2009/06/22

Matchbox MB-31 Caravan

Vonóhorgot Matchboxokon még most is látni, azonban az 1-75-ös szériában jó ideje nincs semmi, amit rá lehetne akasztani. Mára utánfutó csak a Hitch ’n Haul szettekben érhető el, mely szettek többsége elég komolytalan, főleg a melléjük csomagolt figurákat nézve - igaz, nem is nagy gyerekeknek készülnek. Talán ezek elődjének tekinthetőek a Twin Pack-ek, melyekből ezen a blogon is szerepelt néhány. A TP-ket én két fajtára osztanám, van ahol két autót tartalmaz és van ahol autó és utánfutó a csomag része - a Convoy széria előfutárát most nem szeretném belekevrni, bár erre is az utóbbi igaz. Az utánfutós részt további két részre lehet osztani, van ahol az utánfutó kizárólag csak a TP sorozat részeként látható - az egészen igényestől az összecsapottig -, és van olyan, ami megvásárolható volt az 1-75-ös sorozatban is. Postom tárgya is egy ilyen modell, mely mindkét sorozatban megtalálható volt. A TP sorozat néha egész bizarr kombinációkat adott ki, mely erre a Caravan-ra is igaz, ahogyan én is egy Porsche-t - mi mást - fogtam be elé. Utóbbit két dologgal tudom magyarázni, az egyik, hogy pont ilyen festésű Turboval is volt párosítva TP-113 néven - igaz a matrica más volt a lakókocsin -, illetve a kép készítésekor nem volt más vonóhorgos modellem. Sajnos az autó állapota a leharcolt bontószökevény szintjét üti meg, de ahogyan ezen blog gazdája mondta: "elvégre csak egy szakadt porschés visz magával lakókocsit".

Rátérve a lényegre, erre a kicsit kopottas, 1977-es dátumot az alján viselő MB-31-es Caravanra. 1978-tól szerepelt az 1-75-ös katalógusokban, egészen 1982-ig. Kinézetre a régi idők tipikus lakókocsi formáját adja vissza, jól sikerült megvalósítással. Sok lehetőség ugyan nem rejlik benne, de azért sikerült feldobni egy kis matricával, vagy tamponnyomással, melyet a különböző kiadásokban cserélgettek, és az ajtó színét is ahhoz igazították. Egyszerűségét tekintve sok mindent ugyan el sem lehet rontani rajta, így minden lényeges dolgot megtalálunk rajta. A vonószem műanyag, alatta ott található a leakadást megakadályozó kitüremkedés az alvázból. Az alvázon helyet kapott egy támasztó is, így nem bukik teljesen előre. A hátsó lámpák szintén az alváz részét képezik - így elég volt csak egy szegecs az elején -, köztük található egy jelképes rendszámtábla. Ablak az rengeteg van rajta, a tetőre is jutott két darab, így egy világos belsőt kapunk, ahova egy nyitható ajtón keresztül juthatunk be. Sajnos az ajtó becsukását segítő bügyök le van törve, így elég nagy bűvészmutatvány kell a becsukásához. A belseje picit elnagyolt, de azért találunk benne szekrénysort, egy L alakú kanapét, mosogatót csappal és csepegtetővel, valamint egy hat helyes tűzhelyet. Talán egy zuhany és WC fülkét belecsempészhettek volna, igaz az ablakok miatt – melyből talán kevesebb is elég lett volna – nehezen megvalósítható az elhelyezése. Összességében egy egyszerű, ám jó kis modell, amelyik jól mutat a vonóhorog végén. Egy feldolgozása abszolút beleillene a mostani sorozatba - ráadásul még csak licencelni sem kellene -, esélyt sajnos nem sokat látok rá, hogy megszűnik ez a hiány.


L típusú Superfast doboz (Sam. Joe példánya)
Majdnem TP-113
Biztosan tart
Angol modell, ezért van az ajtó baloldalt

9 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Hehe, nekem fel sem tűnt ez a bal oldali ajtó dolog, de teljesen igazad van! Most nézem, hogy mennyire más arányokkal rajzolták meg a dobozára, mint a valóságban.

Tommi írta...

A Porsche fel lesz újítva?

Ilyen lakókocsim azt hiszem van Metalcar-ban. Majd megkeresem.

RÁJEN írta...

Egyszerűen imádom a kis utánfutókat, már-már fétis-szinten! Igyekeztem is mind többet beszerezni belőlük, de mpont ez - mondjuk így, a legalapabb - eddig hiányzott. Ha minden jól megy, nemsokára ez nem lesz így, és akkor végre megnyugodhatok...
Tényleg, Majorette-ed a bemutatottakon kívül nincs több??? Utánfutóban elég erősek pedig.

porsche írta...

Joe: nekem is csak akkor tűnt fel, mikor gondolkoztam a képaláíráson;)

Tommi: Igen, tervezem felújítani.

Ikarus 256 írta...

Ahogy elnézem a lakókocsi tetejét és a Porschet, nálatok is volt jég...:-(
Nekem a narancssárga csíkos verzió van meg, de az jobban jégvert, mint a tiéd.
A "lakókocsit az 1-75 szériába" mozgalommal teljesen egyetértek. Meg nyitható ajtókat, csomagtartót és motorháztetőt is! Sam. Joe írta talán az egyik Unimog postban, hogy mivel van rajta vonóhorog, kapunk utánfutót is később. Hát nem kaptunk.

Sam. Joe írta...

Áhhh, én csak azt írtam, hogy az, hogy van rajta vonóhorog, REMÉLEM, hogy azt jelenti, hogy lesz megint valamikor utánfutó. Sajna nem jött be a spekulálásom. 8-(

Tommi írta...

Én azt mondom, hogy az 1-75-ben ne legyen utánfutó. Elvenné az értékes helyeket. Maximum az ilyen "Sand Speeder", meg "Ridge Rider" fantáziaautók helyett legyenek. Azt nem értem, hogy ha az 1-100-ban ott egy csomó jó kis utcai LÉTEZŐ autó alapján elkészített kisautó, akkor miért kell az európaiak szemét kiszúrni az 1-75-ben ilyen (már bocsánat, de) gagyi fantázia szülte kisautókkal. A Hero City sorozat is tele volt ilyenekkel.

Sam. Joe írta...

Figyelitek Tommit? Az embernek nagy igazsága van!

Névtelen írta...

Egyetértek Tommi!

Nekem a magyar Metal Playmobil van meg, amiről a blogomon olvasható.