2023/08/13

Matchbox MB-19 Peterbilt Cement Truck

Az 1-75 széria Peterbilt teherautói régi kedvenceim – újabb függőség, amit büszkén viselek. 1982-ben, amikor a Convoy sorozat és vele a Pete-ek az 1-75 szériában is debütáltak, a dömper verzió a „mocskos dömper” szójátékú motívumot viselte. Ugyanekkor a betonkeverő változat a „Big Pete” motívummal indít.

1985-ben a „Dirty Dumper” megkapja a betonkeverő felépítményt, ami technikailag nem nagy truváj, lévén ezek osztoznak közös öntvényen – a tartálykocsi meg a vontató pedig a másik öntvény-ikerpár ha már itt tartunk –, de nehezen magyarázható. Nem kicsit poéngyilkos, de a Matchbox útjai mindig is kifürkészhetetlenek voltak ilyen szempontból.

Megkockáztatom, hogy akár az is elképzelhető, hogy volt egy halom ilyen öntvény legyártva, meg egy másik hasonló kupac narancssárga tartály és fekete „keret” – vagy micsoda ami a helyén tartja azt – szintén raktáron és egyszerűen összerakták a kettőt, a „vidékre jó lesz az” szabvány mentén. Már csak azért is elképzelhető ez a szenárió, mert pontosan ugyanolyan árnyalatú a keverőtartály, mint a Big Pete-é és nagy hirtelenséggel nem is tudok másikat mondani, aminek ilyenje lenne. Tehát simán lehet, hogy ez alul dömper, felül betonkeverő kiméra! Erősíti az elméletemet, hogy csak 85-ben volt piacon ez a kombó – míg a legyártott alkatrész készlet tartott? Még ugyanabbanaz évben váltotta a Kwik-Set feliratú verzió, ami egészen 1991-ig regnált.

1985-ös MB-19 betonkeverő, "aki" mocskos dömperként azonosítja magát. NRFB.

Dobozfétis, német szöveggel.

1981-es keltezés a dobozon, megkockáztatom hogy én már semmit nem értek ezekben az ügyekben!

A másik oldalán meg franciául ugyanez.

Nincsenek megjegyzések: