2010/01/28

Matchbox MB-43 0-4-0 Steam Loco - UPDATED

Volt nekem egy remek tanárom általános iskolában – tulajdonképpen az a szomorú, hogy csak és kizárólag ő volt remek pedagógus, „a többi néma csend”. Biológiát és kémiát tanított nekünk és imádtam. Ő mondogatta mindig: „Hogyha egy felelésnél nem tudsz valamiről beszélni, akkor ne akarj arról beszélni, beszélj arról, amiről tudsz!” Így fogok tenni, mert a vasútmodellezéshez kicsit sem értek – csak tetszik – viszont most beszélni fogok róla egy Matchbox kapcsán.

Azt már egy régebbi postban tisztáztuk, hogy az 1970-es években a Matchbox lelkesen próbálkozott a „tologatós”, valóban gyerekek kezébe szánt játékvonatok piacán. A gyűjtők azonban nem becsülik túlzottan sokra ezeket, úgyhogy megint egy újabb olyan szériával traktállak benneteket, amit valószínűleg csak én kedvelek – persze ez azt is jelenti, hogy máshol olyan nagyon sokat nem is olvashattok róluk.

LMS Fowler Class 3F

Mint a fentebb már említett, MB-47 Panier Tank Loco esetében is, az MB-43 is valós gőzmozdonyt mintáz és ez sem a megmintázott eredeti nevét viseli. A mintát a London Midland and Scottish Railway (LMS), Fowler 3F 0-6-0T, Jinty becenevű lokomotív szolgáltatta. Most jutottunk el ahhoz a bizonyos „csak arról beszélj, amihez értesz” részhez. Azt tudom, hogy a két névben a 0-4-0 és 0-6-0 számsorozatok a futóműről és a meghajtott kerekek számáról hordoznak jelentést, de ahhoz vasút értő kéne, hogy ezeket kikódolja nekem, mert ami magyarázatot találtam a neten, azt nem egészen értem. Az viszont biztos, hogy az eredeti Jintyt 1924 és 1931 között gyártották és 1959-1967 közötti időszakban vonták ki a napi szolgálatból. Még a második világháborúban is szolgált, mint tolatómozdony és a brit csapatokkal átkelt a Csatornán Angliából Franciaországba. Mivel elég nagy számban készült – a Wikipédia 422 darabot említ – viszonylag sokat restauráltak, hogy nosztalgiaszerelvényeket vontasson. A Jinty azért is emlékezetes számomra, mert minden idők egyik legjobb valósidejű, birodalomépítgetős, gazdasági stratégia játékának – esküszöm a legkevésbé sem olyan unalmas, mint amilyennek így a leírás alapján hangzik – a Chris Sawyer jegyezte, Transport Tycoon-nak az egyik kezdő, alapmozdonya. (Akit kicsit is érdekel az ilyesmi és van bőven szabadideje, az látogasson el ide!)

MB-43

A 0-4-0 Steam Loco nem egy ritka darab, az 1-75 sorban 1979 és 1984 között bérelt helye van – igaz nem a képen látható zöldben, hanem pirosban és hozzá illeszkedő személykocsi is volt a sorban ezekben az években. Ezekről már értekeztem én korábban, de gyakorlatilag csak az említés szintjén. Az én zöld verzióm valamilyen Twin Pack, vagy MotorCity csomag lakója volt. Charlie Mack 25 verziót említ, értékben 2 és 200 amerikai dollár között. Mivel ez egy gyerekek kezébe szánt játékszer, és nem terepasztalra szánt vasútmodell, a pontatlanságai – úgy gondolom – megbocsáthatóak. Eleve sokkal tömzsibb, mint az eredeti, hosszában „összenyomták”, gondolom azért, hogy beleférjen az akkori dobozokba és blisterekbe. Természetesen a kerekeket összekötő rudazat is hiányzik, meg sok egyéb apró részlet, ami néha-néha az ilyen méretarányú autómodelleken még megjelenik.

Tudom, hogy sokaknak nem igazán a szíve csücske a Matchbox „tologatós” vonat szériája, de szerintem szerethető darabok, gyerekként nagyon szerettem volna ilyeneket is.

Matchbox MB-43 0-4-0 Steam Loco. Az eredetihez képest alaposan összenyomva hosszában.
Kicsit megviselt szegényke. A gyakori színe a piros.

2 megjegyzés:

trainmodeller írta...

Szia! Segítek :) A számok a mozdony "kerékképletét" jelzik és darabban vannak megadva.

A képlet elrendezése: futó kerék - hajtott kerék - futó kerék

Futó keréknek nevezzük azt, amely csak forog, nem hajtott, szerepe gyakorlatilag a jobb tömegeloszlás vagy szerkezeti alátámasztás.

0-4-0 ez azt jelenti, hogy nulla futókereke van elől, négy darab (két tengely) hajtott kereke és nulla futókereke hátul

0-6-0 "six wheeler" ez ugyanaz, három tengelyen hat hajtott kerekű mozdony

2-8-0 "ten wheeler" ilyen a mi 424-esünk, két futó kerék és négy tengelyen nyolc hajtott kerék.

Ilyen egyszerű ez :)

Sam. Joe írta...

Most már - azt hiszem - értem. Köszönöm szépen!