2010/09/01

Matchboxon kívüliek: Majorette No. 382 Mercedes Travaux Publics + Compresseur

Talán emlékeztek még a Mercedes-Benz T2 alapokon nyugvó Majorette tűzoltóautóra, amit még április végén mutattam be. Be kellett szereznem, mert gyerekkoromban megvolt, de a mostani gyűjtő énemnek is tetszik – minden hibája ellenére. Ebből kifolyólag nem bírtam otthagyni egy tesóját, haza kellett, hogy kísérjen.

Hogy a tyúk volt előbb, vagy a tojás, azt nem tudom, mert így kombóként az 1979-es katalógusban leltem meg először, viszont szólóban a Mercedes Travaux Publics, alias Mercedes Utility Truck, alias platós Mercedes T2 már korábban is kapható volt. Tehát csak gyanítom, hogy a platós volt az alapmodell, a tűzoltó jött később. A történet egyszerű, a fülkéig ugyanaz, onnan tovább plató és rajta egy műanyagból készített ponyva. Ez utóbbit két izmos fémfül tartja a helyén, melyektől még le lehet operálni őket, de én nem kockáztattam meg, mert nem akartam szilánkos törést okozni neki és amúgy is iszonyú bután festene a plató két oldalán felmeredő izé. Az első tengely rugózása változatlanul kitűnő, a hátsó azonban teljesen merev. Az eltérő mintázatú keréktárcsák gyári extrák. Fene tudja, valamiért nem zavar, de persze szépnek sem nevezném. A két kék megkülönböztető jelzés helyett én szívesebben látnék borostyánsárgát, még a narancssárga kasztni mellett is.

A Compresseur, alias Kompresszor, alias Kom Pressz úr, már szerepelt Rájen kollégánál egy Toyota Pickup társaságában. Ez a kombó is megvan nekem, csak más – szerintem emészthetőbb – színben és az a sanda gyanúm, hogy arányaiban inkább ahhoz való. Egyrészt mert ha a Merci T2-höz arányosnak tekintjük, akkor egy ekkora bazi nagy légsűrítő olyan nehéz, hogy azt nem egy szál tengelyre eresztik rá, másfelől el nem tudom képzelni, hogy utcai munkák szinten mi a bánathoz kell annyi sűrített levegő, amit egy ilyen behemót előállít. Bár... Lehet, hogy a száztagú légkalapács zenekar felszereléséhez tartozik.

"Mercedes Travaux Publics" Hát nem gyönyörű ez a nyelv? Még egy ilyen nagy darab vasat is ilyen szépen hív.
A fülkéig ugyanolyan mint a már itt szereplő tűzoltó. A ponyvát két izmos fémfül tartja a helyén.
Legjobb barátjával, Kom Pressz Úrral. A három tengelyen három mintázatú kerék. Juhé!
Le Compresseur. Finoman szólva is bazi nagy ehhez a teherautóhoz.
Hát ezzel játszottak. A vonóhorogból csak egy csonk maradt, de a keret a helyén tartja a vontatmányt.

9 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Nagyon szép! Az eltérő kerekeket én sem értem. Kéne.

Tommi írta...

Nekem kéne így is. Szerintem amúgy az eltérő kerekeket gyári hibának lehet titulálni a Mercedes alatt.

Játsszunk "Autó a háttérben"-t is. Chevy Silverado és Ford Transit. Utóbbi vagy valami spéci kiadás, vagy felújított.

Sam. Joe írta...

A katalógusfotókon is így van, szóval akkor ez nem hiba, hanem "gyári bénázás". A Transit a háttérben egyszerűen csak kopott, szerintem eredetileg Wellás lehetett. Viszont ebben az állapotában annyira élethű, hogy meg kellett vennem. Volt vagy 200 forint.

Tommi írta...

Joe: Szerintem meg valami speckó szériás. Persze, Te nagyobb tudor vagy, mint én. Tézisemet egyébként két dologra alapozom:
1. Fehér alváz.
2. Sárga üvegek.

Sam. Joe írta...

Teljesen igazad van, nekem fel sem tűntek ezek az apróságok. Hidd el, hogy a távolság azért sokat használ neki, nincs igazán jó bőrben szegényke.

porsche írta...

Elvileg elképzelhető, hogy nem volt minta rajta:
http://mb-db.co.uk/showmodel.php?num=165&let=d

RÁJEN írta...

A nagy melegben (hol van az már?) egy kicsit viszont felpúposodott az aszfalt...

Sam. Joe írta...

Jaja, azért jöttek vele a fiúk, hogy rendbe tegyék.

Charlie Brown írta...

Erről egyből a MB Superkings Unimogos kompresszorfogata ugrott be. Érdekes hogy ez a kompresszor dolog így izgatta a játékautógyártók fantáziáját. Ez valami ősi, az ember kollektív tudatalattijába mélyen beivódott genetikus vonzalom lehet, én is azért emlékszem annyira az MB változatra, mert a birkautánfutós Unimog dobozának a hátulján szerepelt, és annyit nézegettem vágyakozva és sajnálkozva, hogy miért is nem inkább kompresszorom van birkák helyett :D