2009/07/14

Matchbox TP-13 Military Scout and Armored Car

Az 1970-es évek közepére a Matchboxnál elvesztették az értékelhető katonai járművek előállításának képességét. Az 1950-es évek végén ez az adottság még megvolt, de tizenhuszon évvel későbbre ez jobbára csak khaki zöld összkerékhajtású járművek és teherautók, előállítására korcsosult. (Egyedül a Field Gun az a kivétel ebből az időszakból, ami erősíti a szabályt.)


MB-28 Stoat

Az egész, „nekünk ez nem megy” folyamat legalja az először az 1974-es katalógusban megjelenő Stoat (Hermelin) páncélozott felderítő jármű. Az, hogy Rola-matics és ebből kifolyólag ütemes csattogás közepette, körbe-körbe forog benne a barna színű, rohamsisakos-távcsöves harcos, az teljesen rendben van. (Ne legyünk kicsinyesek, a katona színe a legkevesebb baja.) De könyörögve kérdem: MIÉRT BRONZ SZÍNŰ?! Ez teljesen tönkreteszi szegényt, a rajta lévő, krómozott díszítésű kerekek meg csak a habdíszítést képezik a tortán. Az 1978-as katalógusban már végre tisztességes, khaki festéssel látható, és még a csiricsáré krómkerekeket is eltüntetik róla, amitől már képes vagyok komolyan venni, mint harcjárművet. Gyanítom, hogy ezt is valamilyen brit, páncélozott járműről mintázták, de hosszadalmas nettúrás után is csak a Humber Pig-gel tudok előhozakodni, ami csak többé-kevésbé – inkább kevésbé – emlékeztet a Matchboxra.


MB-73 Weasel

Ez az alvázán 1973-as keltezést viselő, de először a 74-es katalógusban megjelenő holmit is hasonló sorsra kárhoztatták ősapái. Szintén Rola-matics, ami itt annyit tesz, hogy a lövegtornyát jobbra-balra csapkodja menet közben. Szintén lehetetlen színe van – túlságosan is világoszöld, némi metál beütéssel és igen, ennek is krómozott kerekei vannak. Valószínűleg ugyanaz az illető, aki a Stoat-ra azt mondta 78-ban, hogy „Meg vagytok ti bolondulva, Béláim!”, a Weasel-t is hozzácsapdosta a tervezők fejéhez, úgyhogy ez is kapott rendes, tisztességes bakaruhát. Ez megmarad rajta egészen 1980-ig, amikor is kivonják a hadrendből Európában. Egészen döbbenetes, de 1993-ban ismét előveszik, hogy az Egyesült Államokban MB-70 legyen. 95-ig sivatagi álcafestéssel mérik, 1994-ben egy katonai témájú ötös csomagban téli álcával is felbukkan, 96-ban pedig a második világháborús, amerikai harcjárművekére emlékeztető festéssel is megjelenik. Hogy ezek – főleg a legutolsó – miért totális mellényúlás? Mert bizony ez nem más, mint az a Ferret Scout Car, amit a valóságban 1952 és 1971 között gyártottak – számos változatban – az Egyesült Királyságban és amit a Matchbox is megmintázott már, még a regular wheel korszakban!


Mindkettőből a legjobb!

Az 1977 és 1978 között gyártott TP-013 Twin Pack-ben az a legjobb, hogy a fenti két modellből pont a két legvonzóbb verziót tartalmazza, de ezen kívül sok érdekességet mondani róla nem lehet, tán csak ha azt nem, hogy hivatalos neve „Katonai Felderítő és Páncélkocsi”.


Matchbox TP-13 Military Scout and Armored Car Twin Pack, NRFB. Bocsánat a katasztrofális minőségű képért! Blistert fotózni sohasem egyszerű, de ennek a műanyag részét elkezdte elpusztítani valami - ha más nem, hát az idő - és mára teljesen celofán-állagúra dezintegrálódott.

1 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Lassan végigérek a postjaidon. :-)
Még mindig nem jönnek be a Matchbox katonai modelljei, de azért nekem is van pár pl. a Weasel egy 5ös pakkból. Van hozzá még egy Abrams Main Battle Tank, egy Hummer, egy Transporter Vehicle és egy Mission Helicopter. Ha jól sejtem, akkor a teherautón még lehetett egy rakéta, ami már akkor sem volt meg, amikor a haveromé volt a pakk.