2010/09/13

Matchboxon kívüliek: Hot Wheels Ramblin' Wrecker

A Hot Wheels sosem volt az én világom, gyerekként is kimaradt az életemből, azonban néha alkotnak olyan modelleket, amik iránt birtoklási vágyat érzek. A Porsche felhozataluk szinte alap, hogy beszerzési listás, ám azokon kívül is van pár olyan, aminek kifejezetten örülnék, ha a kezeim közt tudhatnám. Ezek a modellek főként a hetvenes és nyolcvanas évek termékei, amikor még javában előfordult a fém alváz, valamint a felnik is szépségesek voltak, nem úgy, mint némely mostani borzadály. Szépségfoltként azonban sok modellnek nem volt beltere, amit átlátszatlan ablakok takartak, de ha volt is, sokszor az is csak a "leengedett" oldalablakon látszott, mivel ezeknél is gyakori volt a fekete szélvédő. A mostani alanyunk is ebből az időszakból származik és a Ramblin' Wrecker névre hallgat. 1974-es modell - 1975-ös évtől kapható -, Larry Wood álmodta meg, aki erre az alapra még négy másik járgányt is összehozott: Ranger Rig, Super Van, Emergency Squad és Backwoods Bomb fantázia neveken. Az alap egy Dodge-ra emlékeztető vontató, aminek formája engem teljesen megfogott. Mikor először szembesültem létezésével, azonnal tudtam, hogy kell nekem egy ilyen. Nem mellesleg az autómentők utáni vonzalmam is közrejátszhatott ebben, bár már akkor sejtettem, hogy feladatát csak korlátozottan képes ellátni. Egy wrecker esetében a lényeg a platón van, ahol egy vagy több kampóban végződő gém szokott többnyire helyet foglalni. Ez esetben mindez megvan, ám a plató egybe műanyag betétjének a részét képezik, a kampók alig kivehetőek, a vontatási alkalmatosság inkább egy vonóhorogra emlékeztet. A plató maga elég részletgazdag, találunk ott egy pótkereket, akkumulátort bikázó kábellel, keresztkulcsot a krokodil emelő karja alatt és két dobozt, az egyikből kilógó lánccal. A gém tövében ott van a kábeldob, attól balra pedig két kis irányítókar. Van egy elfogadható beltér is, amit sötét szélvédő rejt maga mögé. Az 1983-ban debütáló élénksárga fényezéshez jó passzol a plató sötétkék műanyagja, amit az autó oldalára nyomott dekoráció is feldob. A küszöbök alatt tekintélyt parancsoló kipufogók vannak, a kerekek pedig szerintem a Hot Wheels talán legszebbjei. Amint a képeken látható, nem hibátlan darab, sajnos a bukókeretről hiányoznak a fényszórók - az egyik még rajta volt elhajolva -, amik mellé jár talán négy kisebb kopás egy nem teljesen ép futóművel. Mindezen hibák egy turkálós dobozba juttatták szegényt, ahonnan igen kedvező áron, menekítettem ki. Messze vagyok ugyan pittlaren kolléga "ingyen" szerzeményétől, de a mindössze száz forintos ár szerintem igen jutányos volt érte.

A fekete szélvédő létjogosultságára nem tudok értelmes indokot
Az autó gyenge pontja a gém
Jól meg van pakolva a plató
Azért vontatni lehet vele, de csak egyenesen

6 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Tetszik, jó kis gép. Az említett Emergency változat nekem is megvan otthon egy nem túl régi kiadásban, talán valami bomb squad-os.

Sam. Joe írta...

Most olvastam, hogy ebből volt olyan verzió, amin a tervező bácsi telefonszáma volt rajta, mint a vontatócég telefonszáma.

Tommi írta...

Az a Porsche ismerősnek tűnik nekem. :-)

porsche írta...

Tommi: No vajon honnan is? ;-)
Múltkor rátettem a radiátorra melegíteni, a másik színe sem sokkal szebb...

Tommi írta...

Nem is vágtam, hogy színváltósnak kellene lennie. :-O

Andrew0807 írta...

Hát hatalmas gratula!Egy ilyenre én is pályázom. Volt a börzén még régebben de annak sérült volt az alváza...