2021/08/04

Matchbox Ford LTD Police Intercom City (1993)

A Ford LTD saga, írásba foglalásába nem olyan rég kezdtem bele. Akkor fenyegetődztem azzal, hogy hosszú sztori lesz. S lőn.

A dolog Ford LTD részét a már fentebb is linkelt postban kimerítettük, úgyhogy mostanra az „Intercom City”-nél időzzünk inkább! Az Intercom City az 1990-es évek elején debütál, kiegészítendő a Matchbox „tologatós” és nem „gurítós” autópálya készleteit. Az Intercom City egy olyan speciális városrészletet mintáz, ahol a mellékelt járművek a két érzékelő felett áttolva – illetve a nyomógombokat lenyomva – valamiféle interakciót váltanak ki a készletből. Igen, a készletből, mert nem a járművek villognak és adnak ki hangot, hanem az építmény. Szerintem ez amúgy valamelyest kiábrándító, hogy az épület beszél, villog, szirénázik, azaz minden olyat csinál, amitől a gyerekembernek tátva marad(t) – legalábbis akkoriban – a szája, a felnőtt meg azt is megbánja, hogy valaha a játékbolt közelébe ment. Van erről két videó is a YouTube-on – mellékelem őket.

 


 

Nem sikerült kitúrnom, hogy milyen technológia mentén működött a dolog. A reklám valamilyen optikai módot sugall, de ezt kizárnám inkább a sérülékenysége, mintsem a veszélyei okán. Persze akkoriban vagyunk, amikor a turbónál csak a lézer nagyobb menőség, mindkettőnél meg egyértelműen a „turbólézer” a nagyobb májerség. Szóval nem csodálkozom, hogy a zöld izécskék ezt próbálják elhitetni a nézővel, de gyanús, hogy inkább valami rezgőkörös megoldás lehet, mint a társasházi kapuk, közelségérzékelős kulcstartói – hasonló mostoha bánásmódnak van kitéve egy kulcstartó is, mint egy játékautó. FRISSÍTÉS: Úgy néz ki mégis optikai megoldás.

Porsche kolléga amúgy már írt egy Intercom City vonatóautóról korábban. Gyanús, hogy az amúgy egy másik készletből szármaik – külön-külön a járművek nem voltak kaphatóak, de legalább ötféle, egyenként három járműből álló kiegészítő csomag létezett. FRISSÍTÉS: A szomszédnak van róla képe, ezen rajta van négy bővítő csomag, a Grand Prix nevű, sportautókat tartalmazó csomagról gyanúsan nincs kép sehol.

Egyenesen képrejtvény is lehetne, hogy az eredeti MB-51 Ford LTD és eközött megtaláljátok a különbségeket, mert annyira nem vitték túlzásba a dekoráció megváltoztatását. A króm-orr eltűnt, a fekete alapszín sötétkék lett, a C-oszlop kapott egy teljesítményfokozó, narancssárga villámot és míg a motorháztető jelvénye változatlan, az ajtókra az Intercom City emblémája került fel.

Az igazi eltérés a kettő közt az alvázon keresendő, de azt meg inkább mutatom, mint mondom! Egy nem látható különbség van még az 1-75 szériához képest: Az Intercom City verzió egyáltalán nem rugózik.

A króm eltűnt, a fekete alapszínből sötétkék lett, a pajzs a motorházfedélen maradt.
Az első ajtókra "Intercom City" embléma került, a C-oszlopra narancsszínű villám. Nem nagyon izzadtak meg a nagy dizájnolás közben, na... Ja, igen! Ebből is kettőm van - úgy alakult.
Bal oldalon az Intercom City verzió, a jobbon az 1-75. Gyanítom, hogy valami rezgőkörös megoldás, mintsem optikai.

Nincsenek megjegyzések: