2009/01/11

Matchbox Laser Wheels / Superfast Lasers LW-8 1962 Corvette Center Line

Nem tudom, hogy megfigyeltétek-e, de a hetvenes évek közepétől kezdve a kilencvenes évek elejéig a sci-fi és akciófilmekben a „nagyontudományos” dolgokban a csúcsalkatrész a lézer volt. A koherens fénysugár kivitte a kutyából a bolhát, átlátott a börtönfalon, és persze apró miszlikre robbantott bármit. Aztán a nyolcvanas években a „nagyontudományos” dolgok része lett a turbó is. A még „nagyontudományosabb” dolgokban pedig ezek után mi volt? Úgy van! Turbólézer!

Az 1987-es Matchbox katalógusban bukkan fel először egy Superfast Lasers nevű sorozat, 24 különböző, harsány színekre festett kisautóval. A modellek a standard 1-75 sorozatból származnak, zömében ugyanabból a modellévből, de olyan régi darabot is elővesznek, mint az MB-55 Mercury Police Car – óriási kedvencem amúgy – széles fényhidas verziója. Az autókban egy dolog közös, mindegyik kerekén egy csillogó, a CD-kre emlékeztető módon tükröző korongocska látható. A sorozatot abban az évben egy ovális autópálya és egy autókilövő egészíti ki. Az előbbi Laser Race Set néven fut a katalógusban, de rá már Lazer-t írnak – éljen a cégre oly jellemző szent következetesség! Az 1988-as katalógusban 30 darabosra bővül a flotta és bár a fejlécben még mindig Superfast Lasers logó látható, a szöveg már Superfast Laser Wheels-t említ – éljen a cégre oly… de ezt már mondtam. Ebben a katalógusban megjelenik egy újabb a Laser-ekhez szánt kilövő. 1989-ben már csak egyetlen oldalt szentelnek a sorozat autónak, az 1990-es katalógusban viszont már nyoma sincs az egésznek. Charlie Mack nemes egyszerűséggel egy kurta szót sem ejt a szériáról, úgyhogy nem tudok megerősítést találni arról, hogy ez a sorozat valóban ilyen rövid életű volt-e. Hogy mi ihlethette? Nos, a Sony 1982 végén dobja piacra az első CD-játszót Japánban és 1983 elején kezdi meg a forgalmazását az Egyesült Államokban és szerte a világban máshol. 1987-ben a technológia a csúcson van, mint az aktuális high-tech. Az első pár évben a technológia pusztán hanghordozó, az adathordozó szabvány 1985-ben jelenik meg, de ekkor még évekre vagyunk attól, hogy az első csak olvasó (ROM) meghajtónkat megvegyük a PC-nkbe. (Én konkrétan 1992-ben veszem meg az első ilyen cumómat és még akkor is piszok drága.) Csak találgatok, de el tudom képzelni, hogy valakinek az a remek ötlete támadt, hogy kifejleszti ezt a CD-kerekű sorozatot, merthogy a CD az olyan „nagyontudományos” dolog ám, bizony!

Nem vagyok különösebben nagy híve a sorozatnak, mert túlzottan is csicsásnak tartom, de amikor sikerült belefutnom egy dobozos darabba pont abból amit a legkevésbé csiricsárénak találtam – na jó, meg még pár másik nem dobozosba, amik viszont eléggé giccsesek – nem tudtam őket otthagyni. Egy másik, az MB-71 1962-es Corvette-re épülő, szintén spéci sorozatból való modell kapcsán már tárgyaltam, amit erről a legendás márka első generációjáról tudni érdemes, úgyhogy teljesen felesleges lenne ismételni magam – a különbséget meg látni kell. A sorozatban összesen öt olyan modell van, ami kétféle színváltozatban is létezik, ez az egyik. Képzeljétek el ugyanezt metálzöldben és akkor láttátok is az összes változatát – ha nem megy, akkor csak kattintsatok az előző linkre!

LW-8 Corvette. Pechemre ugyanolyan metálbarna mint a másik 62-es Corvette a gyűjteményemben.
Ezen a képen nagyon jól látszik a jobb hátsó keréken a "CD-tükröződés".
A belterében valaki szétlocsolt egy termosz krómfagyit.
Nincs olyan aprólékosan festve, mint a fentebb már linkelt Whales Project változat.
Ilyen dobozban árulták őket. Nem NRFB, de lehetne...
...csak vissza kéne ragasztani a doboz fülét.
Ez már az 1988-as katalógus, mind a harminc kisautóval.
Ez az autópálya már megvolt az előző évi katalógusban is...
...de a bal oldali kilövő ebben az évben bukkan fel először - és utóljára is egyben.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ugyanilyen Corvette-em van nekem is. Szerintem nem rossz autócska. Kisebb koromban el voltam tőle ájulva... :D

Amúgy a sorozatból leginkább (nem meglepő módon) a Saab 9000-es és Volvo 480-as kellene... :)

Ikarus 256 írta...

Nekem is van pár Laser Wheels-em, de egy-egy gyűjteményből jöttek, és nem adtam el, mivel, olyan még nem volt. Akad olyan, aminek a festése tetszik, de a kereke miatt nem venném meg.

AndrewBoy írta...

Ezek a laseres cuccok nekem ütnek! Volt szerencsém élőben nézegetni és tök jó. Manapság ilyenek már nincsenek sajna. Ma már a hangok a tutik. Főleg amikor a kerék beleér a karosszériába és mindez lassítja az autót és könnyebbít rajtam 800Ft-al :D

Sam. Joe írta...

Tommi: Emlékeztem, hogy neked van ilyened, de mintha valakinek lenne zöld is. Talán Lesney Nielsen kollégának?

matchbox írta...

Soha nem jött be ez a sorozat. Egyetlen darabom sincs.

Névtelen írta...

Nekem ezek közül a Ferrari 308 GTB van mg ilyen Laseresbe. Meg szériába is, de festék nem volt rajta, fel kellett újítani.

Andrew0807 írta...

Nekem sajnos egy igen lepukkant kék ford escortom van da már olyan amortizált hogy nem is fénylik a kereke.(de nem én vagyok ebben a bűnös:) ).