2009/07/11

Matchbox MB-41 Racing Porsche

Most a Porsche 935-ös modelljét szeretném nektek bemutatni, mely egy ízig, vérig kőkemény versenyautó. Porschéból ez az egyetlen, kizárólag versenyautóként létező típus, melyet lemásoltak a Matchbox műhelyében. Ebből kifolyólag többnyire verseny festéssel készültek, de azért akadt utcai kivitel is. Talán a korábban bemutatott Superkings-hez is jobban passzolt volna a 959-es helyett, főleg a Racing Car Transporter név miatt.

Porsche 935
A Porsche 1976-ra készítettel el ezt a versenyautót, hogy újra a dobogó legfelső fokára állhasson. Ez sikerült is nekik a FIA akkori ötös csoportjában. Nyertek vele Le Mansban, az IMSA GT bajnokságban és még számos helyen. Pályafutása alatt - ami 1984-ig tartott – több mint 150 első helyet - 20 osztályban – könyvelhetett el. Az autó alapját az akkori 911-es Turbo modell adta. A karosszériát alaposan kiszélesítették, lesimították, a békalámpákat eltüntették, melyet a lökhárítóba integráltak, egy plexi mögé, ezzel is segítve a jobb légellenállást. Az autó farát megnyújtották, melyre koronaként egy hatalmas szárny került. Motorját felfúrták három literesre, mely egy helyett két hatalmas turbóval 600 lóerős teljesítményre volt képes, úgy, hogy az autó súlya 950 kilogramm volt. 1977-ben három átdolgozott verzió jelent meg, majd 78-ban még utoljára átdolgozzák, ez lett a híres Moby Dick, azonban a Porsche ezután abbahagyja a fejlesztését. Ekkor azonban a különböző versenyistállók és tuner cégek kezdik tovább javítgatni a modellt, mely így egészen 1984-ig volt a különböző versenyek résztvevője. Ezek közül a Kremer Racing autója volt a legsikeresebb - rendszeres olvasóinknak ismerős lehet ez a név. A 935/K3-as modelljükben már 3,2 literes, 800 lóerős motor dolgozott. A Matchbox modellje is ezt az autót mintázza.

MB-41
A Matchbox 1-75-ös katalógusában először 1983-ban bukkan fel, mint MB-41 Racing Porsche. Érdekességképpen megemlítem, hogy mind a két modellem alján 1985-ös dátum szerepel, illetve Racing Porsche 935 névként. Utoljára az 1990-es katalógusban láthatjuk, de 87-től és az utolsó évre más színt kapott. Megvalósítása talán egy kicsit elnagyolt, bár minden részlet megvan, de nem olyan karakteresen, mint az eredeti autón. Mellőzik a modellszerű megvalósítást, mégis egyértelműen beazonosítható a megformázni kívánt típus. Megtalálható az orrán a hűtő, mellette a két levegőbeömlő és a szélén a lámpák. A csomagtérfedél – illetve a helye - nem nyúlik elég mélyre, ami az emelt hasmagassággal együtt kicsit furán hat, egy nagy, sík felületnek tűnik az egész. A kilincsekkel ellátott ajtók alatt ott terebélyesedik a hatalmas küszöb, ugyanakkor a hátsó kerekek előtti levegőbeömlő nyílása is felfedezhető. A fara pont az ellentéte az elejének, ott rengeteg él fut össze, szerintem sokkal jobban sikerült ezt a részét megvalósítaniuk, mint az elejét. A hátsójának közepével azonban nem tudtak mit kezdeni, így enyhítve a nagy ürességet, egy Porsche felirattal dobták fel a látványt. A belső tér abszurdum, mintha nem is versenyautó lenne. A két első ülés mellett megtalálhatjuk a hátsókat is, illetve egy egyszerű műszerfalon egy teli kormányt is. A felni jó választás, hasonlít az eredeti teli küllős megoldására, és nem voltak restek hátulra nagyobb nyomtávúakat szerelni, így kellőképpen kitölti a hatalmas kerékjáratokat. Talán ha egy kicsit bátrabban alakították volna ki az autó orrát, akkor sokkal jobban hasonlítana az eredetire, de elvégre ez csak egy játékautó, annak viszont tökéletes.

Matchbox MB-41 Racing Porsche
A közéjük való fehér még hiányzik
Itt jól látszik, mekkora tepsi az eleje
Furán hat a Porsche felirat
Minden részlet megvan
Ez az utolsó évi festés
Utcai belső tér
Kremer Racing 935/K3
935-ös hátulról
A csíkok jól hangsúlyozzák a szélesítést

9 megjegyzés:

Zsizso írta...

Jó kis post lett. Nekem a piros van meg, NRFB. Nem kukacoskodni akarok,de a post elejénél m-met írtál n helyett a Transporter szóban. További jó Porschézást!

Névtelen írta...

Nekem nagy álmom ez az autó, főleg a fehér.

Sam. Joe írta...

Hmm... Pedig én is átnéztem publikálás előtt. 8-/ Javítva, köszi!

porsche írta...

Zsizso: Köszi, a gratulát, illetve a hiba említését.

BogZoo: Igen, azt még én is tervezem beszerezni, hogy teljes legyen a paletta. Mondjuk ezekből se ártana jobb állapotú.

Andrew0807 írta...

Nekem connectables verziója volt meg.Most már jobb kezekben van ;-D

Tommi írta...

Kékem volt, amikor kicsi voltam. Máig nem tudom hová tűnt. :S

Ikarus 256 írta...

Nekem négy 935-ösöm van: a kék, a 87-es fehér, a piros 90-ből és még egy küllős kerekekkel. Utóbbi ilyen: http://www.mbxforum.com/11-Catalogs/02-MB75/MB75-SM-ry/jnp112511906.jpg

Sam. Joe írta...

Ilyen "küllőset" még nem is láttam.

trainmodeller írta...

Na pont ezt kerestem. A kék Porsche megvan nekem is, "restaurálás" alatt van. Mellette készül egy 911-es MB Superfast, egy BMW és egy Rolls is, a BMW-re a matricázást sajnos nem tudom reprodukálni így amolyan "custom" lesz szegényke, de legalább megmarad.