2008/03/04

Irregular – MB-42 Mercedes Container Truck

Azt is szeretem a Matchboxok gyűjtésében, hogy nem áll a hátam mögött egy bizottság, ami megmondaná, hogy mit és hogyan kell csinálnom. Persze, vannak szakkifejezések – Code 1, Code 2, Code 3 meg a többi – amikkel az embernek nem árt tisztában lennie, de alapvetően azért az ember azt gyűjt, amit akar, úgy ahogy neki tetszik. Pont.

Azt hiszem mi nagyon másként állunk a gyűjtéshez, mint tőlünk nyugatabbra bárki. Néha én is rácsodálkozom, hogy mikért képesek egyesek pénzt kérni – mások meg fizetni értük –, de persze nekem sincs lelkem kidobni semmit amin Matchbox logó van, ezért van egy bazi nagy dobozom a roncsoknak. Szóval pont ezért vagyok képes szépséget és értéket látni olyan darabokban, amilyenekért – gyanítom – senki nem adna pénzt a hozzáértő gyűjtők közül olyan helyeken, ahol a gyerekkorukban az, hogy kaptak egy halom Matchboxot mondjuk karácsonyra, nem volt egyáltalán nagy dolog. Nem azért, mert olyan megviseltek, hanem mert mondjuk abban a párosításban sohasem léteztek hivatalosan.

Ezekre a fura mixekre találtam ki egy saját, külön bejáratú szakkifejezést: irregular. Azaz szabálytalan, rendellenes. Na, nem mintha olyan mindenre címkéket aggató alak lennék, egyszerűen azért volt szükségem erre a kreált szakkifejezésre, mert abban a bazi nagy Excel táblában, amit a gyűjteményemről vezetek, valahogy vezetni szeretném azokat a darabokat is, amik hivatalosan nem a jelenlegi formájukban jöttek ki a gyárból. (Ezt meg a Charlie Mack-el való kompatibilitás okán a már eleve ángilusul vezetem, szóval ezért irregular és nem mondjuk szedett-vedett.) Most valószínűleg azt mondjátok, hogy „Hoppá, a csávó újra feltalálta a Code 3-at!”. Ha így tesztek igazatok is van, ezek valóban Code 3-ak abban az értelemben, hogy valaki módosította az eredetiket, de az ok, amiért mégsem aggatnám rájuk jó érzéssel ezt a jelzőt az, hogy a Code 3 előállítása egy tudatos dolog. Ezek meg azért lettek olyanok, amilyenek, mert… Mert mondjuk a gyerekőcnek jobban tetszett X vontatmány előtt Y Convoy vontató, és mikor felnőttként eladta a régi gyűjteményét, akkor már fogalma sem volt arról, hogy mihez mi tartozik. Vagy hogy egy konkrét példát is mondjak: Hagyatékból származó gyűjteményt vettem meg egyszer és abban volt irtózatos mennyiségű össze-vissza dolog, sajna elég komoly részük igazi kukaszökevény. Tehát mostantól teljesen önkényesen elkezdem ezzel a címkével ellátni ezeket a „szabálytalan” darabokat.

A hosszú bevezető után elsőként két MB-42 Mercedes Container Truck-nak látszó tárgyat tárnék elétek. Az egyik nagy valószínűséggel Sea Land konténerrel „született”, de gondolom a kiskorú – ahogy Tommi mondaná – lejátszotta róla a Sea Land matricát, és ezt pótolták egy Stollwerck bonbon dobozáról származó logókkal. Ha nagyon akarom, akkor akár ez simán lehetne Code 3 is. A másik viszont elveszítette eredeti konténerét, amit egy 10-15 évvel későbbi, egy csőrös-Scania Convoy szerelvényről – újabb valami, ami még nem szerepelt e lapokon, úgyhogy a link Tommi blogjára mutat – származó, Beefeater Steak House konténerrel pótoltak. Árulkodó amúgy, hogy a konténeren nem nyithatóak az ajtók, tehát egészen biztos, hogy ez eredetileg nem lehetett így.

Egy szó mint száz: bár soha nem voltak ilyen MB-42-ők a Matchboxnál, nekem tetszenek így!

MB-42-nek látszó tárgyak. Irregular(s).

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ilyen "BeefEater"-est láttam már a Vaterán... :D

Sam. Joe írta...

Jól láttad, ez volt az! ;-)

Névtelen írta...

:D

Tényleg?!
Neked mi a neved a Vaterán?
Már ha szabad ilyen műhelytitkot kérdezni...

Sam. Joe írta...

Mint itt, csak a formázások nélkül, mert azt nem engedi a Vatera.