2009/06/04

Matchbox MB-38 Armoured Jeep

Talán emlékeztek még az MB-02 Jeep Hot Rod nevű szörnyűségre, melytől én fel-felsírok éjjelente ha megjelenik rémálmomban. Abban a postban említettem, hogy gyermekként nagyon vágytam ennek „tisztességes”, katonai változatára. Ez kerül terítékre most.


Az alvázán 1976-os, de természetesen először az 1977-es katalógusban szereplő MB-38 a doboza szerint „Felfegyverzett Jeep”, de az alvázán csak egyszerű Jeep elnevezés olvasható. Hogy a katalógusban hogyan szerepel, azt nem tudom megmondani, ugyanis a német katalógusból, ami nekem abból az évből megvan, nemes egyszerűséggel kihagyták az MB-38-at! 36 és 37 van, 38 nincs. De ugyanígy van ez a 78-as és a 79-80-as katalógussal is. Németországban nem merték kiadni? Matchbox kolléga biztos tudja majd a megoldást. Szemlátomást édes testvére a Jeep Hot Rod-nak, csak végre katonai jármű, úgy ahogy az ős-Jeep-nek lennie kell. Hogy az eredeti dizájnról hány bőrt nyúztak le, azt mi sem illusztrálja jobban, hogy Areh egy kalap alá vesz belőle egy csomót. Mint az jól látszik, a motor végre háztetőt kapott, de a kormány valamiért ennél is a jobb oldalon van. A legnagyobb attrakció a „platón” lévő fegyver, ami elől egy második világháborús légvédelmi lövegre, középen egy keresőtávcsöves vadászpuskára, hátul meg olyan elől töltős hajóágyúra emlékeztet, amit még Nelson admirális használt a Victory fedélzetén. Gyerekként valószínűleg az első dolgom lett volna leszerelni, mert iszonyú bénának találtam volna akkor is. Legalább körbe lehet forgatni, de a vízszintes alá célozni nem lehet vele.


Két példányom is van ebből a darabból és már éppen azon voltam, hogy a fegyverhiányosat feldobom cserére, amikor felfedeztem egy komoly különbséget a kettő között. A dobozos, hiánytalan darabom vonóhorga felett egy kitüremkedés látható, ami nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy az utána kötött utánfutó ne ugorjon le a vonóhorogról. Viszont – mint tudjuk – a Matchbox utánfutókon és lakókocsikon szinte kivétel nélkül van egy kis fülecske, ami pont arra szolgál, hogy a vontatmány vonószeme ne potyogjon le a vonóhorogról. (Ez alól kivételt képez az MB-02 Mercedes Trailer, de az nem is a szokványos vonóhoroghoz készült.) Akkor meg minek? Gyaníthatólag az MB-32 Field Gun a magyarázat. Ez kortársa a Jeep-nek, egy évvel később kerül be az 1-75 sorba, tehát valószínű, hogy sokat adtak el a kettőből együtt és gyanítom, hogy a vásárlók panaszkodtak, hogy nem lehet vele normálisan játszani.


Az MB-38 szerepel az 1978-as TP-11-ben és az 1977-es TP-12-ben is – az ez utóbbiban mellette lévő VW Dormobil amúgy régi vágyam.


Matchbox MB-38 Armoured Jeep. Végre egy mundéros Jeep!
A fegyver a hátulján nagyon béna.
Ezen a példányon van a vonóhorog felett kitüremkedés.
Ezen viszont nincs. Jé, egy változat!
Nem ez a legszebb állapotú doboz a gyűjteményemben, Superfast Type G, ha minden igaz.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem a postás verzió van meg, amin a hiányosságokat egyedileg pótoltuk. Bővebben később.

RÁJEN írta...

Baszki, ez nem lehet igaz!!!
Épp ma délelőtt írtam ugyanerről az autóról, illetve hát a nálam megszokott típus-holisztikus módon több gyártó Jeep-jeiről, csak még egy-két hiányzó fotó miatt nem tettem láthatóvá... :D
Őrület. Amúgy a katonai VW busz nálam is a beszerzendők listáján szerepel, igen előkelő helyen.
(Még szerencse, hogy a Jeep elnevezés fejtegetésébe nem mentél bele, mert az én posztom jelentős részét ponz az teszi ki. Ha nálad is megjelent volna ez a sztori, dobnám az egész posztot a kukába.)

Sam. Joe írta...

Ez egy családbarát blog, itt nem írunk olyat kommentben, hogy baszki! Nahát! 8-)

Zsizso írta...

Szerválhatnál -ha látsz- nekem is a Dormobile-ból:D