2008/11/23

Matchbox MB-32 Jaguar E-Type

Szerény, mértékadónak egyáltalán nem mondható véleményem szerint, a Jaguar E-Type a világ egyik legszebb autója, a személyes listámon vezeti is az első helyet szépség téren. A Matchbox történetében kétszer dolgozták fel, a 2006-os (re)inkarnációját már fel is dolgoztam régebben, akkor abban a biztos tudattal, hogy az 1962 és 1967 között gyártott, Regular Wheel verzióm nekem úgysem lesz soha az ára okán. Nos, lett.

Charlie Mack négy verzióját említi ennek a szépségnek – bár ő következetesen Jaguar XK-E-nek hívja, merthogy az USÁ-ban így hívták az eredetit –, amiből három olyan vöröses bordó színű, mint az enyém is, egy pedig valamilyen bronzos árnyalat – ilyet még nem láttam, elképzelésem sincs, hogy milyen lehet. A négyből az én verzióm a leggyakoribb, de makulátlan állapotban egy kisebb afrikai ország teljes éves nemzeti össztermékét kérik még ezért is, úgyhogy én szívből örültem annak is, hogy legalább erre az ütött-kopott, megviselt darabra sikerült szert tennem. Kicsit félek attól, hogy a b-oszlop mögötti plezúr rajta valamiféle oxidáció jele. Nem csodálkoznék rajta, még ha a legutolsó adagból is származik, akkor is minimum 41 éves. Nagyon szeretem ezeket a küllős, RW kerekeket. Lesney Nielsen kolléga Ferrari Berlinettája alatt is ilyenek vannak, arra is érdemes vetni egy pillantást. A képeimen nem látszik igazán jól, de a Jaguar hátsó fertályának domborzati elemeit – lökhárító, lámpák – nemes egyszerűséggel nem dolgozták ki. A belsejében megvannak a típusra jellemző kagylóülések és kormánya is van, de se műszerfal, se az ülések mögötti tér sincs úgy kidolgozva mint az eredetiben, de ebben a méretarányban nem is várom el ezeket az apró részleteket.

Matchbox MB-32 Jaguar E-Type. Közel sem tökéletes, de minimum 41 éves.
Az autótörténelem egyik legszebb alkotása. Különösen a roadster.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon szép. Gratulálok! Nekem is az egyik kedvencem.

Ikarus 256 írta...

Még Apa autói közül van egy kabrió verziónk nagyon ramaty állapotban az efsitől. Az is gombkerekű, és a belseje műanyagból van és szanaszét van töredezve - az idő megette.
Tervben van valahogy annak az autónak is az újrahasznosítása is. :-)

Névtelen írta...

Nekem a reinkarnált verzió jobban tetszik, mivel ez a RW magasnak és rövidnek tűnik nekem...

AndrewBoy írta...

Ezért ölni tudnék... Biztos szerzek 1et

Sam. Joe írta...

Te jó ég! Tudja hol lakom! 8-)

Névtelen írta...

8-)