2022/09/02

Matchbox Alarm Cars Porsche 959

Még a Matchbox Power Lifters sorozatába tartozó két Porsche 935-ös bemutatásakor említettem a 10 téma felsorolásakor, hogy ugyan még nem szerepelt nálunk, de rendelkezem Alarm Cars-os Porsche 959-el. Eljött az ideje a bemutatásának!

A nevéből talán ki is találhatjátok, hogy ez egy riasztóberendezéssel ellátott, a Specials sorból átalakított Porsche. Kívülről annyi a különbség, hogy az első lámpa műanyag, illetve hátulra is került egy kerek lámpa. Ez utóbbi nagyon lehangoló, sajnálom, hogy nem az eredeti formát követve szögletesen oldották meg. De ha már itt tartunk: a lökhárító aljába fúrtak egy kerek lyukat, ami a kulcslyuk lett. A mellékelt slusszkulcsot ide bedugva lehet annak elfordításával be-, illetve kikapcsolni a riasztó berendezést. Bekapcsolt állapotban akkor lép működésbe, ha felemeljük, akkor szirénázik és villogni kezdenek a már említett lámpatestek. Ezt láthatjátok is a bejegyzés végén levő videóban - tudom, ne ezzel kezdjem el YouTube-os pályafutásomat. Gyakorlatig ennyivel tud többet, mint az alap 959-es, illetve mínusz egy beltér, mert azt elfoglalja az elektronika. 

Két színváltozatban is megjelent a Porsche 959-es, amiből már jó régóta őrizgetem a kék kivitelt, ami szinte hibátlan, megvan a doboza - kicsit fakó ugyan - is, de ami a lényeg, hogy a kulcsa se veszett el. Nos, nemrég - szintén börzén - sikerül mellé beújítanom egy nem makulátlan, de teljes mértékben vállalható fekete verziót is. Mivel az igényelt némi takarítást - meglepetésemre ez is teljesen működőképes - így szétszedtem és akkor már le is fotóztam nektek, hogy mit is rejt a karosszéria. Mint láthatjátok igen egyszerűen sikerült kivitelezni a gyártónak, egy leddel megoldották a négy lámpa világítását, a hátsó tengely kapcsoló mechanizmusa is elronthatatlan. Nagy előnye, hogy külön ajtó mögött lapul a három gombelem, nem kell hozzá szétszedni az egész kisautót. A kulcsot úgy alakították ki, hogy ne tudd túl mélyen bedugni, így esetleg kárt tenni a "zárban". A nem oda illó hátsó lámpák mellett ez másik nagy hátránya, ugyanis a festett karosszéria az amin felfekszik a kulcs, forgatás közben pedig szépen lekapja a festéket. Összességében véve nem volt rossz ötlet a Matchboxtól, talán egy kicsit felesleges. Úgy érzem, hogy csak simán kapcsolható lámpás kisautókkal nagyobb sikert arattak volna. Szerencsére játszhatóságukon nem ront ez az extra, csak el kell viselni azt a nagy lyukat a fenekén.

El se lehet téveszteni, hogy mihez való a "slusszkulcs"
Az alap, Specials sorozatban is megcsinálhatták volna így, műanyagból az első lámpákat
Volt idő, mikor a Turbo felirattal mindent (is) el lehetett adni
Hátulról nem a legszebb, egyrészt a lámpa formája, másrészt a kulcslyuk miatt
Szerencsés megoldás, hogy nem szegecselték, így akár javítható is ha elromlik
Szétszedve ez a látvány fogad
Ügyesen megoldották, hogy elég legyen egy led a négy lámpához
Jobb hátsó keréknél van az érintkező, ami működésbe hozza bekapcsolt állapotban a hang és fényhatást
Kicsit napszítta ugyan, de legalább van doboza is
A kulcsot nagyon erősen fogja a belső csomagolás
A doboz hátulja
Kékben szerintem jobban mutat
Működés közben a riasztóberendezés

Nincsenek megjegyzések: