2010/01/10

Matchbox Collectibles – Elvis Favorite Cars Collection

Pár napja – egészen pontosan nyolcadikán – volt 75 éve, hogy egy kis srác született Mississippi állam Tupelo nevű városában. 11 évesen kapja meg az első gitárját. A világ csak úgy ismeri őt, mint Elvis Aaron Presley, „A Rock and Roll Királya”.


Hogy mit keres Elvis e lapokon? Hogy mi köze lehet a Királynak a kisautókhoz? Nos, a Matchbox Collectibles sorozatban jelennek meg „Elvis Kedvenc Autói”... Na és itt el is akadtam! Charlie Mack hallgat erről a sorozatról, mint a sült hal. Annyit sikerült biztosan kitúrnom a netről, hogy 2000-ben megjelent egy ötdarabos sorozat Graceland Collection néven, melyek egyforma dobozaiban Graceland főbejáratát ábrázoló dioráma előtt ácsorgó autókat találni. Ezek fehér falú, gumi kerekekkel, krómfelnikkel és számos apró részlettel erősen feljavított változatai azoknak az autóknak, amiket az a doboz is tartalmaz, ami nekem megvan. A kakukktojás, az egyetlen darab, ami kimaradt ebből a szettből, egy 1957-es Ford Thunderbird. (A kép erről a sorozatról alább.) Azt már régen tudjuk, hogy Matchbox Collectibles ügyben elég komoly összevisszaság uralkodik, nehéz információt kitúrni arról, hogy egy-egy széria a postán rendelős, vagy a boltokban kapható adagban jelent-e meg, illetve legfőképp, hogy mikor. Charlie visszatérő hibája, hogy az őt kevéssé érdeklő sorozatokat képes agyonhallgatni, vagy pár semmitmondó sorral elintézni az enciklopédiában – a magyarországi gyártású Matchboxok kérdése is pont ilyen. Az „Elvis Kedvenc Autóit” tartalmazó doboz alján olvasható keltezésből úgy tűnik, hogy ez a holmi 2001-ben látott napvilágot és arra tippelek, hogy az előd széria „jóárasított” változata lehet. Az biztos, hogy az én négydarabos szettemben – biztos ami biztos, a háttér itt is Graceland – lényegesen szerényebb kivitelben, de ugyanazok a járművek találhatóak, mint a fentebb említett szériában. De micsoda járgányok!!! Haladjunk csak szépen sorban!


Jeep DJ-3A (Jeep Surrey)

A bal egyes helyen (rendezői bal) egy rózsaszínű, rózsaszínű-fehér csíkozású vászontetős Jeep foglal helyet. Mielőtt sikítva kirohannátok a sivatagba, hogy egy dűnén letelepedve homokot hintsetek fejetekre, azt kiabálva, hogy „Miért tettétek?!” szomorú hírem van: Ilyen autó pedig volt! 1955-ben dobják piacra a háromsebességes váltóval – az változó, hogy padló, vagy kormányváltós –, és két kerék hajtással szerelt DJ-3A-t. Számos változata volt, vászontetős – mint itt is – kemény tetős, de dobozos áruszállító is. 1959 elején a Willys Jeep Gala néven dobja piacra a DJ-3A vászontetős változatát az export piacokra, melyek Mexikó és a karib-tengeri területek parti üdülőiben nagy népszerűségre tesznek szert, mint olcsó, igénytelen bérautók. A vászontető körbe rojtozást kap – atyaég! – és rózsaszínre, jajjzöldre és borzalomkékre festik őket. Hasonló modell kerül az amerikai piacra 1959 őszén, Jeep Surrey néven. Ha lehet itt sikerül még jobban porba alázni a háborús veterán közvetlen leszármazottját. Rózsaszín festése mellé, fehér-rózsaszínű vászontetőt, ugyanilyen mintás üléshuzatokat és a hátulra felfüggesztett pótkerékre, ugyanilyen mintázatú takarót kap gyárilag, na meg persze fehér falú gumiabroncsokat. Elvis kedvenc autói közé ez, a Surrey kerül be. Hogy miért? Nos, az 1961-es, Kék Hawaii című filmjében szerepel ez a jármű.


A Matchbox értelmezése pár bakitól eltekintve egészen pontos megelevenítése az eredetinek. Az MB-05 U.S. Mail Truck kapcsán már puffogtam egy sort azon, hogy a cégnél elég szabadosan kezelik a Jeep kérdést. Ennek a Jeep DJ változatnak is az alapja ugyanaz az MB-02 Jeep Hot Rod, mint az összes többi, a Willysre legalább távolról emlékeztető Jeep-nek, de nyilvánvaló, hogy ez egy módosított, új öntvény. (A Willys helyzet az idén alapvetően változni fog, már alig várom!) Eltűntek a gyalogsági ásók az oldaláról és a kormány átkerült a bal oldalra. Ez utóbbival nem vacakoltak sokat, a kormányt „beleszúrták” a régi műszerfal kesztyűtartójába. Hátulra műanyag pótkerék került, illetve a már említett postás Jeephez hasonló módszerrel került rá „vászontető”. A rózsaszín csíkok azonban széltében kerültek rá és nem hosszában mint az eredetire. Arról pedig már ejtettem szót, hogy ez a 2001-es kiadású változat olcsóbb, 1-75 szériából ismerős kerekeket kapott.


1956 Cadillac Eldorado

Az Eldorado a Cadillac egyik legtovább használt márkaneve. A kétajtós luxus személyautók 1953 és 2002 között viselték ezt a nevet, nyolc különböző generáción át. Amit a Matchbox megmintázott, a második generáció, ami először 1955-ben került a piacra. Iszonyatos méretű csatahajó, az 1956-os verzió 5640 milliméter hosszú – ne feledjük, egy kétajtós, lenyitható tetejű autóról beszélünk – és vagy 365 köbhüvelykes (kb. 5,9 liter), 310 lóerős, vagy 331 köbhüvelykes (kb. 5,4 liter), 270 lóerős, V8-as dolgozik az elejében.


A Királyhoz a gépnek annyi köze van, hogy a valóságban is birtokolt egy ilyet. Elvis és az akkori barátnője, June Juanico Houstonban vásárolta az autót 1956 június 12-én, 10 000 darab zöldhasúért. Eredetileg fehér volt, fekete bőrbelsővel. Elvis azonban Jimmy Sanders kezeibe adta a gépet, akit úgy instruált, hogy a sárvédőjén szétnyomott egy maroknyi szőlőt, mondván hogy ilyen színt akar. Az autó így kapta a lila egy árnyalatát – ebből sejthető, hogy milyen szőlőről van szó. Az autó teljes kárpitozását is lecserélték, melybe Elvis monogramja, egy gitár és két hangjegy is került. Úgy hírlik, hogy Elvisnek sok baja volt az autóval ezért ez lehetett az oka, hogy 1957 december végén beszámíttatta egy új autó árába. A gép jelenleg Graceland-ben van kiállítva – már ha jól tudom.


1955 Cadillac Fleetwood 60 Special

A Fleetwood Metal Body Company eredetileg egy karosszériaépítő cég volt, melyet 1909-ben alapítottak abban a pennsylvaniai városban, melyről a nevét kapta. 1925-ben a General Motors egyik divíziója felvásárolta. A Fleetwood nevet a GM a Cadillac csúcsmodelleknél használta 1927-től kezdve. Az 1955-ös Fleetwood pontosan az, aminek sejthető, egy 250 lóerős V8 hajtotta iszonyatos méretű csatacirkáló, minden földi jóval teletűzdelve, amit Detroit az ötvenes évek közepén képes volt kitalálni.


A Király ismert volt autómániájáról, meg arról is, hogy számos autó volt a tulajdonában, melyek közül sokat ajándékozott el barátainak, vagy éppen vadidegeneknek. Egyetlen olyan autója volt, melyet sohasem adott, vagy ajándékozott el, hanem haláláig megtartott. Ez, egy eredetileg kék 1955-ös Cadillac Fleetwood. Úgy tudni, hogy igazából az anyjának vásárolta 1955 júliusában – bár a hölgy végül sohasem vezette. Az autó még abban az évben kapja meg a világos-rózsaszín festést, még az előtt, hogy 1955 szeptember másodikán egy baleset során 1000 dolláros kár keletkezik benne. 1956 márciusa környékén festik át a tetejét feketéről fehérre. Jelenleg az öreg Caddy Gracelandben van kiállítva.


1959 MG A 1600 Roadster Mk I.

A legendás brit sportautógyártó nem kevésbé legendás, 1955 és 1962 között gyártott MGA típusának, 1588 köbcentis, 78 lóerős változata a már említett, Kék Hawai című filmben szerepel. Az autónak ezt a változatát 1959 és 1960 között gyártották. Az 1961-ben játszódó film sztorija szerint a Király barátnője két évig vigyázott az autóra, míg ő a seregben teljesített szolgálatot. A dobozban található Matchbox fényezése inkább bordó, mintsem a filmben látható élénkpiros, de ezt leszámítva szerintem ebben a méretarányban tökéletes.


A szett sépci doboza, az 1980-as évek kék, ablakos Matchbox dobozaihoz hasonló módon ragasztott oldalsó fülekkel bír, így egy éles késsel nyom nélkül lehetne nyitható és ragasztó segítségével újra zárható, de nálam marad NRFB.


Matchbox Collectibles – Elvis Favorite Cars Collection. Az egy évvel korábbi, ötdarabos széria "jóárasított" változata.
Ezek a járgányok ezekben a színekben csak itt szerepelnek.
Tulajdonképpen nyom nélkül nyitható és zárható is lenne a doboz, de nálam már marad NRFB.
Az eredeti Jeep Surrey a filmből.
Az MGA 1600 Mk. I. a Királlyal Hawaiiin.
Ez a szett nem ez a sorozat. Ez lényegesen részletesebb kidolgozottságú és az ára is északra húzódik ettől a szettétől - úgy ötször messzebb tőle.

1 megjegyzés:

Tommi írta...

Az MG kéne. Na jó, a többit is elfogadnám. :)