2024/08/03

Hot Wheels Star Trek USS Enterprise NCC-1701

Muszáj comingoutolnom: Sci-Fi rajongó vagyok! Hozzá mindenevő, a tudományos-fantasztikus sorozatok és filmek univerzumaiból kedvelem a Star Wars-t, Star Trek-et, Space: 1999-t – nálunk Alfa Holdbázis –, Babylon 5-öt, Stargate-et és még sorolhatnám. Amikor belebotlottam a Pepcoban az eredeti Star Trek sorozat*, Enterprise űrhajójába természetesen kellett.

NEM Csillagszekerek!
A hazai film- és sorozatcím béna-, vagy félrefordítás Leiter Jakab díját sokáig az „Alien – Nyolcadik utas a halál” vitte, de a Star Trek-ből „Csillagszekerek” faragása visz mindent, mint anno az autós kártyában a Lola-T! Az 1960-as években készült ős-Star Trek sorozat fikciós univerzuma a Föld néhány száz évvel későbbi jövőjében helyezkedett el időben. A Bolygók Egyesült Föderációját melynek az emberiség is a tagja, számos faj alkotja. Ennek űrflottája a Csillagflotta, melynek célja új létformák, új civilizációk felkutatása. A „trek” kifejezés, mely – na, ez szép lesz – hosszú utazást jelent, nem kizárólag, de jellemzően szekéren. A sorozat az Enterprise űrhajó – ebben a metafórában a „csillagok között utazó szekér” – kalandjait mesélte el. Ebből „űrszekereket” faragni kb. olyan, mintha a "To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar" magyar címe "Melegek Cadillacben" lenne. Ha nagyon ki akartok akasztani egy Star Trek rajongót, akkor a „csillagszekerezéssel” nem lőhettek mellé!

Az ős-sorozat stílusteremtő és korszakalkotó volt. Minden túlzás nélkül állítható, hogy minden későbbi sci-fi tévésorozat alapjait ez rakta le, legyen szó más nemzetek produktumairól is akár, mint az Orion Űrhajó kalandjai, a mi örökbecsű szériánkról, a Pirx kalandjairól, vagy nagyjából tényleg bármiről, amiben űrhajók szelik a csillagközi teret.

Ha szabad, itt megállnék azzal, hogy megpróbáljam elmagyarázni a Star Trek-et azoknak akik esetleg nem ismerik, mert van, aki ezt remekül megtette. A Star Trekker, a sorozat és az egész sci-fi univerzumról szóló részét ajánlom figyelmetekbe ez ügyben!

Hogyan öljünk meg egy legendát?
Amit a Hot Wheels 2013-ban megmintázott és piacra dobott, majd 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban, 2019-ben, 2022-ben, majd legvégül e post tárgyával 2024-ben is, nem az eredeti sorozat Enterprise űrhajója.

A Star Trek-ről hasonlóan próbál lenyúzni további bőröket a Paramount, mint ahogy a Star Wars-ról a Disney. *Ez a Constitution osztályú csillaghajó, az eredeti sorozatot... hát, ha nem is felülíró, de mellette párhuzamosan létező, új Star Trek idővonal USS Enterprise NCC-1701-e. A JJ Abrams rendezte és/vagy producerkedte 2009-es, 2013-as, 2016-os filmeket én szívből utálom, mert ezek nagyon látványos, de gyenge történetű űr piff-puffá alacsonyítják a Star Treket. A Star Wars rajongók nagyjából sejthetik, hogy mire gondolok, szerintem bőven vannak köztük, akik számára csak az első három film létezik. Én a Star Trek első négy sorozatával vagyok így – nem az évadokkal, hanem az egymástól elkülönülő szériákkal. (Az eredeti, az örök kedvenc Next Generation, Deep Space 9, Voyager.)

Hogy akkor miért vettem meg ezt az apróságot? Nos, mert csak annyit változtattak az eredeti Enterprise megjelenéséhez képest, hogy még ne fájjon. Kicsit olyan ez, mintha egy autó kapna egy ráncfelvarrást és nem az eredeti verzió tetszene, hanem a frissített.

Érdekes, hogy a Mattel nem először mintáz meg fikcionális űrjárműveket, elképesztő Star Wars és Star Trek „flottájuk” van, de nagyon más méretarányban és speciális kiadásokban. Az, hogy a mainline-ban jelenjen meg ilyesmi, az sem feltétlenül példátlan, de nagyon szokatlan! Ennek az öntvénynek a fentebb citált kiadásai közül amúgy ez az egyik leggazadagabban dekorált.


Azt gondolom a téma mindenképp indokolta a videót! A kis állvány gyári tartozék. Sajnos csak a gravitáció rögzíti rajta a hajót és nem túl biztosan.

NRFB

Nincsenek megjegyzések: