2022/12/04

Matchbox MB-47 DAF Tipper Container Truck

Tulajdonképpen nem is olyan régen fordult a figyelmem az 1:100 méretarányú teherautók felé. A Regular Wheel érában ebből sokkal több volt a Matchbox kínálatában mint aztán a Superfast korszakban. Ebben a postban mind a gombkerekű változatot, mind a Transitional (Átmeneti) korszakból való változatot láthatjátok ugyanabból a járműből.

A típusismertetőt úgy ahogy van ellazsálhatom, mert az MB-58 gerendaszállítóval kapcsolatban már elvégeztem a munkát. Csak annyira édes testvérei egymásnak, hogy ugyanabban az évben jelentek meg, tehát teljesen értelmetlen derivatívákat emlegetni. A gabonaszállító billencs azonban két évvel tovább, 1973-ig maradt az 1-75 szériában, természetesen az 1969/70-es Superfast kerékre váltással.

A gombkerekű verzió az első évben egy igazán nehezen meghatározható, talán – a tudományos Matchbox szexológia szerint víz- – türkizkékben pompázik, 69-ben kapja meg a mellékelt képeken látható ezüst színt, ami szerintem sokkal-sokkal szebb. A billencs, meg annak műanyag teteje minden létező változaton ugyanolyan színű – annak függvényében hogy hogyan öregednek, vannak eltérések az árnyalatokban, de nem szándékos a dolog.

A Superfast verzióhoz alaposan átalakítják az alvázat, de a színezés marad ugyanolyan mint a második  gombkerekű változaton.

A Regular Wheel verzió későbbi változata a létező kétféléből. Ez a kép 2009 óta várja, hogy napvilágot lásson a blogon - vagy mit is csinál egy digitális fotó egy blogon... Világhálót lát?

Az ilyen típusú billencseket gabona szállításához használják és bizony ez tudja a trükköt,...

...hogy billenthető a fedett billencse, ami amúgy lehet hogy egy konténer - a neve alapján legalábbis az kell legyen.

Az viszont biztos, hogy a fedele...

...levehető. Ilyenkor jól látszik a készség, ami képes - mint a kettővel fentebbi ábra mutatja - felnyitva is tartani azt! Nem csak 40 évesen tudta ezt a trükköt, amikor a képet készítettem róla, hanem most 13 évvel később, 53 évesen is! #regenmindenjobbvolt

A Transitional verzió, a vékony Superfast kerekeken. Ő "csak" 52 éves.

Az eltérések a színárnyalatokban nem szándékosak, egyszerűen eltérő módon öregednek, meg Festékkeverő Johhnny is eltérő mennyiségű gabonapárlatot fogyasztott a színkeveréses munkanapot megelőző este.

Neki is fent tud maradni a billencse - csak egyszerűen nem tartottam fontosnak lefotózni -, a szerkezet megegyezik a gombkerekűével.

A csoportképhez összeálltak.

Majd összefeküdtek. Jól látszik az eltérés, hogy miben változtattak az új kerekekhez.

Hátulról is egy közös fotó.

Nincsenek megjegyzések: