2009/06/17

Matchboxon kívüliek: Hot Wheels 1969 Dodge Charger

A Muscle Car fogalmával most már mindenki tisztában van, aki elolvasta Joe ide vonatkozó postját. Gondolom, még mindenkiben friss az élmény, ezt kihasználva mutatom be nektek a számomra legkedvesebbet az izomautók közül. Ez pedig nem más, mint a 69-es Dodge Charger. Európai szemmel nézve ez egy hatalmas járgány - közel 5 méter-, hozzá illő hatalmas motorral - akár 440 köbinches (7,2 literes) 375 lóerővel- , amivel a végtelen országutakon élmény lehet száguldozni. Ahogy a Duke fivérektől láthattuk, földúton is, ami a szokatlanul magas hasmagasságnak is köszönhető. Valahogy a kanyarokat nem szeretik ezek a nagy dögök, de azért erőből befordulnak (igaz ez 68-as, de a szűrőm 68-70-ig van beállítva). Sajnos a Matchbox kínálatában nem szerepel(t) - illetve egy dragster formájában igen -, azonban a Hot Wheels kínálatában jelen van, amire már régen fentem a fogamat. Ugyan korábban beszereztem a 74-es verziót, ami számomra elképesztő csalódás volt de akkor említettem, hogy adok még egy esélyt a Hot Wheels-nek. Mint láthatjátok megtettem, és úgy érzem ezt többször nem fogom megtenni.

Eredetileg ugyan a zöld verziót szúrtam ki magamnak - ami azért jobban tetszik-, de mikor ez a darab elém került, nem haboztam, rácsaptam. Most is csak azt tudom mondani, hogy a blister ápol és eltakar, becsomagolva szebbnek látszott, vagy inkább nem látszottak annyira a hibái. Előre bocsátom, nincsenek előítéleteim, mert nem Matchbox, de ennél azért picivel nagyobb odafigyelést vártam volna (vagy csak kifogtam egy "selejtes" példányt, ki tudja). Ha ez meglett volna, akkor most csak egy nagy ömlengést olvashatnátok. Ehelyett inkább azt kell, hogy mondjam, vannak pozitívumai is - a felnin kívül. A forma nagyon jól sikerült, a stílusjegyek, arányok rendben, azonban ha már egyszer a nagyobb hátsó kerékkel enyhe dragsteres fílinget sugároz, legalább az elejét vihették volna kicsit lejjebb. A kidolgozása részletes, ám jócskán hagy némi kívánnivalót maga után. A két első sárvédő felső vízszintes része eltérő szélességű, de legalább nyitható a köztük elterülő gépházfedél. Illetve nyitható lenne, ha nem kéne izomból feltépni-lecsukni az első 5 milliméter után. Ha sikerül kinyitni, akkor viszont egy példásan kidolgozott motorteret vehetünk szemügyre. Persze a blokk vényolc, rajta a kerek levegőszűrő ház, előtte egy tekintélyes méretű hűtő található, melyet egyik oldalról a kiegyenlítő tartály, a másikról pedig az akkumulátor fog közre. Az alváza műanyag, krómozott, ebből alakították ki az első és a hátsó lámpákat, amit önmagában jó megoldásnak vélek. Bibi persze itt is van, a karosszéria találkozásánál óriási rések tátonganak, nálam ez húzza le az egész modellt, sajnos jó mélyre. A fényezés ízlés dolga, nálam a határeset kategória - tény, hogy gyakrabban vettek az emberek ilyen "Rally" csíkokat, mint első tárcsaféket -, megvalósítása azonban jó minőségű, mind az alap, mind a dekor metálos (apró szemcsés), és a helyzetjelzőkről sem feledkeztek el. A motorháztetőn jól látszik, hogy rajta volt a festéskor, mert az alján ott van a fényezetlen csík, amit a zárhíd kitakart, ami ügye szintén festetlen. A szélvédő kékes beütése jól passzol a színvilághoz, oldalsó ablakok leengedve, az elefántfül azonban ott van - piros pötty. A beltere szintén igényes, az ülések roppant élethűek, van kardánbox és műszerfal egy "olcsó" kormánnyal. Tulajdonképpen egy kitűnő kis modell lehetne belőle, ha az illesztések rendben lennének, illetve ha az első tengely előtt nem lenne egy hókotró.


NRFB volt mikor hozzám került
A legrondább oldala
Ebből a szögből minden rendben
Randa hézagok
Még a géptető is ferde, orra az egekben
Ég és föld a különbség
A motor nagyon jó lett, a kép meg picit sötét

12 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Nem nyugszom addig, míg nem veszek egy szép Hot Wheels-t és meg nem írom, mert különben mindenki azt fogja mondani, hogy HW gyűlölő vagyok! Ennek a darabnak jót tesz a blister meg a távolság. Azok az illesztési hézagok! Brrr...

Névtelen írta...

Nekem pont a zöld verzió van meg. Annak meg nem akar megmaradni a motorházteteje, már újkorától.

Sam. Joe írta...

SENKI nem fogja elhinni, hogy nem vagyunk HW gyűlölők! 8-) Persze ami vacak, az vacak, a Matchboxokról is megírjuk, ha nem tetszik.

Andrew0807 írta...

Joe:ajánlom figyelmedbe a hw t181-est és az amc-t.Vagy egy t-huntot!

Sam. Joe írta...

Van két HW Dodge Challengerem, szerintem mind a kettő közel tökéletes, majd azzal bepótoljuk!

Tommi írta...

Nekem a Charger kisautó-megvalósulásai sosem tetszettek a Hot Wheels által létrehozva. Viszont egy Johnny Lightning... hm... :)

Andrew0807 írta...

Tommi:És ez?

http://www.southtexasdiecast.com/hwguide/images/2006/2006_045.jpg

Zsizso írta...

Nekem kék színű van. Egy hét múlva jövök vissza nyaralásból, képet majd akkor Joe-n keresztül küldök. Üdv.

Tommi írta...

Andrew0807: Határeset, elfogadom. Ezt még sosem láttam. De tetszik. És mégis Hot Wheels :)

porsche írta...

Én nagy reményekkel vettem ezt a modellt, de iszonyúan sajnálom, hogy így elszúrták. Még mindig itt van az asztalomon, oldalról látom, így piszkosul tetszik (igaz, mindig a C, izé, B oszlopra fókuszálok), de rögtön eszembe jut az eleje...

Ikarus 256 írta...

Az eleje és a hátulja olyan, mint azokon a kínai autókon amik 100 Ft-ba kerülnek - a 10 db. A világos színek nem jönnek össze még mindig a Mattelnek.

Sam. Joe írta...

Zsizso: Nyaralj gyorsan és sokat! Jó pihenést!