2008/11/22

Matchbox MG-1 Matchbox Garage - 1968

Talán emlékeztek rá, hogy a Matchbox Memories kezdeteitől fogva egy Matchbox PS-1 Container Port Playset-et használtam fotóháttérnek, jó sokáig. Abból – azt hiszem – mindent kihoztam, amit csak lehetett és igyekeztem más után nézni, mert unalmasak lettek a képek. Vettem a neten pár nyomtatható papír alapú hátteret és útalapot csilliómillió fontért, de igazán nem voltam vele elégedett. Elmegy, de nem az igazi. Törtem a fejem, hogy mivel lehetne feldobni a képeimet. Nem diorámákat szeretnék előállítani, a terepasztalokra való makett épületek túl törékenyek ahhoz, hogy bírják a fotózáskor az ide-oda pakolást és a léptékük sem felel meg teljesen a célnak. Tudtam, hogy léteznek még szép számmal Matchbox épületek, de az áruk, ajaj…

Mint annyiszor, most is a véletlen segített. Lehet, hogy a gazdasági válság teszi, lehet hogy más, de a katalógus értékének a töredékéért vettem egy 1968-as British Petrol témájú játékbenzinkutat az eBay-en. Az esélytelenek nyugalmával licitáltam rá annyit, amennyit a zsebem megenged és bőven alatta elvittem.

A doboza elég ramaty állapotban volt – le sem fotóztam – és talán pont ezért nem repült rá más, de nekem nem a doboz kellett, hanem a tartalma. A kút közel tökéletes állapotban van, csak az épületről hiányzik a háromból az egyik zászló – gyanítom, ha ezt nem írom le, fel sem tűnik senkinek. Az alap egy nagyon egyszerű, mindenféle spéci kezelés nélküli, közepesen vastag kartonpapír. Az épület és az előtte álló pumpák a kis bódéval és a tetővel elég rideg műanyagból készültek. Hibátlanok, bár picit koszosak voltak, de a nedves szivacs csodákra képes. A kút előtt jókora BP-jel áll, ami a legtöbb képről le fog lógni, de kit érdekel? Fotóháttérnek, makettnek szerintem sokkal jobb, mint játékszernek, mert az épülettel nem lehet csinálni a világon semmit. A szerviz üvegajtaja fix, nem lehet begurítani az autókat, csak hátrafelé nyitott. Az üzletben nincs berendezés, de nyitható ajtó sem. Szóval játékként nem egy nagy durranás, de arra a célra, amire nekem kellett, szerintem nagyon ütős! A már említett útalappal kombinálva jól mutat, de majd még igyekszem finomítani rajta.

A kút alapvetően „jobbra tartsra” van szabva, így az első modell, amit a segítségével be fogok mutatni, egy igazi, vérbeli angol sportkocsi! Maradjatok vételen!

Matchbox MG-1 Garage. Nem látszik meg rajta a negyven év! A BP jel egy ici-picit görbe, de ennyi idősen nem lehet tökéletes. A kutak mellett a szürke kandelláberek nem hozzá tartoznak, de az eladó ezeket is beletette a dobozba. Tulajdonképpen megy hozzá, ezért felhasználtam.
Sajnos a shop, a kutak között a kis bódé teljesen üresek, de a szerviz ajtaja sem nyitható fel. Játéknak nem egy nagy durranás, de arra, amire nekem kell, kitűnő!

13 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Nagyon jó!:-)
Nem lehet leszedni az épület tetejét, és felülről polcokat vagy más berendezés behelyezni?

Sam. Joe írta...

Nem. De nincs ráragasztva az alappapírra. ;-)

Névtelen írta...

Amilyen régi azért jól kidolgozták a külsejét.Van egy régi siku aral kutam az meg sem közeliti ezt, annyi hogy 1 autó betud állni a garázs részébe. Jól mutat a Jaxival.-)

Névtelen írta...

Csak nem egy vérbeli 32b Jaguar E-type -ról van szó?:) Kiváncsian várom.

Névtelen írta...

Gratulálok hozzá!!!! ;-) Ha nem írod, tényleg nem vettem volna észre a zászló hiányát. Én is várom a Jaguar E-Type-t. Az előző papírból készült város háttér kell még? Mert ha nem, akkor megvenném? ;-)

Névtelen írta...

Jah, és még annyi, hogy te melyik eBay-t használod? Az angolt, vagy az amerikait?

Névtelen írta...

Hogy én mióta vadászok egy ilyet..

Sam. Joe írta...

Bog Zoo: Köszi. Mint látod, a régi is használatban van, az adja az út alapját és az oldalsó horizontot. Küldj egy e-mail-t és elküldöm neked a PDF-eket, akkor ki tudod nyomtatni és összerakni magadnak ami szeretnél. Angol eBay-t használom, de mivel a rendszer átjárható a világ minden tájáról szoktam vásárolni.

Matchbox: Talán a gazdasági válság teszi, de mostanában sok olyasmit látok felbukkanni az eBay-en, amit normális körülmények között nem nagyon adnának el az emberek.

Névtelen írta...

OK! Köszi szépen. Dobok is egy e-mailt.

Ikarus 256 írta...

Most találtam egy MG-1 Service station-t a Vaterán 28.000 Ft-ért. Lehetséges, hogy ugyanazzal a számmal másik szett is kijött? Itt a link hozzá:
http://www.vatera.hu/matchbox_mg_1_service_station_107296114.html

Sam. Joe írta...

Igen, hogyne. Amit a Vaterán láttál, az előbb volt, mint az enyém. Ráadásul ehhez, hogy teljes legyen meg kell venni a benzinpumpákat és a BP jelet, mert a szetten csak a helye van meg az alaplapon. Azt hiszem, hogy az viszont fém.

Ikarus 256 írta...

Találtam ilyen kutat Vaterán:http://www.vatera.hu/matchbox_benzinkut_a_70_es_evekbol_107715433.html
Kicsit hiányosabb, mint a tiéd.

Sam. Joe írta...

Igen, egy hangyányit hiányosabb. 8-)