2009/01/02

Matchbox FS001/WR002 White Rose Ford F-800 Delivery Van

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy White Rose nevű cég. Hogy nekik mi a közük a Matchboxokhoz és annak, hogy a gyűjtők mit tekintenek eredeti, teljes értékű Matchboxnak mi köze van a logikához, azt már megénekeltem régebben vala. Mivel nem szeretném magam ismételni és egyébként is lusta vagyok, tessenek kedves lenni felkeresni az előbbi linket – egyébként is lekattintás lotyó lettem, ha átkattintotok, nő a page view. (A page view egy olyan dolog, mint az uborkakonzerv, csak nem visel kalapot.) Mint a cirkalmas bevezetőből is sejthető, most bizony egy White Rose kiadású holmi fog következni, ami több szempontból is különleges – például, mert ez sohasem jelent meg az 1-75 sorozatban és mégis Matchbox.

A Matchbox Memories hűséges látogatói már találkozhattak e lapokon olyan Matchboxokkal, melyekről csak onnan lehet tudni, hogy Matchboxok, hogy a dobozukra rá volt téve a jól ismert logó – már amelyikre – de soha meg nem jelentek semmilyen hivatalos Matchbox sorozatban, de a cég gyártotta őket külsős megrendelőknek. (Azért mondom, hogy „találkozhattak”, mert bár Ikarus 256 kolléga készített róluk postot, én lelkesen linkeltem a WR története kapcsán, aki meg azt elolvasta, az volt olyan jó és átkattintott. Ugye?) Az amerikai Ford, F-sorozatú teherautóinak legnagyobbika az F-800-as is így került fel a palettára. Nehéz magáról a teherautóról mondani bármit azon túl, hogy a legnagyobb igásló kamionon innen a kék oválisos márka kínálatában, illetve pillanatnyilag a múltidő használata a helyes, mert ahogy elnézem, jelenleg a legnagyobb a sorozatban az F-750. A Fordnál az F-betű utáni szám a jármű legnagyobb össztömegére utal, a 800-as sorozatnál ez 20 – 22000 font, azaz 9-10 tonna.

Charlie Mack 1995-re datálja ezt a darabot, de erről az én példányom mit sem tud, 1997-es keltezés olvasható az alján. A modell különlegessége, hogy gumi kerekei vannak és egészen minimális műanyagot használtak az elkészítésekor, mind az alváz, mind a felépítmény, mind a fel és becsúsztatható raktérajtó ajtó fémből készült! Ebből kifolyólag az F-800-as nehéz, 133 gramm. (Csak összehasonlításul: egy Convoy, CY-3 Double Container Truck 159 gramm.) Azon túl, hogy nehéz, az F-800-as nagy is, a méretaránya 1:70. Tehát már majdnem arányos az 1-75 sorozat autóinak 1:60 körüli kicsinyítéséhez, szóval az 1-75 teherautóknak és a Convoyoknak is valami ilyesmi méretűeknek kellene lenniük, pontosabban egy picikét nagyobbaknak. Érdekes, hogy a rajta lévő kerekek ugyan azonos szélességűek, a hátsóakat úgy öntötték, hogy középen ellátták egy vájattal, ami a dupla kerekeket hivatott imitálni, de az elsőket nem, azok teljes szélességűek. Ez a festés az Egyesült Államok, Pennsylvania államában található York County (York megye) megalapításának kétszázötvenedik évfordulójára készült. Számomra egészen döbbenetes, hogy valakinek ilyen típusú mörcsöndájzing pattanjon ki a fejéből egy ilyen alkalomra! Nem mintha elítélném, csak látni kell a kulturális különbségeket, ha meg jobban belegondolok a dög nagy teherautó és a Ford is igazán amerikai dolog.

Tulajdonképpen elégedett vagyok az F-800-as kidolgozottságával. Valamilyen valódit idéző festés – mondjuk Penske színekben –, két visszapillantó tükör és kifestett magasság és szélességjelző lámpák a puttonyon is, máris kész a Collectibles minőségű modell, nem?

White Rose Ford F-800 delivery van. 1:70 méretarányban már majdnem arányos az 1-75 sorozathoz.
Szinte minden porcikája fémből készült...
...még a feltolható raktérajtó is!
Eszetekbe jutna ilyesmit készíttetni mondjuk egy városalapítás évfordulóját megünnepelendő?
Még a tetejére is jutott felirat.
Ilyen dobozban lakik.
Amit 1999-ben fontosnak tartottak elmondani a megyéről, az olvasható a hátoldalon.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szép darab. Nekem tetszik. Az ott a háttérben nem egy Corvette?

Ikarus 256 írta...

Ilyent még nem is láttam eddig. Naná, hogy elfogadnám! :-D

Ajánlanám én is a polgármesterünknek, de nem tudni pontosan, hogy mikor alapították a falut...

Névtelen írta...

Még egy gumikerekes kisautó, ami KÉNE...

Egy műhelytitkot hadd kérdezzek: Milyen papíron fotózod a blisztereket, illetve milyen megvilágítási technikát használsz?

Ikarus 256 írta...

Nem akartam külön e-mailt küldeni neked, meg azért máshoz is jusson el az infó: A modellshow.hu fórumján belül a Matchbox-oknál fent van a jövő évi Working Rigs sorozatból három (MB Actros mixer, Autocar kukás, Pierce tűzoltó)!!!
A felépítmények nagyon műanyagnak néznek ki, de megnézni érdemes.

Sam. Joe írta...

Bog Zoo: Az ott a háttérben két darab Corvette. Türelem, tornaterem! ;-)

Ikarus 256: 8-) Nézegettem a Working Rig-eket: Egész ígéretes, egészen Convoy közeli méretaránynak tűnik. (1:100)

Tommi: A cégnél van profi fótóháttér. Egy műanyag lemez, aminek a felső vége a falhoz van erősítve, az alja pedig ívben ráhajlik egy asztalra. Van hozzá egy totál elhasznált fotóállvány - egy óvatlan pillanatban rá fogok ejteni valami nehezet, amitől végre összetörik és akkor talán veszünk végre egy újat - amit nem lehet már vízszintesre beállítani. Valamint egy teljesen levitézlett reflektor - lehet azt fogom ráejteni a fotóállványra - ami helyett kettő normális kellene, hogy normálisan meg lehessen világítani. Tehát a kiindulási alap kép egy borzasztóan alulvilágított valami, a többi a Photoshop érdeme.

Névtelen írta...

Joe, így könnyű...

AndrewBoy írta...

Penge az autó!! A fotózási részére meg csak azt tudom mondani hogy A4es lap és közepes erősségű lámpa vagy pedig haza kókányolású "fotódoboz" úgyszint papírból és oldalt + felül megvilágítva ;)

Névtelen írta...

http://href.hu/x/7t24

Ezt nézd meg... :)

Névtelen írta...

Van még...

Ott a 944-es, amiről a másik White Rose posztodban beszélgettünk... És alig 2 dollár... ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

http://href.hu/x/7t25

Sam. Joe írta...

Tommi: Hát... Tudnék mesélni. 8-( Sokkal jobban örülnék, hogyha olyan helyen laknék, ahol elférne egy játszószoba és ott lenne egy fotósarkom. Andy teljesen jól mondja, nézz rá erre! http://www.studiolighting.net/homemade-light-box-for-product-photography/ Nem tűnik megvalósíthatatlannak és az Ikeában vannak ilyen felcsíptethető lámpák egészen olcsón. Ami az eBay aukciókat illeti: Üdvözöllek a világ legnagyobb pénztemetőjének világában! Az elsőn amin linkeltél a Ford F-800 egy verziója látható, ennek a doboza felé lóg a fülkének.

Névtelen írta...

Csak szórakozásból nézegetem az eBayt...

A Porsche, ha jól láttam jövő hét szombaton jár le. Megtennéd esetleg, hogy ha nem megy 5 dollár fölé, akkor leütöd nekem? Feltéve, hogy Neked nem kell...

Az a fotóbox meg tényleg megvalósíthatónak tűnik, még úgy is, hogy fogsz egy nagyobb cipősdobozt és azt béleled ki...

Névtelen írta...

Bocs, 8-án, csütörtökön jár le...

Ikarus 256 írta...

Most találtam Vaterán egy Ford F-800-ast, csak más festéssel.
http://www.vatera.hu/matchbox_120227747.html

Sam. Joe írta...

Szép ez, megkockáztatom, hogy szebb is, mint az enyém, de túlzónak találom az árát.