2022/09/26

Matchbox MB-12 1962 Plymouth Savoy

Néha nem értem, hogy mi vezetheti a Mattel kezét, amikor úgy dönt hogy megmintáz egy-egy típust. Félreértés ne essék – picit le is lövöm a poént előre –, nagyon jól sikerült az 1962-es Savoy, csak megint ugyanaz az érzésem, mint ami a 79-es Chevy Novánál volt, miszerint remek, csak a világon semmi izgalmas nincs benne.

Érdekes arcú”
A Plymouth öt generáción keresztül használta a Savoy nevet. Amit a Matchbox megmintázott, az az utolsó generáció, premierévéből a kétajtós szedán. Ezt onnan lehet tudni, hogy a kétajtós hardtop (keménytetős) nem rendelkezik b-oszloppal, ez meg igen. A Savoy ezen generációja a legnagyobb méretkategória (ful-size) belépőmodellje volt. Az amerikai autógyártásnak abban az időszakában vagyunk, amikor az általam teljesen önhatalmúlag barokknak nevezett éra – minden csupa króm, utánégetővel izzó sugárhajtómű, a benzin olcsóbb mint a kóla, a túlzó a normális és úgy fest nincs miért spórolni bármivel is – már véget ért. A formavilágot az útkeresés jellemzi, egy olyan köztes állapot, ami nekem nem tetszik. Nyilván ízlésbeli dolgokról vitatkozni meddő, de én úgy vagyok vele, mint a viccbéli csúnya nővel, akire azt mondják, hogy „érdekes arcú”. Szóval elnézem, de otthonra nem kéne. A Savoyban nincs igazán semmi különleges, nem egy ismeretlen, feledésbe merült autó, de a megjelenése igazán megosztó, ezért az, hogy Matchboxként megmintázták meglepő.

Abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy bármiféle paramétert érintő értekezést ellazsálhatom, mert rendelkezésre áll az évhelyes katalógus, amiből minden létező adat kiderül.

 







Premiermodell
A Savoy 2021-ben debütál. A premiermodell az, amit ebben a postban láttok, azaz fekete, sötétszürke beltérrel. Idén, azaz 2022-ben MB-54-ként ismét benne van az 1-100 sorban – Matchbox ügyekben azt, hogy „mainline” szádra ne vedd! –, ezúttal fehér színben. Ezt szándékozom majd beszerezni, mert a fekete nagyon megeszi a részleteket, de igazándiból majd kézbe véve döntöm el, hogy kell-e nekem. Szintén idén a „Collector's Series” spéci szériába is bekerült, kék színben, króm felniken, gumi kerekekkel, de valamiféle – talán dragster akar lenni – versenyfestéssel. Neve van, „Pedal Beast”, de rajtszáma nincs – szinte biztos, hogy kihagyom.

Értékelés? Nem látom hibáját ebben a méretarányban és a játékszer kategóriában – a beltérben persze pizzakormány van, de ezt már lassan nem is lesz érdemes szóba hozni, kivéve ha nem így lenne. A festése szép, sok kiemelt részlettel. A minőségére nem lehet panasz, ha a megjelenése tetszik, érdekesnek találjátok, ne hagyjátok ki!

Oké, a nagy króm az orron nekem a gyengém, úgyhogy bár az autó úgy egészében nem tetszik, ez a részlet igen - többek közt ezért is végezte a bevásárlókosaramban.

Plymouth felirat az ajtón: pipa!

Ez a kétajtós szedán kivitel, amit onnan lehet tudni, hogy van B-oszlopa. A hardtop szerintem vagányabb.

A rendszám nem fog fejtörést okozni, hacsak az nem, hogy miért pont Alaszka Michigan.

1 megjegyzés:

Trolleybus írta...

Amcsi autókedvelőként én ennek is örülök, csak azt sajnálom, hogy nem a négyajtós szedánt mintázták meg.