2024/08/19

Hot Wheels Car Culture Container Set - Strasse, Autobahn, Autostrasse – Második rész: '72 Mercedes-Benz 280 SEL 4.5 (W108)

Szeretem a klasszikus Mercedeseket. A „Zöldséges” iránti lelkesedésem közismert, az „Állólámpás” iránti már talán kevésbé, de az is van. Amikor a Hot Wheels 2020-ban piacra dobta a W108-as S-osztályt, akkor tudtam, hogy „az enyém lesz, ó yes”, mint C(l)assandra Wayne-né. A Mattel a Matchbox – igen, nem tévedés – több évtizedes elmaradását pótolja be vele. Nos, az enyém lett és nincs benne köszönet! Per pillanat azt kívánom, hogy a Mattelt vigye el a kénköves-patás, öreg ördög!

Katedrális
Bár minden kisautó eredetijéről olyan anyagot tudnék mellékelni, mint erről! Nem csak a márka és a típus stimmel, de még az évjárat is! Hozzá a márka felkent pontifex-maximusza celebrálja a misét, Csikós Zsolt! Mindezt a TotalCar aranykorából! Átkattintani szinte kötelező, mert az olvasnivaló igazi csemege!

Amit én tudok hozzátenni az 1971-es, nemzetközi katalógus. Jelzésértékűnek és munkásságom elismerésének veszem a borítóképen látható jármű rendszámának betűit.
















Felnőtt gyűjtőknek

A Hot Wheelsnél 2020-ban debütál az öntvény. Fekete színben, ami gyanítom a leggyakrabban kért lehetett az eredetinél, de ültetett futóművel, amire kevés mentsége van a cégnek és óriás krómkerekeken, amikre hasonlóképp nincs sok. A Car Culture: Modern Classics sorozat egyértelműen a felnőtt gyűjtőket célozza az árában is. A kerekeit leszámítva nagyon tetszett a premiermodell, de ez az egy részlet annyira agyonverte számomra az összhatást, hogy nem kívántam meg.

2021-ben szintén a Car Culture sorozatban jelenik meg, de kettes csomagban, egy másik Mercedes-Benz, nevezetesen egy 190 E 2.5-16 társaságában, ami egészen egyszerűen tökéletes! A 280 SEL metálszürke színe gyönyörű, de sokküllős szekérkerekekkel aljasították, ami az ültetéssel nekem abszolút kifektette az „ezért igazán kár volt” métert.

Aztán 2022-ben jött a hosszú nevű ötös pakk és bár – nyilván – maradt ültetve, olyan kerekeket kapott, amitől nem szaladok sírva a sivatagig, hogy öreg, kopasz fejemre homokot pergessek miközben az üvöltöm, hogy „miért tettétek ?!” Ez a zöld árnyalat – ezen én is igazán meg vagyok lepve – egyre jobban kezd tetszeni ahogy vénülök.

Röviden összefoglalva: Az öntvény tökéletes! Minden apró részlet a helyén, a krómot nem spórolták el sehol! Persze pizzakormányos, de egyenesen csodaszámba menne, ha nem az lenne. Az ültetést nem bocsátom meg, de ezt leszámítva, remek, kitűnő, ilyet szerettem volna.

Több évtizedes hiányt pótol, mert a Matchbox 1969-ben ugyanennek az autónak a kupé változatát már megjelentette, még gombkerekekkel. 1970-ben aztán jött a vékony Superfast kerekű transitional verzió, még később pedig a széles Superfast, de a négyajtós limuzin sohasem érkezett meg belőle – egészen mostanáig.

Az ördögbe is!
Ez egy családbarát blog, ezért nem írom le, hogy az én, konkrét példányom kapcsán mit érzek a Mattel iránt! Azt hiszem a fentiekből egészen egyértelmű, hogy az ötös pakkból számomra ez volt a legnagyobb attrakció, ezt az autót vártam a legjobban. Az én, közvetlenül a Mattel Creations-ről beszerzett csomagban lévő, méregdrága példányom olyan, mintha egy inci-finci gonosztevő, egy icuri-picuri kulcsocskával a kezében alaposan végigkarcolta volna a fényezést! Még csak hasonlót sem láttam soha, elképzelni nem tudom, hogy hogy a csudában lehet valamit így elbaltázni!

Nyilván nem ment el az eszem, pontosan tudom, hogy egyedi hiba. Viszont az már egyáltalán nem egyedi, hogy mostanában a Mattel termékek általános minősége meredeken zuhan. Az 1-xxx és Mainline sorozatokban mindennapos a csomagolásból frissen kivett, össze-vissza karistolt műanyag alkatrészű kisautó. Ja, hát el kéne felejteni az „övvonal felett minden egy darab műanyag” tervezést, ami ugyan költséghatékony, de borzalmasan olcsó és gagyi! Ez a Mini Countryman egyenesen repedt! A Mattel már arra sem képes odafigyelni, hogy a saját, drága, felnőtt gyűjtőknek szánt ünnepi kiadásait normális minőségben gyártsa le! Mutassak példákat? Sajnos bőven tudok! MBX Porsche 910 70th Anniversary Special Edition, ugyanebből a szériából az Audi RS6, vagy a 25 dolláros exkluzív BMW E30, aminek ennyi pénzért nem záródik rendesen a motorházfedele – már az is milyen kínos, hogy a rossz irányba nyílik!? És tényleg sorolhatnám még!

Nem fogok reklamálni és megpróbálni kicseréltetni, mert a visszaküldés költsége okán egyszerűbb, ha veszek egy másik példányt, de nálam ez – zsinórban sokadik – eset oda vezetett, hogy teljesen átgondoljam a gyűjtés „hogyan továbbját”.

Ha a pakk további tartalmára vagytok kíváncsiak, akkor a címkefelhőben megtaláljátok hozzá a tag-et.

Sok króm, rengeteg részlet, minden a helyén!

Az ültetésért kár, a kerekekből is el tudnék képzelni ehhez az elegáns klasszikushoz sokkal jobban illőt.

A bal kerékjárati ív felett kráter, az ajtókon otromba karcok - a hátsó már az előző képen is nagyon látszott. Egy méregdrága, dobozból frissen kivett, gyűjtői darab, vadonatúj kisautón! Hogy?

Közben persze befelé zokogok, mert szuper részletes és gyönyörű... lenne!

Kevésbé látszik, de van ám karc itt is bőven. Ha belenagyítotok jól látszik.

Mintha egy ici-pici vandál,...

...egy aprócska kulccsal körbekaristolta volna!

Bocs Mattel, ez most már a sokadik ilyen, kb. elveszítettetek!

Fém alváz, gumi abroncsok...

1 megjegyzés:

wmormo írta...

Azért van ennek több hibája is a felsoroltakon kívül. Sajnos. Pláne ennyiért.