2022/02/28

Welly Trabant 601S Polizei

A mai post lehetne update is, mert tulajdonképpen a tavaly december végi anyag afféle folytatása – tessenek fogyasztani belátás szerint. Városkánk apró játékboltjában – a helyi pénztárcákhoz igazodva alapvetően kínai szemétben olcsó játékokban utaznak – jött velem szembe ez a példány. Alapvetően nem is járok hozzájuk kisautóra portyázva, mert még a Hot Wheels is a „drága” kategóriában indul ott – nem is adják olcsón, ha néha van is pár mutatóba –, de a farsangi időszakban jelmez kellett a legkisebbeknek. Szóval teljesen váratlanul jött szembe velem ez a Welly. Eddig fogalmam sem volt róla, hogy létezik rendőrségi gúnyába bújtatott változat 1:64-ben náluk Trabiból, tehát kellemes volt a meglepetés.

Ilyen állat pedig nincs!”
A helyzet az, hogy ez a kisautó jó is, meg nem is. Irtózatos mennyiségű internetes keresés – és még több Google Translate koptatás – után nagy biztonsággal kijelenthetem, hogy a Német Demokratikus Köztársaság rendőségének állományában (Volkspolizei) Trabant járőrautó sohasem volt rendszeresítve. A keletnémet ipar gyártmányai közül kéklámpásként volt Wartburg, Barkas, IFA, Robur, még MZ motorkerékpár is. Trabi csak és kizárólag civil ügyintézői, illetve a kombi – mit is beszélek – Universal azonban igen. Utóbbiból rendőrkutyák szállítására is (?) alakítottak át, „bedeszkázott” hátsó oldalablakkal. Az újraegyesítés után azonban készültek „showcarok” az előbbi linken látható hivatalos rendőrségi járművek stílusában.

Ha lett volna a Volkspolizei flottájában Trabi járőrautó, az valahogy így nézett volna ki. De nem volt. Ez is egy "showcar", mint a többi amit a neten lehet látni. Ha fenti linken lévő más járműveket alaposabban megnézitek, akkor fogjátok látni, hogy itt még arra is törekedtek, hogy a tetőn lévő akszesszoárok olyanok legyenek, vagy legalábbis hasonlítsanak azokhoz, amit a Volkspolizei járművein használtak - beleértve a tartókonzolt is. (Kép: Wikipédia)

Mi több, a Német Szövettségi Köztársagág rendőrségének (Bundespolizei) azóta már túlhaladott amúgy szög egyszerű zöld-fehér – mostanság már a kék-metálszürke/ezüst színséma dívik – festésével is készült ilyen járgány szép számmal. Az előbbire még csak-csak van magyarázat, még akkor is, ha a valóságban sohasem létezett ilyen Trabi, de az utóbbi előtt én értetlenül állok, holott igyekszem megértően viszonyulni mások nem destruktív elmebajához.

Ilyen "rendőrségi" showcar Trabival is Rajnát lehet rekeszteni. Ez abból a szempontból sem "jó", hogy a Szövettségi Németország rendőrségének az azóta már túlhaladott festési sémáját követi. Ezt még Bréma városának címerével is aljasították szegényt - a rendszáma is brémai - mely a háború után az amerikai megszálási zónához tartozott, szóval végképp nem lehet azzal gyanusítani őket, hogy sok közük lett volna a DDR-hez. A tetőn lévő cumók is nyugatiak, 1-es Golfokon, meg B1-es Passatokon használt ilyesmiket (is) a Bundespolizei.

Tehát ez a kis Welly úgy jó, hogy sosem volt rendőrségi festésű, Trabi showcarokat mintáz. Ha pedig megguglizzátok a „Trabant Polizei” kifejezést, akkor láthatjátok, hogy abból bizony van annyi mint égen a csillag.

Ha már nem volt ilyen a valóságban, mellé tettem egy zöld egyenruhás rendőrt, ha már a Volkspolizei zöldben nyomta.

A Welly bezzeg tudott kék lámpát tenni a Trabira, a Matchbox 1-es Golfra a Mattel meg...

NRFB. Még újabb fajta Welly doboz. Vicces, hogy az inzert nagyobb, mint a doboz, egyszerűen nem fér bele rendesen, az egyik oldalsó fület tehát kinyomja egy kicsit.

Nincsenek megjegyzések: