2015/09/21

Átalakítás: Matchbox Garage Accessory Pack No 3.

Az utóbbi időben egyre ritkábban kerül ki a kezeim közül átalakítás. Leginkább azért, mert az elmúlt időszakban sokkal kevesebbet foglalkoztam a gyűjteményemmel, így a customokkal is. Ettől függetlenül be-be csúszik pár érdekesség, és ha történetesen még romos is, és látok benne fantáziát akkor újra előkerül a fiókból a festék. Külön érdekesség, hogy ez a gyűjteményem legidősebb Matchbox márkájú terméke. Ráadásul nem is jármű.

Akszesszoár
A Matchbox négy évvel a megalakulása után 1957-ben indított egy akkor még csak három részes kiegészítő "Accessory" - azaz "Kiegészítő" sorozatot. A No.1 volt az Esso töltőállomás, a No.2 volt a Bedford autószállító és a No.3 volt jelen darabunk, a "Garage". Ráadásul ez ami a legtöbb ideig változatlan formában megmaradt, egészen 1963-ig. Ez alapján nehéz behatárolni a korát, mert a hat év alatt ugyanúgy sárga tégla-piros tető-zöld ajtó kombinációban volt kapható.

Garázslelet garázs
Sajnos egy ötvenéves, patika állapotú Matchboxnak erősen megkérik az árát, így azt figyelembe véve, hogy ez egy literes kóla árába fájt, szerintem remek vétel volt. Igaz, hogy valószínűleg megtaposták és az évek során eltűntek a pajtaajtók is. Emellett a festék is csak részben maradt meg rajta. Úgyhogy nyugodt szívvel szedtem szét.

Tatarozás
Igazából lehetett volna műanyagból vagy lemezből ajtót fabrikálni és újra alapozni-festeni az egészet, de úgy voltam vele, hogy autón kívül még nem nagyon csináltam öregítést. Az eredeti festéket ahol csak tudtam meghagytam és az üres fém felületekre kevertem téglavörös színt. A tető elég jó állapotban maradt, így oda igyekeztem mohát imitálni zölddel és feketével. Az ajtót végül vékonyra vágott lécekből pótoltam. Erre ecsettel vittem föl túlhígított fekete és barna festéket, hogy a fa eredeti mintája megmaradjon. Amikor megszáradt felvittem rá egy kis türkiz színt, hogy visszaadjak valamennyit az eredeti ajtó emlékéből. A zsanérokat drótból hajlított L alakokkal pótoltam, amit pillanatragasztóval rögzítettem. Mivel a felső fogatási pont a tetőben van, így könnyen be lehetett tenni a helyére, mielőtt az egészet újra összeragasztottam volna. Végül már csak a padló kapott szürke színt.
"Fellelt állapotban"

Az alján még messze nincs meg a ma ismer Matchbox logó.
Tető extra fekete dekorral.

Igyekeztem azért nem steril színt kikeverni, plusz utólag pár helyen áthúztam feketével

 Fa pajtaajtó. Picit vaskosak a méretarányt nézve. Ez még közelebb van az 1:72-öz, mint az 1:64-hez.
Az ajtó készülhetett volna fogpiszkálóból, de most volt rendes faanyagom is.

1 megjegyzés:

Játékdoki írta...

Nagyon jó lett! Az ajtaja különösen tetszik!