2013/01/29

Változatok egy témára: Matchbox, Hot Wheels és Siku Volkswagen Type 181 (Thing)

A Volkswagen Type 181-ről - alias Thing - a Matchbox megoldása kapcsán már kerekedett egy bővebb bemutató, aztán később volt update is a későbbi változatokról, amiből volt dzsungeljáró, majd annak egy zebrásított változata is. A sorból a 2010-es Lesney Edition sem maradt ki, mely igazán szépre sikeredett. A Hot Wheels értelmezése is szerepelt már, ami a gyártó profiljához passzolóan nem kis módosításokon ment keresztül. A fenti két gyártón kívül - többek között - a Siku is elkészítette anno a maga Thingjét, amiből nem is olyan rég sikerült egy példányt megcsípnem. A dolog pikantériája, hogy egy turkálóból sikerült megmentenem, potom áron. Először csak a kerekei miatt fogtam meg, amikről azt gondoltam, hogy milyen jók lesznek majd egy Porsche alá, de miután láttam, hogy bruttó két pontkopással rendelkezik csak, így arra jutottam, hogy megy szépen a gyűjteményembe. Gondoltam, ha már elétek tárom, akkor ezt egy összehasonlítós post keretein belül teszem, így a Mattel gyermekei közül két olyannal örökítettem meg, amik még nem szerepeltek a blog hasábjain. Matchbox részről egy hófehér, 2011-ben a Volkswagen nevet viselő ötös pakkban megjelenő példányt, a Hot Wheels részéről a kék 2009-es, narancssárga recolorját választottam. Nagy vonalakban a három kivitelről elmondható, hogy a Matchbox egy átlagos, széria 181-es típust mintáz, a Siku egy lecsupaszított, fapados változatot, míg a Hot Wheels egy erősen átalakított példánnyal indul harcba. Személy szerint nekem mindhárom tetszik, főleg mert mindhárom más stílust képvisel.

 Balról jobbra: Siku, Matchbox, Hot Wheels
A Siku a fém alvázból alakította ki a fényszórókat, cserébe lemaradtak az irányjelzők. A lökhárító csak a Matchbox esetében az alváz része, ugyanakkor tükröket is csak az kapott. A rendszámokban is nagy az eltérés, ugyanis van európai - sárga -, van amerikai - fehér - és van, hogy nincs semmi - narancs.
 
 A hosszuk szinte azonos, a tetőmegoldásuk viszont közel sem azonos
A német modellen nincs ajtó, csak a B oszlop maradt meg. A motorszellőző is rács nélküli ezen a modellen, cserébe nagyon szépek a kerekek és még rugóznak is.
Hátulról nézve nincs túl sok hasonló megoldás. A Siku és a Hot Wheels egyforma, a Matchbox másfajta lámpatesteket kapott, a németen vonóhorog is van, ráadásul a Hot Wheels motorháztető nélküli, sportkipufogós példány lett. A Sikun közel sincs annyi finom részlet, mint a két, jóval fiatalabb modellen.
A belterük is a külsőhöz igazodik, vagyis a sárágáé igencsak fapados - külön tetszik a majrévas az anyósülés előtt -, a fehér egy átlagos Thing beltér, míg a narancssárgáé egy fullextrás belső.
 A Hot Wheels extrája a levehető ponyva
A Siku a kerékrugózás mellett a lehajtható szélvédővel örvendeztet meg minket

Nincsenek megjegyzések: