2015/09/27

Matchbox-MB83 Lamborghini LM002

Az elmúlt időszakban meglehetősen ritkán foglalkoztunk új kiadású Matchboxokkal. Sajnálatos módon a gyártó megint mély ponton van, hasonlóan a Tyco-érához. Ami viszont más, hogy még így is, a rengeteg vacak között is képes produkálni olyan darabokat, amiktől leesik az állunk. Csak ez a pár darab nagyon nehezen jut el az öreg kontinensre. Pláne itthonra. Úgyhogy most, a sikeres együttállás jegyében következzen az idei első 2015-ös darab.

Lambo a terepre
A Lamborghini nem csak a szupersportautók terén akart magának nevet szerezni. A 70-es évek vége felé kezdtek el fejleszteni egy nagy hasmagasságú, nagy  hengerűrtartalmú motorral szerelt terepjárót, amivel az amerikai hadsereget akarták megnyerni maguknak. Az első prototípus Cheetah néven futott, amit egy a farában elhelyezett, Chrysler V8-as mozgatott. Ez azonban a tesztek során megsemmisült, így utódja, az LM001, egy AMC V8-ast kapott. A hátulra szerelt motor még így is sok problémát okozott, ezért egy teljesen új alvázat konstruáltak az LM002-höz. Végül a kódszámból típusszám lett, így a nagyközönség előtt is ezen a néven lett ismert. Itt már a gyár saját, V12-es Countach motorja volt az erőforrás.Végül az amerikaiak nem kértek belőle, emiatt összesen alig valamivel több mint 300 db készült. Ebből 40 szolgált katonai célokat Szaúd-Arábiában. (Bővebben a témáról ITT)

Kellett mint a falat kenyér
A Matchbox nagyon ráérzett, hogy 1:64 méretarányban hol tátong hatalmas űr. Ugyanis eddig csak a Tomica mintázta meg az előd Cheetah-t, és a Kyosho az LM002-t. Utóbbi inkább modell, mint játék és így az ára sem a kétkólás kategóriába esik, ráadásul itthon nem is könnyű beszerezni. Pedig az autó minden esetlensége ellenére ikonikus darab lett, így fájó pont volt a hiánya. Eddig.

És ha már elkészítették, nem végeztek fél munkát. A citromsárga szín jó kontrasztot ad a fekete alváznak: Kellően agresszív. A belső szépen kidolgozott, és bár ezt nehéz kivenni, megvan a négy kagylóülés a középboxszal, váltókarral. A kormány nem pizza, bár egy darabból öntött. Hátul a pótkerék a Matchbox kerekeit mintázza, igaz kicsit kisebb méretben. Elöl-hátul helyén van a tamponozás. Sőt! Extraként még rendszámtábla és márkajelzés is jutott. Az alvázon 1:64 méretarány van feltüntetve, de érzésre kisebb.

Sokkal több ehhez hasonló Matchbox kellene: Hibátlan, sallangmentes klasszikus.

LM002 mint MB-83.
 Jók az arányok.
 Minden ott van ahol kell.
A közös gének miatt Countach illett volna mellé, de a Hot Wheels értelmezés aránytalanul nagy lett volna mellette, Matchboxom pedig nincs.

2 megjegyzés:

Trolleybus írta...

Örvendetes, hogy lehet kapni, én eddig még nem láttam sehol. Mondjuk a Chevy Silverado-Ford Mustang Police sem túl sűrű darabok, azokból is csak egy-egy helyen lehetett kapni egy-két darabot, bezzeg a sok fantáziostobasággal Dunát lehet rekeszteni!

Trolleybus írta...

Na, egyetlen darabot találtam eddig, amit el is hoztam, de lehet, hogy beruházok még egy darabra, ha találok.