2009/05/13

Matchboxon kívüliek: Hot Wheels 1974 Dodge Charger

Már egy ideje terveztem beszerezni egy HW modellt, kíváncsi voltam a minőségére a Matchboxhoz viszonyítva. Kinéztem pár típust magamnak, de eddig egyikkel sem találkoztam boltokban, mígnem a börzés napon a kezembe akadt ez a darab. Mivel amúgy is elég rohanós napom volt az aznapi, így nem is igen néztem meg, hogy mit vettem, annyi jött át, hogy Charger. Számomra a legszebb Muscle Car a 68-70-es Charger, régóta kajtatok már egy ilyet hasonló méretarányban, ezért nagyon örültem mikor elém került. Persze lecsaptam rá, csak otthon, jobban szemügyre véve vettem észre, hogy valami nem stimmel. Már a fénykoron kívüli, 74-es a kicsike, de legalább a fő sziluettje stimmel. Tulajdonképpen ezzel még nem lett volna semmi bajom, csak nem kellett volna kibontanom, bliszterben szebbnek tűnt. Kiderült az is, hogy 2007-es kiadás, így érthetővé vált a csomagoláson található porréteg is, két évig várt rám a drága.

Kibontottam - miért ne tettem volna. Az első, és legdurvább hideg zuhany ekkor ért. A fényezés simasága egy smirglihez viszonyítható. Igaz metál festék, amit lakkozni szoktak/kell, de gyanítom itt nem is tervezték elvégezni ezt a nem elhanyagolható műveletet. Nem mondom a motorházon még jól is mutat, bár ott az eredetin csak a domborítás volt fekete. Az oldalsó csík tetszetős, a feliratok is jól olvashatóak, bár az oldalsó helyzetjelzők festése kicsit elcsúszott. A boltban fel sem tűnt a belső tér hiánya amit fekete ablakok takarnak, kár érte. Az eleje elég elnagyolt, ennél az évjáratnál már nem rejtett lámpák voltak, legalább az irányjelzők megvannak. A hátuljához viszonyítva azonban tökéletesnek mondható. A hátulja három részre osztott sík felület (no nem fej-tor-potroh:), szárny-lámpa-lökös vehető ki, ami az utolsó, eredetiről készült képet elnézve sehogyan sem stimmel. Tanksapka van rajta, kidolgozásra is elmegy, csak éppen rossz helyen van. Amire nem tudok napirendre térni (Sam. Joe hívta fel rá a figyelmemet) az a szélvédő felett, a tetőn levő három dudor. Gondolom helyzetjelző akar lenni, de áhhh. Ennyi rossz után mondok róla pozitívumot is, nagyon tetszik a felnije, jól is megy hozzá. Szerintem a kerekek miatt van, hogy a hibái, hiányosságai ellenére sem tudok rá haragudni, sőt, még tetszik is (csak nem szabad kézbe venni).

Összességében azonban csalódás volt, de nem akarom egy darab után leírni a HW-ket. Nem tudom azért ilyen mert két éve adták ki, vagy csak egy olcsóbb széria (3+ korhatár). A mostaniakat elnézve a boltok polcain egész jó minőségűnek látszanak. Adok majd neki még egy esélyt, ha látok olyat ami tetszik, nem fogom ott hagyni.


Még bontatlan állapotban a gyűjtőn
A 3 bütyök a tetőn rejtély
A felni sokat dob az összképen
Elnagyolt orr, lámpák nélkül
Tanksapka rossz helyen
Alternatíva
A dekorcsík stimmel

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem is van egy HW Chargerem, mondjuk az egy '69-es darabot mintáz meg, és nyitható a motorházetetje. Majd bemutatom nektek.

Ikarus 256 írta...

Ez a fényezés tényleg rémes! :-S
Kár, hogy nem festik ki a hátsó lámpákat, hűtőrácsot a HW-nél sem, ha a kocsi oldalára is kerül valamilyen minta.

Sam. Joe írta...

Szerintetek mik azok a dudorok a szélvédő felett? Nekem is úgy tűnik, hogy kis magasságjelző fények, de azokat csak teherautókra, meg kamionokra szokás tenni...

Tommi írta...

Szerintem az egész elnagyolt. Nekem legalábbis nem jön be.

RÁJEN írta...

Hehe, ez nekem is megvan (ráadásul duplán), de szerintem nekem jobban is tetszik, mint neked... Az alábbi posztban látható a Bog Zoo által említett 69-es darab is:
http://szirszarjaim.blog.hu/2008/12/12/hot_wheels_muscle_carz