2022/10/17

Welly NEX Skoda Favorit

Korábban sokszor ácsingóztunk arra, hogy valamelyik kisautó gyártó Matchbox méretarányban elkészítse nekünk gyerekkorunkban elérhető autóit a Keleti blokkból. A Grell kezéből kikerült pár típus ami enyhítette a sóvárgásunkat, majd a Welly elkezdte elég rendesen odatenni agát és sorra hozza ki azokat a típusokat, amire vágytunk. Most is egy ilyen típus következik.

Nálam tuti befutó - lett volna - a Favorit
A Skodát gyerekkoromban elég különcnek láttam, nagy, kényelmes autók voltak, de mivel hátul volt a motorjuk így csekély csomagtartóval rendelkeztek. Ekkor ügye a 105-ös és a 120-as típusok futottak, a 100-asok már kikopófélben voltak. Aztán 1987 nyarán, hosszas előkészület és tervezési folyamat - 1982-ben jött az ötlet az elkészítésére - után megjelent újra egy orrmotoros, fronthajtású Skoda, a Favorit. A név régről ismerős lehet, bár akkor még egy luxusmodellt takart, most pedig az olcsó, mindenki számára elérhető autónak szánták. Bertone stúdióból származik ez az ötajtós a forma ami akkoriban elég jól mutatott. Az egyszerűségre és a praktikumra törekedtek a tervezésekor, ami sikerül is nekik. Hamar a régió közkedvelt autója lett. Később aztán kombi - Forman - és kisáruszállító - Praktik és Pick-up - kivitel is készült belőle. Motorja egy volt, négyhengeres 1,3 literes, azonban míg a 135-ös típusban 58 lóerős volt - ami aztán a katalizátor megjelenése után lecsökkent 56-, végül 54 lóerőre - Bosch Mono-Motronic motorvezérlő egységet kapott a korábbi szabályozott katalizátor. A 136-os típusában pedig 62-, majd 67 lóerőre nőtt a teljesítmény egészen a gyártás leállításáig, ami 1995 nyarán következett be. Érdekesség, hogy kétliteres kategóriában 1994-ben megnyerte a gyártók versenyét a Rali Világbajnokságon. Személyes tapasztalatom nincsen az autóval, de mint később megtudtam, majdnem lett egy ilyenünk. A szüleim már elkezdték befizetni, mondván ez fogja váltani a sokadik Trabant 601-es kombit. Hatalmas előrelépés lett volna az után ami a helykínálatot illeti, de végül a Zwickauban keresztbe húzták ezt a dolgot, ugyanis 1990-ben kijött a négyütemű Trabant, az 1,1-es. Édesapám így eladta a Skoda befizetett papírjait és lecsapott az új kombi Trabira, de ez már egy másik történet.

Skoda Favorit reklámok, szerte Európából összegyűjtve.

A Welly a Favorit Skoda ügyben

Ahogy megláttam egy online piactéren egyből tudtam, hogy nekem bizony kelleni fog egy ilyen Welly-féle Skoda Favorit. Szerencsére még a színeket is eltalálták, az akkoriban elérhető két leggyakoribb színváltozatban hozta ki, vagyis zöldben és sárgában. Én a sárgát választottam, de ez igazából lényegtelen is a kisautó szempontjából. Egyedül talán annyi, hogy kicsit vastag lett rajta a festék, kicsit olvadt fagyira hajaz. Kivitelezése olyan, mint az eredeti autó, egyszerű, mint a faék, de minden részlet a helyén, kapunk emblémákat és lámpafestéseket is. A beltere is tisztességes, a kerekek pedig itt is jól mutatnak, eléggé eltalálta a gyártó ezt a felni formát. Lehet, hogy lehetne, de nem tudok és nem is akarok ennél jobban belekötni, mert piszokul örülök, hogy egyáltalán van ilyenem.
 
UPDATE: Sajnos teljesen megfeledkeztem róla, hogy Tommi már korábban írt egy Skoda Favoritos bejegyzést a Rozkvet Mini Model kapcsán, de szerencsére egy lelkes olvasónk emlékeztetett erre.

Sajnos nem lett értékelhető kép a belteréről, de a műszerfal formája és a rendes kormány itt látszik valamennyire
Egyszerű, puritán, mint az igazi
Az első ajtó olyan, mint ha nyithatóra tervezték volna
A lámpafestés így teli pirosan jó, hogy van, de azért nem a legszebb
Welly NEX Skoda Favorit

3 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Kevés dolog van, amit szívből irigylek a gyűjteményedből, de ezért konkrétan megesz a penész! ;-)

Névtelen írta...

https://matchboxmemories.blogspot.com/2014/04/matchboxon-kivuliek-rozkvet-mini-model.html - Ennek a linkelése valahogy elfelejtődött a posztban.

porsche írta...

Nemcsak a linkelése felejtődött el, hanem magáról a posztról is teljesen megfeledkeztem. Sajnos abszolút kiment a fejemből, hogy Tommi már megemlékezett volna, akkor arra építettem volna fel az egész posztot. Köszönöm, hogy szóltál, pótoltam a hiányosságot.