2023/11/27

Autogrand (Autotime / Welly) - Lada 2106

Az, hogy a pedigrés gyártók egészen a közelmúltig szinte egyáltalán nem foglalkoztak a keleti blokk járműveivel – a Matchbox Ikarus és Škoda 130LR a két kivétel, amiről tudok – óriási kihagyott ziccer. Lassan-lassan kezdenek beszivárogni az 1:64-es modellek piacára ilyen járművek és mi nagyon örülünk mindennek, amit gyermekkorunkban láttunk az utcán, vagy utaztunk benne.

NYILATKOZAT
A Matchbox Memories egy családbarát autó- és kisautó rajongói blog. Elsődleges célja a gyűjteményeink megosztása virtuálisan mindenkivel, akiket érdekel a téma és képesek magyarul olvasni, nemtől, kortól, bőrszíntől, bármitől függetlenül. Szerzői politika ügyekben megtartják a véleményüket maguknak és ezt várják el olvasóiktól is. Függetlenül attól, hogy mi történik a közvetlen szomszédunkban vagy a nagyvilágban, az itt megjelenő járművek iránt érzett rajongásunk vezet minket, nem pedig az, hogy mely országban készültek.

A szocialista autógyártás csúcsa
Nem tudom elképzelni, hogy a Zsigulikat vagy Ladákat be kéne igazán mutatni bárkinek a mi földrajzi koordinátánkon, hiszen évtizedekig az utcakép részei voltak és van ahol még ma is azok vagy a csóróság okán, vagy éppen megőrzött veteránok képében. Mi több, személyesen is érintve vagyunk, hiszen – mostanában sajnálatos módon inaktív – szerzőtársunk is dédelget egy országosan ismert kereklámpást. (Infó még itt.)

Ugyanakkor az „egy csecsemőnek minden vicc új” elv mentén ajánlom az érintettek figyelmébe a TotalCar, Zsiguli gyorstalpalóját – nem csak 2106 vonatkozásban – illetve Bolla Gyurinak még a TotalCar színeiben készített 2106 bemutatóját alább.


Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk, Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.”*
Az van, hogy a Welly igen komoly keleti blokkos, ezen belül jellemzően szovjet gyártmányú jármű portfólióval bír. Számomra ismeretlen és érthetetlen okokból egyrészt többféle néven kínálja őket, másrészt Magyarországon ezek nem, vagy csak nehezen hozzáférhetőek. Ha ritkán igen, akkor is a játékimportőrök szemfülességét és piacismeretét dicséri, ha polcra kerülnek, akkor is pillanatok alatt elkapkodják őket és a teljes Welly portfólió töredéke jut el így hozzánk. Mutatok példákat! A saját neve alatt kínál Škoda Favoritot, de ez abban az értelemben nem hazai beszerzés, hogy nem boltban lett vásárolva, hanem online piactéren – talán-talán lengyel import. Lada Samara (2108), Autotime név alatt fut és ez sem boltban lett vásárolva, mint ahogy a következő három sem: Lada 4x4 (Niva, 2121), orosz zászlós Welly dobozban, valamiféle katonai hatóságra – az automata fordító szerint „Katonai Járművizsgálat”, akármi is az – utaló felirattal. Ugyanez civilben, Autotime dobozban. Lada 2110, szintén Autotime skatulyában. Amit ebben a postban láttok Lada 2106 „Autogrand” márkanév alatt fut, a dobozán angol és orosz feliratok vannak és egészen biztosan itthon vettem boltban, ha jól emlékszem akkor talán Pepcoban – a hangsúly a „talánon” van. Tehát vannak ilyenek, igényünk volna rá, de nehéz hozzájuk jutni.
*William Shakespeare - Romeó és Júlia

Minőség
A helyzet az, hogy a Welly olyan pofont ad a neves gyártóknak ezzel a kis Ladával, hogy öröm nézni! Minden tekintetben gyönyörűen részletes, egészen apró feliratokat is kidolgoztak és megfestettek rajta, mint ahogy a világítótestek zömét, díszléceket, a lökhárítókat, ablaktörlőlapátokat is. A beltér részletes a kormány NEM pizza. A kerekek nagyon szépek, sőt egyenesen túl jók, az eredeti soklyukú acél keréktárcsa plusz krómozott fém, „kutyatál dísztárcsa” kombóhoz képest – de fogjuk fel kortárs, feljavított autónak! Azért az sem mindennapos, hogy abba „kell” belekötni egy kisautó esetében, hogy egy bizonyos részlete túlzás, nemde?!

Remek kisautó, nem egyszerű hozzájutni, csapjatok le rá, ha sikerül!

Én még emlékszem arra, amikor egy ilyen autó csajozós volt! Gyerek voltam akkor, de ettől még emlékszem.

A részletek barátaim, a részletek! Világítótestek, lökhárítók, kilincsek, díszlécek, ablaktörlőlapátok, szélvédőkeret, mind-mind kiemelve, ahol kell krómmal. Rád nézek megrovólag, Mattel fiam!

Ilyen felnikkel meg nem csak csajozós lett volna, hanem egyenesen meg kellett volna őket védeni kerékőr csavarokkal!

És nahát, a kormány sem csak egy pizza, mint ahogy a beltér is részletes.

Az apró, "Жигули" felirat mindent visz! Tuti az Ördög is itt lakik, mert mint tudjuk ő a részletekben szokott héderelni.

Autogrand márkajelzés a dobozon.

A doboz hátulja beszkennelve. Angol és orosz szöveg, illetve ízelítő a kínálatból. A rózsaszínű Csajka szerintem gyakori, mint a zöld Pink Panther.

Nincsenek megjegyzések: