2009/10/21

Matchbox MB-45 Ford Cargo Skip Truck

Az az érdekes helyzet állt elő, hogy Ford Cargo teherautót mintázó kisautó már többször is szerepelt e lapokon, csak éppen Majorette gyártmányként, egy ponyvás és egy tartályos szerelvényként. Mint azt a mellékelt ábra is mutatja Matchboxban is létezik, többek között mint szemétkonténeres autó.

Az MB-45-nek az 1988-as katalógusban van először nyoma, az alvázán azonban 1986-os dátum olvasható, de Areh 1987-tól jegyzi. A premiermodell ezüstszürke, piros csíkozású konténert hord a hátán és az utolsó katalógus, amiben így szerepel az 1991-es. 1992-től már piros rajta ez az alkatrész és az azt követő évben is. Itt kihagy pár évet, de 1996-ban felbukkan ismét ugyanígy, 1997-ben pedig utoljára szerepel a németországi kínálatban. Az alvázán Ford Cargo Skip Truck megnevezés szerepel, de persze a katalógusok össze-vissza nevezik mindennek, leginkább a teljes nevének csak az utolsó két szava szerepel. A teherautó hűtőrácsán azonban jól látható módon ott a Ford-ovális. (Ha már itt tartunk: akkor az eredeti járműről azt a keveset, amit kitúrtam a netről olvashatjátok a fentebb linkelt, első Majorette-es postban.) Szeretem ebben a darabban, hogy igazi játékszer, képes le-fel tenni a konténert anélkül, hogy a gém pár mozdítás után letörne. Hiánytalan darabot annyiban nehéz találni belőle, a játék hevében a konténer el szokott veszni ezekről, úgyhogy inkább a dobozos darabokra érdemes utazni.

Ez a darab is abból az MC-10 szettből származik, mint a már itt szerepelt MB-63 VW Golf II GTI, illetve MB-16 Land Rover 90-ek. Érdekes, hogy az MC-10 1991-re datált és ez a darab csak 1992-ben jelenik meg az 1-75 sorban.

Matchbox MB-45 Ford Cargo Skip Truck. Ebben a formájában 1991-ből.
A konténert mozgató gém nem csak dísz...
...üzembiztosan mozgatja a nagy szemetest.
A hűtőrácson ott a Ford ovális.
Ez a hátulja.

7 megjegyzés:

Tommi írta...

Nekem sincs hozzá konténerem. :(

Ikarus 256 írta...

Ha jól látom, akkor a tiédnek már műanyag konténere van. Nekem egy fémkonténeres verzió van meg, mondanom sem kell, hogy jó nehéz a kicsike. :-)

Névtelen írta...

Nekem a Matchboxtól egy picivel nagyobb lendkerekes Skoda kukásautóm van. Majd lehet, hogy egyszer kikerül a blogomra...

Amúgy szép darab, és tényleg hasznos játékszer.

Sam. Joe írta...

Fééééém? Wowww! Hadlám!

Sam. Joe írta...

Bog Zoo: Nekem olyanból gyerekkoromban volt "cseresznyeszedő" autó. BKV kék volt és a lendkereket hajtó fogaskerék kilógott belőle, ami kitépkedte a szőnyeg bolyhait.

Ikarus 256 írta...

SamJoe: Most nem tudom megmutatni, de AndreBoynál volt egy ilyen korábban.
http://andrews-toys.blogspot.com/2008/05/ford-cargo-skip-truck-1986.html

Sam. Joe írta...

Hoppá! Akkor az első eresztés szürke konténere fém lenne?