2023/04/05

Welly 1955 Mercedes-Benz 300S

Néha egészen váratlan helyről érkeznek remek dolgok, mint a témaválasztást, mind a minőséget tekintve. Pont az ilyenek miatt múlt el sok évvel ezelőtt a Matchbox csőlátásom.

A háború utáni luxus
A Mercedes-Benz W188-at 1951 és 1958 közt gyártották. A sportos, elegáns túraautót kézi munkával építették, a gyár akkori csúcsmodelljei közé tartozott, számos technológiai részletében és alkatrészében is osztozott a korszak – általam legalábbis annak tartott – csúcsmodelljével a 300 SL „Sirályszárny” kupéval és roadsterrrel.

300S kupé és kabrió. (Kép: Mercedes-Benz Archive)

A kabrión jól látszanak a jellegzetes Landau-rudak. (Kép: Mercedes-Benz Archive)

1951-ben a Párizsi Autószalonon debütált, kétüléses roadster, 2+2 üléses kupé és kabriolet karosszériával is rendelhető volt. A 300-as négyajtós változatának (W186) módosított, nagyobb teljesítményű, háromliteres, soros 6-hengeres motorját kapta, mely 5000-es percenkénti fordulaton 150 lóerőt adott le, egy négyfokozatú váltón keresztül a hátsó kerekekre.


1954-es, 300S kupé jövik-menik, látszódik és halladszódik minden izgalmas részletében.

Egészen meglepő
Azt hiszem már egy ideje el kell felejtenünk azt, hogy a Wellyt másodvonalbeli márkának tekintsük. A játékautónak szánt modelljeik – mint ez is – olyan részletesek, finoman és pontosan kivitelezettek tudnak lenni, hogy fügét mutatnak a pedigrésebb gyártók prémium modelljeinek is akár.

Azon túl, hogy nem spóroltak a festékkel – világítótesteken, az első sárvédőkön lévő díszléceken, a csomagtartó feliratain, szélvédőkereten, ablaktörlőkön és még további helyeken sem – az olyan apró részletek is megjelennek, mint az első lökhárítóból kinövő (talán) ködlámpák. A legendás hűtőmaszk külön alkatrész, nagyon helyesen alaposan „krómozva”. A kormánykerék sem egy pizza, hanem az a mai mércével hatalmas átmérőjű, jellegzetes „hajókormány” ami az eredeti autóban is megtalálható és még a kürt karimája is megvan! A kerekek műanyagok, de olyan króm „dísztárcsák” vannak rajtuk, amik valamelyest utánozzák az eredetit.

A játékszer kategóriában és áron csillagos ötös!

Ahol az ördög lakozik: Részletek! 3D-ben elkészítve és festékkel is kiemelve.

Még az első sárvédőkön lévő díszlécek is megvannak.

Még a dísztárcsák is hasonlítanak valamelyest.

Világítótestek és feliratok a helyükön.

Egyedül a Landau-rudak (Landau bar) hiányoznak róla. Játékautó létére elképesztően részletes. És hozzá ez "csak" egy Welly.

Nincsenek megjegyzések: