéréseit. (Kép: "Rendőrségi bevetési mikrobusz, 2018 Terézváros", Wikipédia)

Ő sem kapott csillagot a nózijára!

A jellegzetes Hella fényhíd van a tetőn, ami mifelénk nem jellemző.

Eltér a kivitel, de legalább a gyártmány és a típus egyezik.

A festés is eltérő, de legalább a motívum több mint hasonló.

Ú, azért ez így nagyon béna!

Az oldalajtó a balkormányos kivitelnek megfelelő helyén.

Mintha nem is lenne "beüvegezve" az oldala, pedig de! Ez az ajtómegoldás nagyon "olcsó" és igénytelen! Megkockáztatom, hogy méltatlan a Sikuhoz!

NRFB.

2024/08/25

EFSI Scania 143M Straeten

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt szerepelt e lapokon a klasszikus Scania szerelvény, amit én teljesen önkényesen „Demo Trucknak” kereszteltem el. Idén februárban láthattátok a következő verziót, úgyhogy most már előhozakodnék egy újabb változattal!

A fentebb linkelt postban találtok típusismertetőt a nyergesvontatóról. Az a helyzet az, hogy a két szerelvény teljesen megegyezik, egyetlen apróságot, meg a festését kivéve. A Demo Trucknak nincs pótkeréktartója, ennek pedig van és gumi is feszül rajta. A festésről nem sikerült kitúrnom semmit az internet bugyraiból, meg kell elégednünk azzal, hogy egy szállítmányozással foglalkozó cég színeit viseli.

Ha belegondolunk, hogy ma már a 420-, 460 lóerős motorok az S-sorozatban a kínálat közepéből az alsóháznak számítanak, akkor a 450 pedig igencsak derekas teljesítménynek számított, 50 pacival elmaradva a csúcsmotortól.

Odáig vagyok a részleteiért!

Neki van pótkeréktartója és pótkereke is!

Nem szimmetrikus az alváz.

Meglepő módon semmit nem találtam a cégről, aminek a színeit viseli. Más EFSI kamionok is léteznek ezzel a motívummal.

Ez a pótkocsi is a nem nyitható hátsó ajtajú fajta.

2024/08/24

Tévéreklámok: 1975 Matchbox Fighting Figures FF6 The Kung Fu Warrior Adventure

Világosan emlékszem, hogy a pajtikáimmal őszinte értetlenséggel fogadtuk a Matchbox katalógusban ezeket a "babákat". Mit tudtuk mi akkor, hogy mi az az akciófigura!? Bár ha tudjuk, szerintem akkor sem tartottuk volna menőnek.


A Matchbox "Kung Fu Harcos Kalandnak" hívja a figurát. Mint tudjuk, ez a harcművészeti ág kínai. Amit viszont visel, leginkább egy japán szamuráj páncéljának tűnik!


Nem akarok gonosz lenni, de a szereplőről nem tudom megmondani, hogy egy nagyon öreg néni, vagy egy kisfiú, rettenetes frizurával!

2024/08/23

Hot Wheels '91 Mazda MX-5 Miata

A közelmúltban foglalkoztunk már az első generációs Mazda Miatával. Akkor is egy Hot Wheels értelmezés kapcsán, de ez egy teljesen másik, sokkal újabb öntvény!

Már a fentebb linkelt postban – melyben típusismertetőt is találtok – utaltam erre a verzióra, mely a fiatalon elhunyt, zseniális tervező, Ryu Asada munkája. 2019-ben debütál, 2022-ig jobbnál-jobb festésekkel szerepel a mainline-ban. 2023-ban Japanese Classics és Car Culture kiadásokba kerül be – nagyon szép mind a kettő. Idén, azaz 2024-ben tér vissza a mainline-ba. Ezt láthatjátok ebben a bejegyzésben.

Remeknek találom ezt az öntvényt is. Gondolom a bukókeret megjelenítését ami egyértelműen rontja az összhatást én szükséges rossznak gondolom. Szebb lenne nélküle, de gyanítom jó okkal került oda.

Egy ideje már kísérletezem a rövid videókkal, első sorban az ilyen, bontatlan kisautók megjelenítésének okán. Ez egy hibrid post, amiben fotókat is láthattok, de már videót is. Azt hiszem nem kell jobb példa rá, hogy mennyivel jobb egy ilyen videó, mint csak a képek!

NRFB

A bukókeret a szükséges rossz, nélküle sokkal szebb lenne az öntvény.


Pont az ilyen, vicik-vacak képek miatt...

...kezdtem bele a videózásba! A különbség magáért beszél.

2024/08/21

Majorette Maersk Logistic Giftpack – Mercedes-Benz Sprinter (VS30)

A Majorette Maersk Logistic Giftpack előzményeit itt találjátok – némi érdekes céginfóval fűszerezve – de természetesensaját tag-et is kapott a címkefelhőbe. Ez a bejegyzés az utolsó a kitűnő pakkról! Vanitiszesek, szevasztok!

Az utolsó generáció
A közelmúltban foglalkoztunk a Sprinter második generációjával. Ez a mostani bejegyzés a folytatásról, a jelenleg is futó, 2019 óta létező generációjáról szól. Mivel aktuális típusról van szó, ezért ellazsálom a típusismertetőt, azért tessenek kedves lenni a Mercedes-Benz hivatalos, típusoldalára fáradni!

Hát persze, hogy ez is jó!
A Maersk pakk tartalmáról szóló korábbi postokban már mentegetődztem a pocsék képek felett, változatlanul mea-culpa, mea maxima culpa, de tudjátok hogy ezek a képek mitől ilyenek, megértést kérek.

Ami a dobozos sprintert illeti, pont erre gondoltam a fentebb már linkelt, Siku Sprinterrel kapcsolatban, hogy egy teherautó játékszer akkor lesz jó, hogyha szállítani is lehet vele, nyitható a raktere. A Majorette Sprintere megugorja ezt az akadályt is! Mi több, nagyon szép, részletes, rajta van a márkajelzés és az első lámpatestei a szélvédő anyagából kerültek kialakításra.

Azt gondolom, hogy az egész pakk, úgy ahogy van kitűnő. Egyedül a méretarányaiban röhejesen nem stimmelő repülőgépet érzem gyenge pontnak, de mindannyian tudjuk, hogy az ilyen szettekben ez miért és hogyan alakult így, afféle kompromisszum. Ugyanakkor bármilyen más gépjárművet jobban szeretnék a helyén.

Nagyon szép, részletes, a Csillag a helyén és az első fényszórók a szélvédő anyagából készültek.

A beltér is részletes.

Egy ilyen apróság akkor jó játékszer, ha lehet vele fuvarozni.

Nos, ezzel lehet! A képen nem a Kéz látható!

Mivel ez az utolsó post a pakkról, lezárásként álljon itt ismét ez a kép: NRFB.

Illetve a Majorette PR részlegének munkája is! (Fotó: Majorette.com)

2024/08/19

Hot Wheels Car Culture Container Set - Strasse, Autobahn, Autostrasse – Második rész: '72 Mercedes-Benz 280 SEL 4.5 (W108)

Szeretem a klasszikus Mercedeseket. A „Zöldséges” iránti lelkesedésem közismert, az „Állólámpás” iránti már talán kevésbé, de az is van. Amikor a Hot Wheels 2020-ban piacra dobta a W108-as S-osztályt, akkor tudtam, hogy „az enyém lesz, ó yes”, mint C(l)assandra Wayne-né. A Mattel a Matchbox – igen, nem tévedés – több évtizedes elmaradását pótolja be vele. Nos, az enyém lett és nincs benne köszönet! Per pillanat azt kívánom, hogy a Mattelt vigye el a kénköves-patás, öreg ördög!

Katedrális
Bár minden kisautó eredetijéről olyan anyagot tudnék mellékelni, mint erről! Nem csak a márka és a típus stimmel, de még az évjárat is! Hozzá a márka felkent pontifex-maximusza celebrálja a misét, Csikós Zsolt! Mindezt a TotalCar aranykorából! Átkattintani szinte kötelező, mert az olvasnivaló igazi csemege!

Amit én tudok hozzátenni az 1971-es, nemzetközi katalógus. Jelzésértékűnek és munkásságom elismerésének veszem a borítóképen látható jármű rendszámának betűit.
















Felnőtt gyűjtőknek

A Hot Wheelsnél 2020-ban debütál az öntvény. Fekete színben, ami gyanítom a leggyakrabban kért lehetett az eredetinél, de ültetett futóművel, amire kevés mentsége van a cégnek és óriás krómkerekeken, amikre hasonlóképp nincs sok. A Car Culture: Modern Classics sorozat egyértelműen a felnőtt gyűjtőket célozza az árában is. A kerekeit leszámítva nagyon tetszett a premiermodell, de ez az egy részlet annyira agyonverte számomra az összhatást, hogy nem kívántam meg.

2021-ben szintén a Car Culture sorozatban jelenik meg, de kettes csomagban, egy másik Mercedes-Benz, nevezetesen egy 190 E 2.5-16 társaságában, ami egészen egyszerűen tökéletes! A 280 SEL metálszürke színe gyönyörű, de sokküllős szekérkerekekkel aljasították, ami az ültetéssel nekem abszolút kifektette az „ezért igazán kár volt” métert.

Aztán 2022-ben jött a hosszú nevű ötös pakk és bár – nyilván – maradt ültetve, olyan kerekeket kapott, amitől nem szaladok sírva a sivatagig, hogy öreg, kopasz fejemre homokot pergessek miközben az üvöltöm, hogy „miért tettétek ?!” Ez a zöld árnyalat – ezen én is igazán meg vagyok lepve – egyre jobban kezd tetszeni ahogy vénülök.

Röviden összefoglalva: Az öntvény tökéletes! Minden apró részlet a helyén, a krómot nem spórolták el sehol! Persze pizzakormányos, de egyenesen csodaszámba menne, ha nem az lenne. Az ültetést nem bocsátom meg, de ezt leszámítva, remek, kitűnő, ilyet szerettem volna.

Több évtizedes hiányt pótol, mert a Matchbox 1969-ben ugyanennek az autónak a kupé változatát már megjelentette, még gombkerekekkel. 1970-ben aztán jött a vékony Superfast kerekű transitional verzió, még később pedig a széles Superfast, de a négyajtós limuzin sohasem érkezett meg belőle – egészen mostanáig.

Az ördögbe is!
Ez egy családbarát blog, ezért nem írom le, hogy az én, konkrét példányom kapcsán mit érzek a Mattel iránt! Azt hiszem a fentiekből egészen egyértelmű, hogy az ötös pakkból számomra ez volt a legnagyobb attrakció, ezt az autót vártam a legjobban. Az én, közvetlenül a Mattel Creations-ről beszerzett csomagban lévő, méregdrága példányom olyan, mintha egy inci-finci gonosztevő, egy icuri-picuri kulcsocskával a kezében alaposan végigkarcolta volna a fényezést! Még csak hasonlót sem láttam soha, elképzelni nem tudom, hogy hogy a csudában lehet valamit így elbaltázni!

Nyilván nem ment el az eszem, pontosan tudom, hogy egyedi hiba. Viszont az már egyáltalán nem egyedi, hogy mostanában a Mattel termékek általános minősége meredeken zuhan. Az 1-xxx és Mainline sorozatokban mindennapos a csomagolásból frissen kivett, össze-vissza karistolt műanyag alkatrészű kisautó. Ja, hát el kéne felejteni az „övvonal felett minden egy darab műanyag” tervezést, ami ugyan költséghatékony, de borzalmasan olcsó és gagyi! Ez a Mini Countryman egyenesen repedt! A Mattel már arra sem képes odafigyelni, hogy a saját, drága, felnőtt gyűjtőknek szánt ünnepi kiadásait normális minőségben gyártsa le! Mutassak példákat? Sajnos bőven tudok! MBX Porsche 910 70th Anniversary Special Edition, ugyanebből a szériából az Audi RS6, vagy a 25 dolláros exkluzív BMW E30, aminek ennyi pénzért nem záródik rendesen a motorházfedele – már az is milyen kínos, hogy a rossz irányba nyílik!? És tényleg sorolhatnám még!

Nem fogok reklamálni és megpróbálni kicseréltetni, mert a visszaküldés költsége okán egyszerűbb, ha veszek egy másik példányt, de nálam ez – zsinórban sokadik – eset oda vezetett, hogy teljesen átgondoljam a gyűjtés „hogyan továbbját”.

Ha a pakk további tartalmára vagytok kíváncsiak, akkor a címkefelhőben megtaláljátok hozzá a tag-et.

Sok króm, rengeteg részlet, minden a helyén!

Az ültetésért kár, a kerekekből is el tudnék képzelni ehhez az elegáns klasszikushoz sokkal jobban illőt.

A bal kerékjárati ív felett kráter, az ajtókon otromba karcok - a hátsó már az előző képen is nagyon látszott. Egy méregdrága, dobozból frissen kivett, gyűjtői darab, vadonatúj kisautón! Hogy?

Közben persze befelé zokogok, mert szuper részletes és gyönyörű... lenne!

Kevésbé látszik, de van ám karc itt is bőven. Ha belenagyítotok jól látszik.

Mintha egy ici-pici vandál,...

...egy aprócska kulccsal körbekaristolta volna!

Bocs Mattel, ez most már a sokadik ilyen, kb. elveszítettetek!

Fém alváz, gumi abroncsok...