2009/06/12

Matchbox MB-17 Porsche 911 GT3

Az előző két poszt a "változatok egy témára" esetei voltak, több-kevesebb sikerrel. A most bemutatandó darabnak nincs szüksége semmilyen változtatásra, mert csak elrontani lehet. Egyedül a festéssel érdemes variálni, amit Matchboxék meg is tesznek, eddig minden évében más színben tündökölt. Mivel rajongója vagyok ennek a márkának, így még kritikusabban szemlélem a Porsche nevet viselő modelleket, de így is meglepetésként ért kidolgozása. Remélem senki nem gondolta, hogy előbb vagy utóbb nem kezdem intravénásan adagolni nektek a Porschékat! Na jó, azért igyekszem hagyni köztük némi szünetet, hogy meglegyen a kellő egyensúly.

A GT3-as Porsche 1999-ben mutatkozott be, az akkori 996-os szérián – 911-en belüli kódja, az első vízhűtéses 911-es -, azzal a szándékkal, hogy betöltse a korábbi 911 RS modell szerepét. Az RS modellek – RS mint RennSport, azaz motorsport - végletekig kihegyezett szívómotort és drasztikus súlycsökkentést kaptak. Ez egyben a GT3-as fő ismérve, és erénye, egy utcai versenyautót dobtak piacra. Ezzel egy időben a Porsche SuperCup futamain is az alábbi modellekre cserélték le az autókat, melyek megfelelnek az FIA GT3-as kategória szabályainak, így már tudjuk a név eredetét is. Az első modell 380 lóerős teljesítményét, 2006-ban a 997-esen alapuló utódnál már 415 lóerőre emelték, melyet a hátsó kerekekre zúdít, mindezt turbó nélkül – 996 Turbo 420 lóerő, 997-es 480 lóerő. A súlycsökkentéssel együtt ez már igen szép menetteljesítményeket produkál, 4,2 másodperc alatt van százon és a kanyarokban sem kell szégyenkeznie a szélesebb és alacsonyabb futóműnek köszönhetően. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy már az első szériával is beállították a Nordschleife rekordját, a jelenlegi szériáról pedig a gyár tesztpilótája, aki nem más, mint Walter Röhrl, ezt nyilatkozta: a legjobb 911-es Porsche.

A Matchbox kínálatában 2007-ben jelent meg MB-3 néven, mely a második szériás GT3-as modellt mintázza. Következő évre azonban átkeresztelték MB-17-re és megkapta ezt a metálzöld színt. Az idei, 2009-es modellt pedig MB-20 néven találjuk meg a katalógusban, matt fekete színben – ami egyenlőre csak rajz formájában létezik. Nem értem miért jó, hogy állandóan cserélgetik a számait, de mindenesetre bevált szokásuk lett. A tervezéskor vagy elkövettek egy kis hibát, vagy csak előre gondolkodtak, ugyanis az alap GT3-as nem rendelkezik bukócsővel, csak a GT3 RS modell. Optikailag tagadhatatlanul nagyon jól mutat, főleg, hogy nem megszokott a belső tér ilyen részletes megalkotása a Matchbox modelleken. Ha már belülről kezdtem, akkor ott is folytatom, az ülések nagyon élethűek, normálisan kidolgozott a műszerfal, van középkonzol, váltókar, a kormány sem az olcsó kormány kategória – bár szerintem picit túl méretes darab. A belátás könnyű a leengedett ablakoknak köszönhetően, kár is lenne elrejteni a szemek elől. Kívülről sem nagyolták el szerencsére, megvan minden apró részlet. A tükör, tanksapka és a kilincsek kidolgozásán kívül, ami számomra igazán megemeli a kocsi színvonalát, az a roppant élethű ablaktörlő. Természetesen a GT3-asra jellemző stílusjegyek sem maradtak el, az első toldat, a lökhárító beömlői, amik valódi, tekintélyes bemélyedések. A csomagtartó – melyről nem hiányzik az embléma – előtti szellőzőt festéssel emelték ki, ahogyan az első és hátsó lámpákat is. Itt beleköthetnék abba, hogy az oldalsó indexet kihagyták a festésből, azonban kárpótol a hátsó típusjelzés és a rendszámtábla. Olyan érzésem van, mintha nem is sima bliszterből csomagoltam volna ki, hanem egy Superfast dobozos csomagból. A hátsó szárny az összetettsége miatt külön műanyag elem, mely azonban csak minimálisan tér el a karosszéria színétől, még metál szemcséket is tartalmaz. Már-már a profi modellek felé közelít a megvalósítás minősége, holott ez csak egy játékszer. Egyetlen egy apró, ám jelentős részlet húzza le a minőséget, még pedig a középre helyezett dupla kipufogó megvalósítása. Még csak nem is az a bajom, hogy se nem festett, se nem krómozott – na attól dobnék egy hátast –, hanem az öntőforma illesztésének a nyoma elég rendesen látszik. Másik kerekekkel csak elrontani lehet, az összkép fenomenális – mellesleg az idén elég sok modellen lesz látható ez a felni. Egy újabb ékes bizonyíték, hogy bizony Matchboxék tudnak nagyot is alkotni, ha akarnak.


Matchbox MB-17 Porsche 911 GT3, itt még NRFB
MB-17 Porsche 911 GT3
Telitalálat ez a felni
Kár a kipufogóért
Picit vaskos a kormánya
A háttérben a technikai támogatást nyújtó csapat várja, hogy tehesse a dolgát.

21 megjegyzés:

Tommi írta...

jött a birtoklási vágyam erre a zöld verzióra is. Pedig ezt nem akartam már megvenni, mivel megvan a fehér, meg a piros... Áááá, most totálisan dilemmában vagyok.

david1566 írta...

Sziasztok! Engem matchbox katalogus érdekelne amiben az autok értéke is benne van megvételre keresek ilyen könyvet akinek van vagy aki tudja hol lehetne venni az irjon a david11@externet.hu-ra elüre is köszönöm

RÁJEN írta...

Ez a kocsi kellemes meglepetés (mármint a kicsi), és a poszt kedvet csinált a megvásárlásához (mármint a kicsi megvásárlásához). Affenébe... :)

RÁJEN írta...

BTW nekem a linkelt másik felni is bejön.

Sam. Joe írta...

david1566: Ami neked kell, az a Charlie Mack könyvek közül néhány. Ezeket legegyszerűbben vagy az eBay-en, vagy az Amazon.com-on tudod beszerezni - hogy az utóbbi szállít-e Magyarországra, azt nem tudom. (Link lentebb.) Azt viszont tudnod kell, hogy a piac folyton változik, ezek a könyvek pedig már nagyon megértek a frissítésre, a bennük olvasható árak gyakran köszönő viszonyban sincsenek a piaccal - akár pozitív, akár negatív irányban. Esetleg megkérdezheted az Autómániában is, hogy Gyula úrnak van-e eladó példánya, vagy tud-e hozatni neked.
(http://www.amazon.com/s?ie=UTF8&search-type=ss&index=books&field-author=Charlie%20MacK&page=1)

Tommi írta...

http://bookline.hu/product/home!execute.action?type=22&_v=Mack_Charlie_Encyclopedia_of_Matchbox_Toys_Schiffer_Book_for_Collectors_&id=69937

Itt kapható Magyarországi könyvforgalmazónál is. Ez a bővített 3. kiadás 2001-ig.
Én is ezt fogom megrendelni.

Sam. Joe írta...

A Matchbox Memories teljes körű szolgáltatást nyúj! 8-) Köszi Tommi!

Névtelen írta...

Nekem a legjobban a piros tetszik, olyan van is unokatesómnak, és már jó ideje fűzöm, hogy cserélje el, de nem akarja...

Tommi írta...

Nincs mit. Csak azt nem értem, miért szedte 2 részre a linket.
Mindegy. Lényeg, hogy az "Itt kapható..."-ig tart a link. :)

porsche írta...

Tommi: Ahogy te is mondtad: nem direkt volt, elhiszed:) A te bajodra van egy jó megoldás: postázd el nekem a fehéret, és akkor lesz indokod beszerezni a zöld példányt:)

RÁJEN: Maga a felni nekem is tetszik, csak kicsit keskeny hozzá a nyomtáv, vagy nem tom, mindenesetre ezzel jobban tetszik.

Sam. Joe: Nem akarsz nyitni egy Matchbox helpdesket? :)

Andrew0807 írta...

Van néhány régebbi porsche modellem,Főleg maisto és matchbox.Érdekel valakit?

david1566 írta...

Nagyon szépen köszönöm.Már meg is rendeltem a bookline-n :D mégegyszer köszönöm és további jó gyüjtést.

Sam. Joe írta...

Andrew0807: Itt? Porsche? Matchbox meg Maisto? Ki van zárva, szerintem senkit. 8-] Ja, a reklámozás 20% részesedésért van, csak mondom. 8-)

David1566: Nincs mit.

Andrew0807 írta...

Ezt igennek veszem.Holnap kreálok képeket és elküldöm neked joe.Ok?

Tommi írta...

porsche: Te lennél pman? :)

Sam. Joe írta...

Andrew0807: Huhhh, igyekeztem eléggé gazdagon meghinteni szmájlival, bocs ha nem jött át. Persze, abszolút érdekel minket minden ilyesmi, köszi. Porsche kollégának nem véletlenül az a nickje, ami. ;-)

porsche írta...

Tommi: Igen, Inda-n már foglalt volt a porsche nick mikor regisztráltam.

Andrew0807 írta...

Egyébként pont egy olyan haversráctól kaptam aki szintén imádta a porschékat.Csak már nem gyüjti.Akkor ami van.
Csak 2 mb van sajnos:
Egy zöld 959-es
Egy conncectables porsche

Aztán van 4 maisto:
Egy fehér-piros 956-os
Egy fekete 959-es
Egy kék 911-es turbó
És még egy 911 speedster.

Valamint egy cararama 550A spider

Sam. Joe írta...

Engem a Connectables érdekel, mert csak bontatlanom van olyan és nincs lelkem feltépni.

porsche írta...

Andrew0807: Így elsőre érdekelnek. Ha megvannak a képek, akkor írj melléjük egy árat is legyél kedves, aztán majd Joe továbbítja felém.

Tommi írta...

porsche: ezt nem gondoltam volna :-O