2010/11/14

Mások gyűjteményei: Vatera - Matchbox Big MX

A Vaterát böngészgetve találtam ezekre a szettekre - Horatio67 kínálatában -, melyeket különlegességük okán találtam érdemesnek arra, hogy elétek tárjam. A Matchbox úgy gondolhatta 1971-ben, hogy fel kéne dobnia az akkori SuperKings kínálatát. Ennek az eredményeként született meg a Big MX sorozat. Itt a járművek mozgatható részeit olyan mechanikával látták el, amit kívülről, egy úgynevezett aktivátorral kelthetünk életre. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy elektromos - elemes - motort tartalmazó kézi egység. Az ebből kiálló tengely kétirányú forgó mozgásra képes, a feje pedig passzol a járműveken kialakított nyílásokba. A járművekhez persze hozzá passzoló épületeket is kreáltak, hogy legyen értelme is az egésznek. Bevallom, fogalmam sincs, hogy mennyivel élvezetesebb egy ilyen elektromos kütyüvel bizgatni a játékokat, mint egy kézi tekerővel, de lehet, hogy ha kipróbálnám megtetszene, de így nem jön át az érzés - ettől függetlenül valamiért mégis tetszik egy kicsit. Talán nem vagyok ezzel így egyedül, ami megmagyarázhatja, hogy miért is tűnt el pár év alatt a kínálatból. Az ötlet, a technikai színvonal és a koncepció szerintem kimagasló a korához képest, azonban mindez kevés volt, hogy sokáig életben maradjon.

BM-A Power Activator
Úgy néz ki, mint egy forrasztópáka
BM-1 Mechanised Incinerator Site & Refuse Truck
Összerakás előtt, még a belső dobozban
A piros bohócnóziba kell csatlakoztatni az aktivátort
BM-4 Mechanised Coal Hopper & Tipper Truck
A kiálló kék pöcköt kell izgatni az aktivátorral
Zacskóban a rakomány. Manapság ez elképzelhetetlen, hogy ilyet mellékeljenek egy játékhoz.
Részlet az 1972-es katalógusból
1971-ben kapják meg ezeket a Superfast-ra hasonlító kerekeket. Természetesen itt még kézi erővel működnek.

2 megjegyzés:

pittlaren írta...

Ó, az ilyen jellegű kütyük mindig mozgatták a fantáziámat...A kukás illetve teherautó pedig - különösen az előbbi - pedig nagyon tetszik. Nem is láttam még ilyeneket.

Névtelen írta...

Emlékszem néhány éve ismerős mutatott ilyeneket, meg a katalógusokban láttam, érdekes próbálkozás volt, annyi szent! Amúgy a Matchboxnak nagyon sokféle más terméke volt még, főleg a hetvenes években, érdemes a korabeli katalógusokat fellapozni!
Ömlesztett szállítmány pedig előfordul azért, például a Playmobil most kapható kikötői markolódarujához a doboza leltára szerint mellékeltek egy adag szénnek vagy minek látszó dolgot is, gondolom az is hasonlóan kis zacsiban van!