2011/05/06

Matchbox Specials: SP-13 Porsche 959

Ritkán fordul elő nálunk a megszokott a megszokott 1-75-ös sorozat méreteitől eltérő Matchbox. Ennek fő oka, hogy nem nagyon vagyunk ráállva az attól kisebb és nagyobb méretű kisautókra. Elvétve persze azért néha belekóstolunk a nagyobb méretűekbe is, amint az a Supekings címkére kattintva láthatóvá válik. A most bemutatott jószág is a Superkings sorozat méretébe tartozik, olyannyira, hogy már szerepelt is egy ugyanilyen Porsche 959-es abból a sorozatból. Ez a piros verzió két fő dologban tér el az ott bemutatott modelltől", amiből az egyik elég látványos, ugyanis teljesen más festést és dekorációt kapott. A másik már nem ennyire szembetűnő, az ugyanis csak az autó alján olvasható feliratokat böngészve tárul elénk, ott ugyanis felbukkan a Specials szó. Ez a Matchboxnak az 1986-ban megjelenő új sorozatának a nevét takarja, ami lényegében Superking méretű járműveket foglal magában, azzal a kivétellel, hogy ezeknek nem nyílik semmijük, csak a rugózásuk maradt meg. Később ezekből lettek hátrahúzós modellek is Turbo Specials néven - amint azt az első postomban is láthatjátok -, 1989-re pedig teljesen beleolvad a Superkings sorozatba - erre példa a fent említett szürke kivitel - tehát igencsak kérész életű volt.

Nekem gyerekkorom óta nagyon tetszik ez a felni
Picit elcsúszott a sárga csíkozás
Az 1986-os katalógusban bukkan fel először a Specials sorozat

4 megjegyzés:

pittlaren írta...

A szürke, vagány fekete felnis változaton anno sokat lamentáltam, aztán leépítettem ezt a méretarányt a gyűjtimben, így végül kimaradt. Azóta is fájó szívvel gondolok rá:-)

Mi több, ez a piros, ez is nagyon tetszik.

RÁJEN írta...

Nekem is tetszik. De a SK-eim jó részétől már megszabadultam, csak az életben maradáshoz feltétlenül szükségeseket tartottam meg.

porsche írta...

Ti leépítettétek, én pedig igyekszem nem felépíteni az SK méretarányt a gyűjtimben, de attól tartok ez nem sokáig fog teljesülni.

Sebi írta...

Én imádom ezt a méretarányt is. Gyűjtöm is őket szépen 😁