2009/03/14

Matchbox 40th Anniversary Superfast: MB-01 - Corvette ZR1

Nem tudom, hogy bennetek tudatosodott-e, de a Superfast idén 40 éves. Nem gúnyolódásképp, de ha megkérdik tőlem, hogy mikor indult be a Superfast sorozat, akkor pontosan tudom, hogy 1969-ben, de ezt már nem kapcsolom össze azzal, hogy most 2009 van, azaz pont 40 évvel később.

Hogy mégis hogy van az, hogy az egyik állandó referenciám, a http://www.matchbox1-75.co.uk/ 1969-re mégis csak regular wheel modelleket mutat? A történetnek köze van a Hot Wheels-hez. 1969-ben dobja ugyanis piacra a Mattel a Matchboxok ezen első komoly konkurensét, a játékautópályákon meglepő gyorsasággal legördülő kisautókat. A Matchboxnál már megvolt az 1969-es regular wheel sorozat, majd látva a Hot Wheels-eket, pánikszerű gyorsasággal állnak neki az 1-75 sorozatot átalakítani és a Superfast kerekeket kifejleszteni. 1970-re már a teljes széria Superfast, de az első Superfastok bizony pont negyven éve kerültek a boltokba.

A Mattelnél sem felejtkeztek el a dolgokról és a piacra dobtak egy tízdarabos, amerikai Superfast dobozokba csomagolt, negyvenedik évfordulós szériát. Ezek tételesen:

- CHEVY CORVETTE ZR1

- HONDA CIVIC TYPE R

- QUARRY KING

- '69 CADILLAC SEDAN DEVILLE

- DAF XF SPACE CAB

- MORGAN AEROMAX

- DODGE MAGNUM POLICE

- MBX 4X4

- 77 CHEVY VAN

- VOLKSWAGEN CADDY

A jó hír, hogy a tízből – szerintem – hét kapott olyan festést és spéci kivitelezést, ami méltóvá teszi őket arra, hogy ilyen jeles esemény dátumát viselhessék. A rossz hír, hogy úgy fest a szenteknek megint maguk felé hajlik a kezük, amennyire én tudom, a széria csak az Egyesült Államokban kapható. Igen, az enyém is onnan van. Hogy tisztázzuk a tisztázandókat: Elvben már nem csak a Wal-Mart-nál lehet kapni a Superfastokat – tavaly a Superfast sorozat csak ennél a hipermarket láncnál volt kapható – de üzletben így sem sikerült beszerezni. Az eBay-en pedig darabonként kb. 5 dollár körüli a „megegyezéses” ár, amihez persze még jön a postázás. A jelenlegi valutaárfolyamok mellett nem nevezném olcsónak. Még akkor sem, hogyha minden darab tartalmaz egy kis kupont, amiből ha az ember összegyűjt 15 darabot és visszaküld a postaköltség kíséretében, akkor kap ajándékba egy spéci kiadású VW T2-est mintázó buszt. (Erről még semmit nem tudni, de valahogy kell még nekem 5 ilyen kupon!)

A sorozat első tagja, az 1-75 sorozatban 2008-ban debütáló Chevrolet Corvette ZR1 némileg módosított változata. (A linkelt postban leírtam mindent, amit érdekesnek és érdemesnek találtam mind az eredeti autóról, mind a Matchboxról.) Az eltérések egészen minimálisak. A kerekek egyértelműen ugyanolyanok, a szín kékről sárgára változott, az első fényszórók festése vöröses-rózsaszínesre változott, ami szerintem sokkal bénább, mint az 1-75-re festett változat. A gép oldalán lévő indexbúrák narancssárga festést kaptak, illetve az a-oszlop előtt-alatt megjelent a ZR1 embléma. Ez utóbbi túlságosan is nagy lett, ha az eredetin láthatóakkal arányos méretűt készítettek volna, akkor az nem lenne vastagabb fél milliméternél. Hátra pedig az eddig üres rendszámtáblatartó kapott egy ZR1 feliratot. Bár a fentiekből valószínűleg nyilvánvaló, szerintem a Corvette nincs benne abban a hétben, amit méltónak tartok negyvenéves spéci modellnek, lévén az eltérések minimálisak az 1-75-höz képest.


Madártávlati fotó a teljes, 10-es sorozatról. A szenteknek megint maga felé hajlik a keze, csak Amerikában forgalmazzák.
A negyvenedik Superfast évfordulós Corvette ZR1. Minimális eltérésekkel az 1-75 változathoz képest.
Ha kinagyítjátok a képet, akkor nagyon látszik, hogy rossz helyen van a fókusz. Viszont az így is jól látszik, hogy a kerekek ugyanolyanok, de a rendszám ZR1 lett.
Szeretem az amerikai Superfast dobozokat, mert a BoI, BoB, BoM és egyéb blisterekkel ellentétben nyom nélkül ki lehet őket nyitni és vissza is lehet zárni.
Mindegyik amerikai Superfast dobozban spéci idom tartja helyén az autót - ettől olyan elmosódott a kép felül.
A papírdoboz bal oldalán ott az említett kuponra emlékeztető felirat.
Sokáig vaciláltam, hogy NRFB-mentesítsem, vagy sem.
Kivételesen a doboz is nagyon tetszik.
A speedsárga is jól áll neki.

17 megjegyzés:

matchbox írta...

A Modellshow.hu ra feltettem a képet a VW Buszról.

Andrew0807 írta...

Mibe fájt neked ezt beszerezni?Ha nem akarod itt megírni akkor dobok egy mail címet.

Névtelen írta...

Hát dehogynem tudni a T2-ről valamit, ezt elfelejtetted? :)
http://www.modellshow.hu/fo/viewtopic.php?f=17&t=12&st=0&sk=t&sd=a&start=200#p3375

Sam. Joe írta...

Matchbox: Köszi. Francba! Kell! Kerítenem kell további öt amerikai Superfastot, amiben van voucher.

Andrew0807: Egy fillérbe sem. Apósomtól kaptam ajándékba. De neten az az ára amit írtam. Plusz posta.

Rájen: Viszonylag ritkán nézem a Modellshow fórumot, nem vagyok valami nagy fórumozó. Most néztem meg a linket. Baglyos!

matchbox írta...

Ha valakit érdekel, van 1 eladó komplett set-m.

Andrew0807 írta...

Remélem nekem is ilyen apósom lesz majd.

Ikarus 256 írta...

Tényleg nagyon jó a csomagolás és az autó sem rossz! Ma kaptam meg a három 2008-as Superfast-ot - köszi Matchbox - és el vagyok ájulva tőlük! Azoknak ott a Pocsolya túlpartján milyen mázlijuk van! Minket kábítanak Best of-okkal meg Euro Edition-nel, amíg ők kibontható csomagolásban kapják a jobbnál jobb autókat, igazán szép dobozokkal.

Névtelen írta...

Matchbox:Mennyibe fáj?Érdekelne.Köszi

Andrew0807 írta...

Engem is érdkelne bár szerintem zsizsóé lesz mer most egy fillérem sincs:(

Sam. Joe írta...

Hát úgy nehéz. Tényleg, nincs valaki, aki el akar kótyavetyélni egy 60GB-os PS3-at, amin futnak a PS2 játékok?

Andrew0807 írta...

Úgy tűnik hogy mégis csak lehetővé válik a megvétel.Írj légyszi egy árat ,hogy tudjak viszonyítani kérlek.

Sam. Joe írta...

Matchbox: Dobjatok egy kommentet vagy e-mail-t nekem, ha lement a levélváltás, mert nem szeretném, ha elöntene a spam azért, mert ott van kint az e-mail címed. Mondjuk a Gmail-nél nem veszélyes, de biztos ami zicher.

Andrew0807 írta...

Ment a mail.

Névtelen írta...

Matchbox:Kié lesznek akkor a 40-YRS Matchboxok?

Andrew0807 írta...

Én csak jövő hétvégére tudom megmondani ogy megtudom-e venni.

Andrew0807 írta...

Én visszaképek:(

Szóellenőrzés:licitem
Milyen irónikus ;D

Sam. Joe írta...

Matchbox: A hirdetési felület ára 5 Superfast kupon! 8-]

Ikarus256: Idézném az ügyben Kéz kollégát, aki egyszer az alábbi örökbecsűt mondta az amerikai autó vásárlás olcsó módjáról - ez akkor volt, amikor béreltünk két napra egy Mustangot: "Ki kell menni, meg kell venni, ott kell maradni! 8-)