2013/01/30

Átalakítás: Matchbox MB-08 és MB-48 Vauxhall Astra GTE/ Opel Kadett GSi

Eredetileg egy darab autó átértelmezésről szólt volna ez a post, de mire alakot öltött, addigra elkészült egy másik Kadett átformálás is. Mivel igazán lényeges változások nem voltak összességében, így érdekes összehasonlítani őket egymással és az eredetijükkel.
Nagyon nem szaporítanám a szót a típussal kapcsolatban mivel már volt szó néhányszor a Kadettekről  ezeken az oldalakon. Az autó műszaki és történeti hátterét is ott lehet részletesen megtalálni. Én inkább a két átalakítást venném most szemügyre.

Talán ami érdekes, hogy a Matchbox szinte ugyanazt a karosszériát adta ki apróbb módosításokkal. A legismertebbek talán a rendőrségi változatok, amikről szintén volt szó részletesen. Ezeknek nem nyílik az ajtajuk viszont fényhíd van rajtuk. A civil változat nyíló első ajtókkal rendelkezett. Nos, az én kék Kadettem a kettő változatot kombinálta. Civil viszont nem nyílik az ajtaja. Talán már érezhető ebből, hogy egy kis átalakításról van szó. És valóban. Kékfénytelenítettem és civilizáltam egy angol festéses rendőrautó maradványt. A másnál már lejátszott példány hamar megszabadult a sérült ablakoktól és a szinte teljesen lekopott festéstől. Itt jött be az átalakítási inger. Ilyen verzió még nem volt, de biztosan van, akinek hiányzik. Nosza legyen. Lefaragtam a fényhíd fém középső maradványát és betapaszoltam a helyét. Az ablaknál kombinált megoldást alkalmaztam, mivel nem volt törött vagy hiányos az alkatrész, csak nagyon karcos. Így csak az első szélvédőt pótoltam mással, míg a többi rész fényes fekete festést kapott, mintegy nagyon-nagyon erős ablaksötétítést imitálva. 

A romos ablakelem a leműtött első szélvédővel
A befestett hátsó ablakok a ragasztás alatt rögzített új szélvédővel

Nagyjából ennyi karosszériamunkára volt szükség. Kapott egy enyhén subarus utóízű élénk kék színt, valamint arany felnifestést és máris gurulhatott a városszéli Opelesek esti találkájára.

A sportos forma ma is megállja a helyét
Arany és kék, ezt a kombinációt a nagyok is használták már
A GSi hátsó
Dögös a verda a sötét ablakokkal
Amilyenből lett és amivé lett
Itt még nem kergetik egymást az éjszakában
Sokkal jobban érvényesül a belső világos kárpit mint a kék szélvédő mögött

A másik, most elkészült változat eredetileg is civil volt de erősen gyerektuningos, mint az a képeken is látható. Innen üdvözlöm a filctoll gyártóját, mert úgy megfogta az ablakok műanyagját a tinta, hogy semmilyen kemikáliával nem lehetett eltávolítani onnan. Baromi nagy kár, mert az ablak egyébként tökéletes állapotban volt és simán visszarakható lett volna.

Ahogy hozzám gurult

A Kadett GSi egy sportos jószág, amint ezt a házi tuningosok is felismerték. Nyilván mire kis hazánkban a fiatalság hozzájuthatott kis pénzekért az ilyen kaliberű autókhoz, azok már régen nem az eredeti fényükben tündököltek. Vagy széthajtották, vagy agyontuningolták őket, vagy mindkettő. Tehát ilyenkor jön nagy ritkán a felújítás, amikor is igyekeznek a gyári színt és állapotot visszaállítani – nagyobb pénzösszegekért – vagy pedig egy elfogadható minőségű de egyéni ízlésvilágú kocsi kerül ki az ifjú barkácsoló tuner garázsából – valamivel kisebb összegért. Én egy ilyen változatot mintáztam meg. Ezért is került rá egy élénk narancs szín. Ami poén benne az a natúr fémszínű és csak lakkozást kapott tetősáv. 

Fényes narancs+matt fekete+fém polír

A motorházfedél matt fekete színe inkább divatjelenség mostanában, mintsem hasznos praktika de mindenesetre ebbe a kocsiba így az is belefért még mint dekorációs tényező. Az ablakokat itt is iratborítóból készítettem el, mint a kék társánál, így lehetőség volt a sötétített üvegek megjelenítésére is. Amennyire elterjedt és népautó jelleget viselt magán a Kadett még Magyarországon is, ennek arányában talán nem volt túlzás ismét elővenni a típust és még egy bőrt lehúzni róla ezeken az oldalakon. Valójában nincs is mit hozzátenni a jól ismert autóhoz, beszéljenek a képek az esti „csapatás”-ra készülő Kadettesekről.

A Kadett megjelenés kissé sportosítva
Ez a szín nagyon kihozza a jellegzetes profilját
Színtelen indexburák, ahogy az kell ilyenkor
Vajon milyen kasznit rángatnak ott hátul a felújítóműhelybe éppen?
Fekete belső kárpitozás
Tuning v1.0 és v2.0
A szolgálati és a hobbi célú fölhasználás esetei
A matt fekete festés más optikai arányokat adhat
Tuning lámpaburák hátul
Széria felnik, felújítva

3 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Én még világosan emlékszem azokra az időkre, amikor ezek - mármint az 1:1-es manifesztációjuk - erősen csajozósak lettek volna a Balatonon... ;-)

wmormo írta...

úgy-úgy, jól beszélsz

Tommi írta...

Egy szép Kadettel ma is lehet csajozni. Egyik haverom tudna mesélni. ;-)