2024/08/11

Matchbox Action Series: Emergency EM-8 SuperKings Peterbilt Conventional 359WT

Két (és fél) posttal ezelőtt kezdtünk el foglalkozni a címben szereplő szettel. A szupersportautó részét – nomen est omen – porsche kolléga letudta ott és akkor. Itt a „maradékkal” foglalkozunk.

Nagy Pete
Azt hiszem egy percig nem volt kétséges, hogy ha nálunk egy ilyen tematikájú szett csak a tartalmának fele okán kerül fel a radarra valamelyikünknél, akkor annak a másik fele sem marad hasznosítatlan. Ugyan van nekem az a mantrám, hogy „SuperKingst nem gyűjtünk”, de egyrészt vannak kivételek – ez is ilyen –, meg kihagyhatatlan ajánlatok is, mint ez a SuperKings K-31 is.

A „csőrős” Peterbilt vontató boncolgatásától eltekintenék, ez ugyanaz a típus, mint a Convoy sorozat 359-es nyergesvontatója, vagy az 1-75 szériában szereplő, dömper, tartálykocsi, vontató derivátumai.

Ebbe a nagy léptékű vontatóba már gyerekként beleszerelmesedtem, amikor először láttam a hetvenes évek végén Matchbox katalógusban. Azt hiszem „személyesen” nem is találkoztunk, csak felnőtt gyűjtő koromban, amikor elkönyveltem, hogy ez bizony élőben is pont olyan klassz, mint amilyennek gyerekként tűnt. A pályafutását 1979-ben vagy 1980-ban kezdi, mint SuperKings K-20. Az eltérő források nem egyeznek az évszámban, de én először nyomát az 1979/1980-as, német és brit katalógusokban láttam. Ott egy pre-pro változata szerepel, teljesen más kerekekkel és festéssel mint a végleges változat.


Az 1979-1980-as német és brit katalógusok amiben a SuperKings K-20 először fordul elő. Pre-production verzió, teljesen más kerekekkel és soha sorozatgyártásba nem került festéssel. Nekem így is tetszik, de nem kétséges, hogy így sokkal "munkagépesebb" megjelenésű.

Nekem ez, a premierváltozat „égett be” gyerekként, ennek tetszik a legjobban a dekorja, a sötétzöld fülkén, piros csíkokkal. Ebben a formájában egészen sokáig, 1980-1985 közt regnál. Érdekes, hogy ez a verziója „tudja” a kevesebbet, ugyanis az első tengelyén a kerekek merevek, nem lehet őket elfordítani. A fülke tetején a légkondi ugyanolyan műanyag alkatrész, mint a fentebb linkelt K-31-en is, amivel nyilvánvalóan közös géneket hordoz. Az változó, hogy le van-e festve vagy sem. Már ehhez is tartozék az a vontató... Ööö... Tálcaszerű, kerekes készség, amire a vontatmányt az első kerekével passzítani kell. Ügyes szerkezet és elgondolás, meg akarták akadályozni, hogy a gémek letörjenek, illetve a „kábelek” elszakadjanak, a vontatmány súlyát a tálcán keresztül Pete elég masszív vonóhorga is hordozza. Nagyon gyakran ez a tálca hiányzik – mint a mellékelt ábra mutatja, ebből a szettből is. Ez még angliában készül, az tud változatokat kiadni belőle, hogy milyen színű a fényhídja - piros, sárga, kék -, le van-e festve az alváza, illetve hogy milyen árnyalatúra sikerült éppen aznap bekeverni a fülke zöld festékét.

1981-1982-es brit katalógus belső SuperKings borítója. Ez az a kép, ami miatt gyerekként beleszerettem a nagy, Matchbox Peterbilt vontatóba. Ez is pre-pro verzió, a sárga gémekkel, kitámasztólábakkal és vontatótálcával nem került sorozatgyártásba. A kép nem ezt sugallja, de SuperKingsként mindig is szólóban jelent meg.

Ugyanannak a katalógusnak a K-20-at bemutató oldala. Ez már egy legitim sorozatgyártású verzió, de borostyánsárga a fényhíddal!

K-121 / EM-8

1986-ban váltja a K-121, rendőrségi verzió – e post tárgya. Az első kerekek ezen már nem merevek, hanem elfordíthatóak, a fülke tövében lévő légszűrőházakkal kormányozhatóak! Ebben a formájában 1991-ig szerepel a SuperKings sorban. Ezt már ázsiában készítik, egyetlen megjelenési verziója létezik, az tud belőle változatot képezni, hogy kínában, vagy makaón születik.

Bár sok katalógusfotón vontatmánnyal együtt szerepel, először – és utoljára is – a rövid életű Action Series: Emergency sorozatban szerepelt. Az 1991-1993 közt regnáló sorozatban csupa kéklámpás jármű szerepelt, melyeket jellemzően a SuperKings szériából emeltek át, jellemzően változatlan festéssel. Egészen fura dolgok is születtek, például kiadták szólóban a helikopterszállító SuperKings forgószárnyúját, a minden ízében zseniális Snorkel Fire Engine-t minden kiegészítője (figurák, tömlő) nélkül. De egy olyan jármű is szerepelt itt mutatóba, ami máshol nem, nevezetesen a Suzuki Santana rendőrautó. (Az elnevezés kapitális katyvasz, nézzétek meg a Suzuki Jimny wikipédia bejegyzését a részletekért!) Az Action Series: Emergency tápláléklánc csúcsán az EM-50 giftset áll, a már említett Snorkel Fire Engine-el – minden tartozékával, ami a SuperKings verziójához is járt –, Jaguar XJ6 járőrautó, Ford Transit mentőautó, illetve a Peterbilt Fire Spotter Plane Transporter szállítmánya, a DeHavilland Beaver repülőgép szólóban!

Tehát az EM-8 szett Pete vontatója tökéletesen ugyanaz, mint a SuperKings K-121. Elképesztően masszív darab, amit úgy terveztek, hogy valami olyasmit alkossanak, ami kibírja azt, hogy gyerekek játszanak majd vele. Ugyanakkor mégis míves részletekkel teli, bátran kiállítható mint dísztárgy! Megkockáztatom, hogy a három legjobb SuperKings Matchbox egyike.

Króm. "Minden mi fényes és króm". Jól látszik, hogy a fülke tetején a (műanyag) légkondit leburkolták a fülke anyagával.

Érdekes, hogy a rendőrségi festésű késői verziót feljavították és nem lebutították - az utóbbi a gyakoribb. Az első tengelyek kerekei elfordíthatóak. Jobb oldali végállásban. Figyeljétek csak az ajtó előtt a légszűrőházat! Ezzel lehet kormányozni!

Az ellenkező végállásban. A légszűrőház teljesen betolva.

A kitámasztó lábak funkcionálnak, a gémek kihajthatóak.

Masszív, mégis míves az egész jármű.

A csörlő is működik! I love this gém.

Klassz ez a festés is, de nekem a premierverzió, civil vontatócéges motívuma jobban tetszik. A SuperKings K-121 festésén nem változtattak az EM-8-hoz.

Ami itt fémnek látszik, az is. #regenmindenjobbvolt

Igen, a kampók (horgok?) is fémből vannak!

A vonóhorogba kapaszkodna a vontatótálca, ami ebből a szettből (is) hiányzik. Nagyon gyakran vész el mellőlük.

Autópályaőrség. Az első kerekek egyenesen állnak, a légszűrőház középső állásban.

A két oldala éppen csak kicsit tér el, találós kérdés is lehetne, hogy miben. Nem is lövöm le a poént, jó móka, keressétek meg az eltérést!

Ő kínában látta meg a napvilágot. Makaón is születhetett volna.

Így működik a kormányzás. Figyeljétek meg, hogy hol áll a két légszűrőház a motorház két oldalán! A kép tetejéhez viszonyítva itt legfelül,...

...középen,...

legalul. Menő!

K-121. Ilyen vontatótálca hiányzik mellőle. (Kép: Vatera.hu)

A teljes szerelvény menetkészen. Egy ideig a blogfejlécbe is bekerültek!


Matchbox Action Series: Emergency EM-8, NRFB!

Nem tudtam megállni, hogy ne fotózzam össze az 1-75 sorból való kistesójával! Szándékosan egy rendőrségi változattal - ha már akkor egy ritkábbal. "Én és a kisöcsém" fotók kommentár nélkül:





Nincsenek megjegyzések: