2023/11/03

Matchbox MB-62 2015 Dodge RAM – El Segundo Fire Department

Azt pontosan tudjuk, hogy az Egyesült Államok a pickupok földje, népszerűségük a SUV-okkal vetekszik. A Matchbox Memories szerzőinek afféle köztes állapot, márkától-, típustól és évjárattól függően vagy a vanitiszünk köztes állomása, afféle kapudrog, vagy teljesen érdektelen. Nekem a Dodge RAM mindenképp az előbbi, de a festése miatt porsche számára is az!

Kos
A „Dodge Ram”, 2010 után már jobbára csak „Ram pickup” a Chrysler könnyű teherautóinak gyűjtőneve. 1981-ben kezdték el névként használni a Ram-et, holott már 1933-ban megjelent a kos egyes kisteherautóikon, kezdetben akár mint apró ugró figura, később az elgázolt gyalogosokkal sokkal barátságosabb kosfej embléma. Az első Ramnak hívott generáció tehát 1981-ben debütál. Szögletes, nekem bejön de kisautóként még soha nem láttam. A második az 1994-es modellévben – tehát az 1993-as naptáriban – debütál, amit 2003-ban követ a tőle szerintem állati nehezen megkülönböztethető harmadik. Ezeket A Kéz csak úgy emlegeti, hogy a „mozdonyorrú Dodge-ok”, amit én nagyon találónak gondolok. Ideérti a Dodge Durango SUV-okat is, ami nagyon hasonló nózin osztozik velük.

2009-ben debütál jelen postunk tárgya, a negyedik generáció. Ez sokkal szögletesebb, mint az elődei de én megszavazom neki ezt a jelzőt. 2019-ben amúgy debütál az ötödik nemzedék, de nem csak ez van gyártásban jelenleg is, hanem a negyedik is! Ki érti?!

Nos, a Matchbox nevesíti és 2015-re datálja postunk tárgyát, úgyhogy a típusismertetővel kapcsolatban igen egyszerű a dolgom, prezentálom a katalógust hozzá!















El Segundo FD
Nyilván nem mondok azzal újat, hogy a Mattel és vele a Matchboxokat illetve Hot Wheelseket kifundáló részlege a kaliforniai El Segundoban székel. Sokszor használják a város rendőrségének és tűzoltóságának motívumait. Elképzelésem sincs, hogy ez a dolog hogy működik, hogy és miként használhatják a vonatkozó dizájnokat és emblémákat – sőt, arról sem vagyok meggyőződve, hogy pontosan másolják őket, amiben lehet szándékosság is – de mindenképpen nagyon rokonszenves, afféle lokálpatrióta dolognak gondolom. Ezzel porsche kolléga sincs másként, mindketten pörgünk az „El Segundo” tematikájú járművekre.

Jelen esetben a Matchbox többé-kevésbé követte az El Segundo tűzoltósága által használt emblémát, de nem teljesen ugyanúgy, mint ahogy a nevezett tűzoltóság járművein jelenleg látható. Ugyanakkor azt az emblémát helyezték el rajta, ami a Firefighting Wiki oldalán szerepel – lásd az iniciálét is. Mókás tény (aka fun fact): Ugyanezen oldal szerint sem jelenleg, sem a múltban nem használtak Dogde Ram pickupot.

Hogy maga a kisautó milyen? Nem nagyon tudok belekötni. Eleve ugye „mozdonyorrú Dodge”, tehát tetszik. Másfelől szép a festése. Az öntvény is szép részletes, nem spórolták le a fényhidat – TÁMOGASSUK A FÉNYHÍD IPART! –, nem szállít oszlopot, bármit el lehet helyezni a platóján. Tényleg, soha rosszabbat!

Amit láttok úgy szerepel a Matchboxnál, ami egyáltalán nem jellemző a márkára. Maga az öntvény 2016-ban debütál, nemzeti park ranger tematikájú festéssel. Nem rossz, de nem is igazán vonzó. Az a verzió, ami postunk tárgya, 2017-ben jelenik meg, mint MB-62. 2018-ban bekerül egy „Mentőjárművek” nevű 5-ös pakkba és a társai közül a legvonzóbb jármű – lásd alább.

2018-ban, 2020-ban és 2022-ben más festésekkel ékített verziói jelennek meg – ezek ismertetését most elegánsan hanyagolnám. 2021-ben azonban ismét előveszik e post sztárját és egy MBX Fire Rescue nevű ötös csomagba kerül, amiben változatlanul „ő” a sztár, mely pozíción egy Ford Crown Victoriával osztozik – szintén lásd alább. Illetve ugyanebben az évben egy 9-es csomagba is bekerül. Mint már említettem, abszolút szokatlan, hogy így használjanak újra korábbi festéseket a Matchboxnál.

Részletes mozdonyorr - amit javarészt eltakar a tehénfogó - és autentikus embléma.

Fényhíd, szép kerék, klassz motívum! TÁMOGASSUK A FÉNYHÍD IPART!

Eddig nem is tűnt fel, hogy kicsit csálé a festés!

Érdekes ez a mottó, de itt egy picit megroggyant a nyelvtudásom. A "courtesy" sokadik jelentése a "figyelem", a szó "odafigyelés, figyelmesség" értelmében. Úgyhogy a tippem "Figyelem és szolgálat". Az is megfordult a fejemben, hogy önkéntes tűzoltókról van szó és ezzel függhet össze, de ezt elvetettem, önkormányzati fenntartású az ESFD.

Részletes a hátulja is, bár felvenne még egy kis festést. Nem szállít oszlopot, pakolható plató!

Rescue Vehicles 2018 és...

MBX Fire Rescue 2021, 5-ös pakkok amikben szintén szerepelt.
(A két utóbbi kép az eBay-ről származik.)

Nincsenek megjegyzések: