2009/10/09

Matchboxon kívüliek: Zylmex (Zee Toys) Fire Engine Ford Van

A Zylmex (Zee Toys) neve talán nem mindenkinek ismerős kisautós berkekben. A Zee Toys-t az USA-ban Long Beach-en Californiában alapította az Intex Corp. és a Zyll Enterprise Ltd 1973-ban. A cég egészen 1993-ig működött az Egyesült Államokban és Hong-Kongban, ezután a forgalmazási jogokat eladták, illetve 1996-ban a gyártást áthelyezték végleg Hong-Kongba. Néhány modelljük gyártását a Motormax tovább folytatta Hong-Kongban. Elég széles repertoárral voltak jelen a kisautó piacon a kezdetek óta, számos egyedi modellt is piacra dobva. A Zylmex kisautóinak az egyik sajátossága volt, hogy minden évben új termékskálával jelentkeztek, és az előző évi modelleket nem forgalmazták már újra. Ez a gyűjtőknek egyfajta "kihívást" jelentett és rendkívül megnövelte modelljeik keresettségét, ennek ellenére nem jelentett gyűjtésük nagy nehézséget, mivel modelljeik ára nem volt magas, sem a kezdetekkor, sem a későbbiekben.


A Zee Toys logója (forrás: www.Zylmex.com)

A Zylmex termékpalettjából szeretnék most ismertetni, egy velem majdnem egyidős modellt, a Zylmex P335 Fire Engine Ford Van-t. A termék az első rendszámon látható 1977-es évszám ellenére csak 1978-ban jelenik meg a piacon. (Az 1978-as katalógusban szerepel először.) A Ford Vannak egyébként számos változatát gyártják később, mint például fagyisautó, rendőrségi furgon, áruszállító és a többi.


A "hatalmas" orr, és az 1977-es szám a rendszámtáblán (forrás: saját kép)


Készenlétben az állomáson (forrás: saját kép)

A kisautó elsőre egy kicsit "ducinak" néz ki, de közelebbről megnézve az arányai rendben vannak. Csak a nagy hűtőrács hozza zavarba az embert. Kasznija a 70-es években megszokott vastag fémöntvény. Alváza az EFSI-knél is alkalmazott sima fekete fémlemez. Ehhez csatlakozik belülről a fix keréktartó műanyag lap és a nem rugózó forgó mintázatú kerekek. Az egész modellen nekem csak ezek a kerekek nem tetszenek. Valahogy nem illenek a modellhez.


A kerekek elég furcsák ehhez a modellhez. (forrás: saját kép)

Az egyszerű fekete alváz (forrás: saját kép)


A lámpák és a hűtőrács a kocsi elejével egy egységet alkot.
Sima krómozott műanyag. (forrás: saját kép)

A kaszni jól kidolgozott, részletgazdag. A tetőn egy piros forgólámpát találhatunk, a hátsó ajtó felnyitható, majd becsúsztatható. A raktérben belül tárolódobozokat láthatunk, semmi egyebet. Az eredeti autón az első ajtók hátratolva nyílnak, ezt a modellen jól láthatóan jelenítették meg. A feliratokat sem cifrázták túl. Az első ajtón egy FD, a kocsi oldalán a Fire Engine Service felirat látható.


Az oldalsó - az eredeti autón - hátrafelé nyíló ajtó (forrás: saját kép)

A hátsó ajtó, itt még zárva (forrás: saját kép)

Itt pedig nyitva. Csak eddig megy be és nem tovább (forrás: saját kép)

Összességében egy jól kidolgozott egyedi modell. Ha más kereket kapott volna, még jobb lehetett volna, de így sem rossz. Sajnos ezen már nem tudunk változtatni, hiszen a cég, mely gyártotta anno, már történelem.

7 megjegyzés:

Tommi írta...

Hadd kérdezzek egy műhelytitkot! Hol találtad ezeket az információkat a cégről? Illetve hol találtál katalógusokat?

beczl írta...

Zee Toys Collector Club zeetoys_at_hotmail.com

http://www.geocities.com/MotorCity/4882/

http://www.zylmex.com/sitemap.html

RÁJEN írta...

Jó kis poszt, jó az alany is, mondjuk Joe még hozzátehette volna a (Corgi) Trackside Ford furgont is, a teljesség igényével :) Nekem öszesen egy db Zylmex kisautóm van, amit a Chevelle-es posztban mutattam:
http://szirszarjaim.blog.hu/2009/09/02/chevelle_se_nelkule
Annak sztem jók a kerekei és az arányai is kábé...

Sam. Joe írta...

Meg még az összes Transitot amim van. ;-) De sajnos most akadályoztatva vagyok az ilyesmiben.

beczl írta...

Pedig hazánkban a hong-kongi Zylmex kisautók elég sűrűn előfordultak trafikokban. Nekem is onnan maradt meg egy-két darab. :-)

Tommi írta...

Köszönöm az információt!

Nekem csak egy Zylmex kisautóm van, amiről egy elég hevenyészett bejegyzést dobtam össze anno.

http://tommi.blog.hu/2007/10/17/honda_civic_crx

Andrew0807 írta...

Nekem van egy vw t2 kék színben.