2022/02/06

Matchbox CCY13 Convoy Collectibles - BP DAF Tanker

Miután a sörös tematikájú Collectibles Convoy készletem elfogyott, a változatosság kedvéért a tartálykocsis szerelvények közül vettem elő egyet, ami egyrészt gyönyörű, másfelől meg teljesen rossz.

A kötelező körök: A Convoy sorozatot részletesen taglaló postomban foglalkoztam az ultra félpótkocsikkal is, bár a tartályossal csak említés szintjén. Ugyanakkor a blog kezdeti éveiben bemutattunk már két ilyet is, egy Gulf festésű Kenworth Cabover szerelvényt és egy Sunoco Ford Aeromax csőröst – az egyik szebb, mint a másik. A DAF 3300-as vontató sem újdonság, a nagyon is idevágó, játékszer Convoy szériából származó, szintén BP tematikájú szerelvényt linkelném, amit az egyik legszebb Convoynak tartok.

Ami ezt a szerelvényt illeti, azt hiszem abban egyetértünk, hogy gyönyörű. Ami viszont valamelyest elrontja az élményt, hogy ez ismét csak egy amerikai szabványoknak megfelelő félpótkocsi, egy európai vontató mögött nagyjából elképzelhetetlen. Egy-két helyen még bele tudok kötni, de ezekről majd részletesen inkább a képeknél nyilatkoznék.

A fekete hűtőmaszkon átsejlik a DAF és a 3300 felirat. Nagyon úgy fest, hogy a narancssárga foltok azok ködlámpák akarnak lenni. Nagyon rossz árnyalat, az ezüst is jobb lenne. Jé, egyenes az antennája!

Összességében ez egy őrülten jó kiállású cucc. A felnik szerintem nem stimmelnek alá - régebbi stílusúak mint a DAF F241 széria, ami 1973-1995 közt készült - de nagyon jól állnak neki.

A félpót amerikai kivitelű, tehát nem stimmel a vontatóhoz, de nagyon szép! Vegyük észre a tartály tövébe elhelyezett cső-imitációkat, illetve számoljuk meg, hogy alul hat kivezetés van a tartályból - mindjárt mutatom, hogy ez miért fontos.

A másik oldalán pont hat felirat utal arra, hogy a tartály ennyi részre van osztva és azoknak mennyi az űrtartalmuk valamilyen meg nem határozott űrmértékben. Szép részlet, a fentebb már linkelt játékszer Convoyon is elsütötték ugyanezt, ott is nagyon szerettem. Egyáltalán nem értek hozzá, de ha hat részre van osztva a tartály, akkor felül nem hat nyílásnak kéne lennie?

A hátulja dekorját sem lustálkodták el. A fotó segítségével kiderül, hogy a "Caution" alatt az apró betűs rész nem szöveg, csak csíkok - úgysem olvasható szabad szemmel.

Nincsenek megjegyzések: